Kundtjänst

Oxidering av te

FÖRÄDLINGEN AVGÖR OM ETT TE BLIR VITT, GRÖNT, OOLONG ELLER SVART

teplockning

Svart smaksatt te är det som dricks mest i Sverige, men det finns så mycket mer att upptäcka av tevärlden.

De så eleganta vita teerna, de gröna smöriga teerna med sin eleganta umami-karaktär, eller ett oolong med en frisk och gentil mineralton. Alla dessa kan framställas från samma blad, beroende på hur den så kallade oxideringen utförs. Oxidering innebär att tebladen reagerar med syre. (Smaken beror också på vilken varietet av teplantan som används, olika varieteter lyftar fram olika smaker.) Det finns teer över hela spektrat, från 0 – 100 % oxidation. Det är viktigt att poängtera att det inte är frågan om spontan oxidering utan att de sker under mycket kontrollerade former. Något förenklat kan man säga att grönt inte är oxiderat alls, vitt är naturligt oxiderat ( 7-8 %), de olika oolongerna sträcker sig mellan ca 10-80 % oxidering och svart är ca 100 % oxiderat. 

Tyvärr är det inte så enkelt att det enbart är mängden oxidering som avgör tekaraktären, men det har en central roll. Att tillverka ett te är ett gediget hantverk, från det att man plockar de bästa bladen, till det att tesmästaren anser teet vara färdigt för bryggning. Då har temästaren tagit hänsyn till faktorer som torkning, rullning och upphettning. Det är ytterligare delar som är viktiga för teets slutgiltiga karaktär. 

Låt oss se lite närmre på de olika teerna. 

Vitt te: Denna typ är känd för sin exklusivitet och elegans. Många gånger plockar man bara toppskotten, även kallat pekoe, så som för det kinesiska teet Bai Hao Yin Zhen. Till denna typ av te tar man de ännu outslagna knopparna från tebusken. De är uppskatt-ade för sina rika elegans och komplexitet.

Grönt te: Detta är nog det mest underskattade teet, många tycker inte om det för att de brygger det på fel sätt. Tyvärr förknippas ofta grönt te med en tråkig bitter och trött gräsig karaktär, men det kan bjuda på så mycket mer: smörighet, toner av umami och fyllighet. T.ex. ett klassiskt Long Jing eller en nyskördad japansk sencha.

Oolong te: Detta sätter temästarens färdigheter på prov. Oolong är känt för sin mycket komplexa tillverkningsprocess. Ett lättare oxiderad oolong ger eleganta mineraliga toner, medan en längre oxidation ger ett mörkare oolong som präglas av en något större kropp och många gånger fruktiga inslag.

Svart te: Detta är vi mest bekanta med på morgonkvisten i form av olika frukostblandningar. De är kända för att vara ganska rejäla i sin smakkaraktär. Man bör inte missa att testa på de mer förnäma svarta teerna så som Darjeeling och Yunnan Gold.

Det finns alltid undantag och i tevärlden kallas det pu’er, det är det enda teet som är fermenterat, alltså där teet utsätts för jäsning. Dessa teer kan vara lagrade i väldigt många år, det finns pu’erkakor med 20-30 år på nacken.

3 Items

per sida
Fallande ordning

3 Items

per sida
Fallande ordning

KUNSKAP

ODLA KAFFE

Efter skörden går träden i dvala. Då beskärs de för att få en kraftigare tillväxt och det är även ett bra tillfälle att inspektera jorden och den övriga växtligheten.

Läs mer
KUNSKAP

HÅLLBART

Människor och deras miljöer är alltid centralt kopplade till kaffe. Råvaran kaffe odlas och processas på några av de mest avlägsna platserna på vårt jordklot och följer du ekvatorn finns det goda chanser att du finner dess olika ursprung.

Läs mer
KUNSKAP

Specialkaffe

Vi vill inte vara en auktoritet som distanserar sig till människor som inte förstår vad vi jobbar med. Vi vill istället inspirera folk att våga prova något nytt, även om man är van vid sitt hemmakaffe som oftast är rostat åt det mörkare hållet.

