Kundtjänst

Vår historia

Välkommen till Johan & Nyström

Vi är ett gäng kaffeälskande vänner som grundade kafferosteriet Johan & Nyström med visionen om en bättre kaffevärldVår mission då som nu, är att förmedla hantverket och rosta godare, roligare och mer hållbart kaffe. Vårt kaffe är alltid noga selekterat, handplockat av kaffebönder och vänner som delar vår passion och vårt intresse för kvalitet. Vår filosofi bygger på ursprunget, odlarens kunskap och full transparens från planta till kopp.

Vår övertygelse är dock att riktig passion & kvalitet inte går att dölja. Genuint god kvalitet talar för sig själv och äkta passion är omöjlig att stoppa.

Inte ens när rosterierna försökte rosta mörkare för att få ut mer smak var konsumenten beredd att betala mer. Och vad händer när en råvara utsätts för extrem värme? Vad händer med smak, näringsämnen och utseende? Än idag finns det marknadsförare som påstår att en hårdare rostningsgrad ger ett mer aromatiskt kaffe. Den enda aromen man får av ett hårt rostat kaffe är smaken av rosttrumma, och den smaken har vi över hela världen troget lärt oss att dämpa med mjölk och socker.

Två Johan, bröderna Nyström och en Anders beslöt sig för att gå en helt annan väg med sitt nystartade kafferosteri. Vi ville riva de gamla dekreten om farfars hemliga recept på kaffeblandningar. De var ju bara ett sätt att dölja vilka kaffen man använder, och för att kunna byta ut dem när man hittar billigare kaffen. Vi vågar idag 16 år senare säga att vi blivit en kvalitetsgarant för svenska kaffeälskare genom vårt arbete. Och förhoppningsvis en frisk fläkt i en bransch där inte mycket hänt de senaste 50 åren. Johan & Nyström är byggt på samarbeten med kaffeodlare som delar vår passion till produkterna, och som odlar kaffe med full respekt och i harmoni med miljön och omgivningen. Vi kallar det Direct Trade men skulle egentligen kunna kalla det för sunt förnuft. Ett ärligare sätt att köpa kaffe där vi försäkrar oss om att bonden får betalt efter ansträngning och kvalitet. Utan mellanhänder. Det kräver många resor och besök på gårdarna, men det gör att vi kan utveckla långsiktiga relationer och samarbeten där inget lämnas åt slumpen.

"Viktigast är alla de människor som lägger sin hand på kaffet."

Därför tar vi hand om varandra som vi själva vill vi behandlade. Som en familj. Vi vill alltid ta smarta beslut som är bra både för miljön och ekonomin, där alla människor är likvärdiga. På senare tid har de flesta börjat kalla detta för Hållbarhet. Vi vill förändra kaffeutbudet och göra vår kaffevärld lite godare, roligare och mer hållbar. Vi tror att det är svårt att få andra att dela våra värderingar om vi inte själva älskar våra produkter, våra jobb och allt vi gör. Och ju bättre vi har det på jobbet desto bättre kommer vårt kaffe smaka.

Från bonden på plantagen till baristan i cafét eller alla de människor som brygger vårt kaffe hemma eller på kontoret. Alla är små pusselbitar i Johan & Nyströms kafferevolution. Från bonde till kaffedrickare. För oss som jobbar på Johan & Nyström har synen på kaffe blivit en passion och en livsstil. Vi förenas i intresset för en naturlig råvara och ett hantverk, och ett hållbart företagande är det enda sättet vi känner till för att bedriva vår verksamhet. Fokus på detaljerna är kärnan i Johan & Nyström.

Vår tro är att riktigt god smak talar för sig själv. Det handlar i slutändan om att inspirera människor till en bättre kaffeupplevelse. En god kopp kaffe är en kombination av hängivenhet, kunskap, nymalda bönor av hög kvalitet, färskt vatten och en utrustning som kan få ut det mesta av kaffet på dess väg ner i koppen. Alla kaffesorter på Johan & Nyström passar inte alla smaklökar, men vi garanterar att det alltid finns ett kaffe och en favorit för alla i vårt sortiment. Vi vill inte vara en auktoritet som distanserar sig till människor som inte förstår vad vi jobbar med. Vi vill istället inspirera folk att våga prova något nytt, även om man är van vid sitt hemmakaffe som oftast är rostat åt det mörkare hållet. Vi vill öka konsumentens kunskap om specialkaffe. Men egentligen är det inget ”special” med specialkaffe. Det är en bara en kvalitetsbenämning av kaffet som används för att skilja bra kaffe från det massproducerande industriella kaffet. Alla rosterier kan köpa kaffet direkt från bönderna, men för att få ett välsmakande kaffe måste man plocka de perfekt mogna bären för hand. Det rostade kaffet måste även vara färskt och kan inte ligga på lagerhyllan i månader. Kaffet måste också rostas långsamt enligt slow roast-metoden. Råvaror smakar godast när de behandlas varsamt, där smakämnena långsamt får utvecklas. När kaffet bedöms används en universell smakskala där kaffet måste ligga över 80 på en 100-gradig skala för att få kallas specialkaffe.

"Vi vill göra specialkaffe mer tillgängligt för att att den breda massan ska upptäcka smaken av bättre kaffe."

Vi vill få alla att sluta dricka dåligt kaffe. Kaffe som egentligen inte borde få kallas kaffe. Kaffe som är producerat och upphandlat till lägsta möjliga kostnad på bekostnad av människor och vår planet.

Egentligen borde vi kalla vårt hållbara skäligt betalda kaffe för ”kaffe”. Och kräva att andra kallar sitt kaffe för ”massproducerat-besprutat-sålt på kaffebörsen-kaffe. Johan & Nyström är en fantastisk kaffefamilj som förändrar liv genom vår kafferevolution. En kopp i taget. I alla led från planta till kopp. Vi vill inte bara göra bondens liv bättre genom vårt Direct Trade-arbete, utan även människorna som jobbar med oss, och sist men inte minst så kanske vi kan vara en del i en förändring för alla som dricker vårt kaffe. Vart det än dricks. På stan, på kontoret, i köket på morgonen

Kram/ Johan & Nyström med familj