Kundtjänst

OM OSS

Orden passion & kvalitet rymmer lika många tolkningar som ordet kärlek och går att missbruka på lika många sätt. Vår övertygelse är dock att riktig passion & kvalitet inte går att dölja. Genuint god kvalitet talar för sig själv och äkta passion är omöjlig att stoppa.

Inte ens när rosterierna försökte rosta mörkare för att få ut mer smak var konsumenten beredd att betala mer. Och vad händer när en råvara utsätts för extrem värme? Vad händer med smak, näringsämnen och utseende? Än idag finns det marknadsförare som påstår att en hårdare rostningsgrad ger ett mer aromatiskt kaffe. Den enda aromen man får av ett hårt rostat kaffe är smaken av rosttrumma, och den smaken har vi över hela världen troget lärt oss att dämpa med mjölk och socker.

Det här är historien om ett litet kafferosteri som startades 2004. Det var i fikalandet Sverige som enligt oss saknade gott och bra kaffe. Fokus låg mest på rostningsgrad och hur mycket spons man som café fick i markiser och gratisporslin. Butikskedjorna lockade till sig koffeinstinna konsumenter genom att använda kaffet som lockvara bredvid blöjorna. Butikerna kunde förlora pengar precis som med blöjorna, men balanserade förlusten genom marknadsbidrag från rosterierna. Det finns bara en väg för kvaliteten på en sådan produkt där pris är den enda faktorn. Den vägen är nedåt.

Två Johan, bröderna Nyström och en Anders beslöt sig för att gå en helt annan väg med sitt nystartade kafferosteri. Vi ville riva de gamla dekreten om farfars hemliga recept på kaffeblandningar. De var ju bara ett sätt att dölja vilka kaffen man använder, och för att kunna byta ut dem när man hittar billigare kaffen. Vi vågar idag 12 år senare säga att vi blivit en kvalitetsgarant för svenska kaffeälskare genom vårt arbete. Och förhoppningsvis en frisk fläkt i en bransch där inte mycket hänt de senaste 50 åren.

Johan & Nyström är byggt på samarbeten med kaffeodlare som delar vår passion till produkterna, och som odlar kaffe med full respekt och i harmoni med miljön och omgivningen. Vi kallar det Direct Trade men skulle egentligen kunna kalla det för sunt förnuft. Ett ärligare sätt att köpa kaffe där vi försäkrar oss om att bonden får betalt efter ansträngning och kvalitet. Utan mellanhänder. Det kräver många resor och besök på gårdarna, men det gör att vi kan utveckla långsiktiga relationer och samarbeten där inget lämnas åt slumpen.

För viktigast är alla de människor som lägger sin hand på kaffet. Från bonden på plantagen till baristan i cafét eller alla de människor som brygger vårt kaffe hemma eller på kontoret. Alla är små pusselbitar i Johan & Nyströms kafferevolution. Från bonde till kaffedrickare. För oss som jobbar på Johan & Nyström har synen på kaffe blivit en passion och en livsstil. Vi förenas i intresset för en naturlig råvara och ett hantverk, och ett hållbart företagande är det enda sättet vi känner till för att bedriva vår verksamhet. Fokus på detaljerna är kärnan i Johan & Nyström.