Kundtjänst

Burundi Munyinya X Sebastian Pettersson

I dagarna har vi rostat årets första kaffe från Burundi; Burundi Munyinya. Ett naturligt soltorkat kaffe med ljuvliga toner av papaya, björnbär och hallon. I samband med lanseringen av detta kaffe har vi även initierat ett spännande samarbete konditorn Sebastian Pettersson som har inspirerats av smakerna från kaffet och tagit fram en chokladpralin som just nu säljs exklusivt i Johan & Nyströms Stockholmsbutiker.

Burundi Munyinya är ett säsongskaffe från våra vänner på Long Miles Coffee. Long Miles Coffee Project i Burundi startades av amerikanerna Ben och Kristy Carlson, som flyttade till Burundi när de upptäckte potentialen i Burundis kaffe. 2013 byggdes den första tvättstationen, Bukeye, och året efter byggdes Heza. Deras egna tvättstationer är en viktig del av projektet och deras odlarfokuserade initiativ för att skapa bättre förutsättningar för kaffebönderna. Producenterna äger i regel inte ens en hektar mark och har en av de lägsta avkastningarna i världen på sina träd, vilket gör att de ofta behöver gå långa sträckor för extremt liten förtjänst. Utöver att Long Miles betalar en premie till producenterna, betalar man även en form av ersättning för de som har långt att färdas. Dessutom har Long Miles tack vare sina utbildningar som producenterna får, ökat producenternas skördeuttag med nästan 100%. Här hittar ni genvägen till kaffet!

sebastianpettersson

Sebastian Pettersson är konditor och chocolatier i svenska kocklandslaget. Han har jobbat på ställen som Oaxen, Ekstedt och Operakällaren och har bland annat vunnit VM-guld och OS-guld. Han är helt enkelt makalöst duktig på att bygga galet spännande chokladskulpturer.

Han är däremot inte bara smaksäker inom bakning, han är även riktigt vass på kaffe och kommer från specialkaffevärlden där han jobbat som barista på da Matteo i Göteborg. Att han därmed håller till hos oss på rosteriet där han tar fram magiska chokladskapelser är därmed ingen slump. Kaffe i säsong, råvaror i säsong, smak, kvalitet, ursprung och detaljrikedom från planta till kopp är olika ledord som har lett till ett helt självklart samarbete mellan Johan & Nyström och Sebastian.

Sebastianpralin

I samband med släppet av Burundi Munyinya har Sebastian förenat smakerna från kaffet och tagit fram en chokladpralin med en krämig björnbär- och mjölkchokladganache som möter de syrliga tonerna i kaffet. Skalet är mörkare men samtidigt i fruktig choklad för att representera kaffets ursprung och lyfta bärigheten av hallon. Till sist toppas pralinen med ett chips i hallon med formen av Burundis karta. Mums!

Sebastian