Läs mer
KUNSKAP

Planta till kopp

Vägen till en god kopp kaffe är lång. Den innefattar professionalism hos alla inblandade och hårt arbete. Vi samarbetar bara med bönder som vet hur viktigt varje led är för en fulländad kaffeupplevelse.

Läs mer
KUNSKAP

Kaffets historia

Kaffets absoluta vagga och centrum är Etiopien och det har det varit sedan drygt 1000 år. Det var här man upptäckte den buske som har försett mänskligheten med det oemotståndliga kaffebäret.

Läs mer
KUNSKAP

Kaffevarieteter

Generellt när man pratar om olika sorters kaffe, så är det vanligt att man pratar om Arabica eller Canephora (även kallad Robusta). Dessa två är de vanligaste arterna av kaffe och således de kommersiellt viktigaste.

Läs mer
OM OSS

DIRECT TRADE

På Johan & Nyström brinner vi för att utveckla och förändra en synnerligen traditionsrotad bransch. Kaffe är en av de råvaror som omsätter mest pengar i världen men trots detta så lever många kaffeproducenter i extrem fattigdom.

Läs mer
KUNSKAP

KAFFEKVALITET

För oss är kvalitet extremt viktigt, och vi jobbar hela tiden för att höja kvaliteten på allt kaffe vi köper.Tillsammans med de producenter vi jobbar med strävar vi mot att konstant utveckla och förbättra kaffet.

Läs mer
KUNSKAP

Teets historia

Människan har alltid varit skicklig på att nyttja det som naturen har att erbjuda, särskilt de växter som har givit oss en uppiggande och stimulerande effekt.

Läs mer
KUNSKAP

Kaffeprocesser

Tvättat, Honey eller Natural. Hur vi förädlar och processar kaffet har stor inverkan på smaken. Efter skörd är bären redo för vidare förädling, så kallad process. Natural (även kallat soltorkat och bärtorkat) samt tvättat (även kallat washed) är de mesta använda processmetoderna.

Läs mer

BREW BASICS

Ingen har väl kunnat missa bryggkaffets stora frammarsch senaste åren. Den här kursen är till för dig som vill lära dig om hur man brygger kaffe på ett professionellt sätt.

Boka idag!

KAFFEKURS

Följ med på en kunskapsresa till de olika kaffeländerna, kaffesorterna och kaffesmakerna. Vad har arter, jordmån och skördemetod med saken att göra?

Boka idag!

BARISTA BASIC 1

En halvdags utbildning för caféer och coffeeshops som ger en bra grund i barista-yrket. Ni får veta mer om hur olika espresso smakar och varför.

Boka idag!

BARISTA BASIC 2

Av de espressobaserade dryckerna på svenska caféer är drygt 90% med mjölk. Därför har vi tagit fram en kurs som fokuserar på dessa, främst cappuccino och latte.

Boka idag!
KURSER- För oss är kunskapen kring kaffe och te lika viktig som dryckerna i sig. Vi erbjuder därför ett antal kurser, både till er som har café eller butik, men även till dig som är intresserad privatperson.
Eskil Edblad - Utbildningsansvarig på Johan & Nyström

BARISTA ADVANCED

En fortsättningkurs till Basic-utbildningen som tar yrket till en högre nivå. Vi går tillbaka till ursprunget och lär oss mer om botanik och process.

Boka idag!

BARISTA HOME

Sveriges bästa utbildning för alla hemmabaristor som vill lära sig mer om kaffe, maskiner, bryggteknik och mjölkskumning.

Boka idag!

TEKURS

Teernas värld är fylld av mystik och aromer, i vår te-skola beger vi oss in i denna värld och lär oss mer vad te är, hur det kan smaka och de många traditionerna att tillreda drycken.

Läs mer

PRESENTKORT

För oss är kunskapen kring kaffe och te lika viktig som dryckerna i sig. Kedjan från böna till kopp är oerhört lång och kvalitén kan lätt gå förlorad i brist på kunskap. Köp ett presentkort idag!

Läs mer