Kundtjänst

Teets historia

FRÅN DYNASTIER I KINA TILL GEMENE MAN I SVERIGE

teets historia

Människan har alltid varit skicklig på att nyttja det som naturen har att erbjuda, särskilt de växter som har givit oss en uppiggande och stimulerande effekt.

Vår relation till teet går ännu längre bak i tiden än för kaffe, ca 3000 år. Teets ursprung sträcker sig från provinsen Yunnan i sydvästra Kina, till provinsen Assam i nordöstra Indien, samt till gränserna kring Laos och Thailand. I dessa trakter kan tebuskens eleganta elliptiska teblad utvecklas väl. De vackra gröna bladen med sin nästan läderaktiga textur accentueras av den späda vita blomman. När man vandrar runt på ett teplantage är tebuskarna lite drygt en meter, men busken kan bli betydligt högre om de får växa vilt och ej styrs av människans hand. Teets botaniska namn är Camellia sinensis och det gavs av självaste Carl von Linné.

När vi blickar tillbaks till de tidigare dynastierna i Kina så som Tang (618-907 e.kr.) så var det brukbart att använda sammanpressade tekakor. Man bröt en bit och kokade den tillsammans med allt från lök, ingefära och mjölk. Det var långt från det sätt vi är vana vid att dricka vårt te i dag. Sakta men säkert utvecklades tillredningssättet och man började istället mala en bit av dessa kakor som man sen vispade ihop med vatten. Detta var en tidig variant av det vi kallar matcha.

Om man ska föra fram en nyckelperson i tehistorien är det utan tvekan Lu Yu, man kan med gott samvete ge han epitetet gudfadern till den tidiga tekulturen. Han skrev The Classic of Tea, eller som verket heter på kinesiska Ch’a Ching. Han etablerade en standard för tekulturen, allt från hur en kopp te skall bryggas till vad för porslin som är brukbart. Tekulturen fick sig därigenom en välbehövlig injektion. I Kina ser man Lu Yu som en av de tre tegudarna, då förstår man än mer vilken inverkan hans verk hade. 

Det är lätt att tro att svart te alltid har varit det vanligaste typen av te. Så har dock inte varit fallet, utan det var först i slutet av 1500-talet som man även började brygga det svarta teet, tidigare hade enbart det gröna teet stått i centrum. 

Handeln över haven intensifierades under 1600 -talet och då skedde också en naturlig spridning av teet från Kina till Europa. Därefter börjar man också odla te i andra delar av världen, så som Indien, Sri Lanka och Afrika. En av de mest kända etableringarna var darjeelingplantagerna i norra Indien. 

Sakta men säkert blev tedrickandet allt mer etablerat. Det var dock inte alla som tog del av teet. Länge var det en exklusiv dryck för det välbärgade folket. Det var först under 1900-talet som gemene man i Sverige började dricka te, och då hade det ändå funnits i landet sedan tidigt 1700-tal.

Läs mer om teer oxideras här.

KUNSKAP

ODLA KAFFE

Efter skörden går träden i dvala. Då beskärs de för att få en kraftigare tillväxt och det är även ett bra tillfälle att inspektera jorden och den övriga växtligheten.

Läs mer
KUNSKAP

HÅLLBART

Människor och deras miljöer är alltid centralt kopplade till kaffe. Råvaran kaffe odlas och processas på några av de mest avlägsna platserna på vårt jordklot och följer du ekvatorn finns det goda chanser att du finner dess olika ursprung.

Läs mer
KUNSKAP

Specialkaffe

Vi vill inte vara en auktoritet som distanserar sig till människor som inte förstår vad vi jobbar med. Vi vill istället inspirera folk att våga prova något nytt, även om man är van vid sitt hemmakaffe som oftast är rostat åt det mörkare hållet.

Läs mer
KUNSKAP

Planta till kopp

Vägen till en god kopp kaffe är lång. Den innefattar professionalism hos alla inblandade och hårt arbete. Vi samarbetar bara med bönder som vet hur viktigt varje led är för en fulländad kaffeupplevelse.

Läs mer
KUNSKAP

Kaffets historia

Kaffets absoluta vagga och centrum är Etiopien och det har det varit sedan drygt 1000 år. Det var här man upptäckte den buske som har försett mänskligheten med det oemotståndliga kaffebäret.

Läs mer
KUNSKAP

Kaffevarieteter

Generellt när man pratar om olika sorters kaffe, så är det vanligt att man pratar om Arabica eller Canephora (även kallad Robusta). Dessa två är de vanligaste arterna av kaffe och således de kommersiellt viktigaste.

Läs mer
OM OSS

DIRECT TRADE

På Johan & Nyström brinner vi för att utveckla och förändra en synnerligen traditionsrotad bransch. Kaffe är en av de råvaror som omsätter mest pengar i världen men trots detta så lever många kaffeproducenter i extrem fattigdom.

Läs mer
KUNSKAP

KAFFEKVALITET

För oss är kvalitet extremt viktigt, och vi jobbar hela tiden för att höja kvaliteten på allt kaffe vi köper.Tillsammans med de producenter vi jobbar med strävar vi mot att konstant utveckla och förbättra kaffet.

Läs mer
KUNSKAP

Teets historia

Människan har alltid varit skicklig på att nyttja det som naturen har att erbjuda, särskilt de växter som har givit oss en uppiggande och stimulerande effekt.

Läs mer
KUNSKAP

Kaffeprocesser

Tvättat, Honey eller Natural. Hur vi förädlar och processar kaffet har stor inverkan på smaken. Efter skörd är bären redo för vidare förädling, så kallad process. Natural (även kallat soltorkat och bärtorkat) samt tvättat (även kallat washed) är de mesta använda processmetoderna.

Läs mer

BREW BASICS

Ingen har väl kunnat missa bryggkaffets stora frammarsch senaste åren. Den här kursen är till för dig som vill lära dig om hur man brygger kaffe på ett professionellt sätt.

Boka idag!

KAFFEKURS

Följ med på en kunskapsresa till de olika kaffeländerna, kaffesorterna och kaffesmakerna. Vad har arter, jordmån och skördemetod med saken att göra?

Boka idag!

BARISTA BASIC 1

En halvdags utbildning för caféer och coffeeshops som ger en bra grund i barista-yrket. Ni får veta mer om hur olika espresso smakar och varför.

Boka idag!

BARISTA BASIC 2

Av de espressobaserade dryckerna på svenska caféer är drygt 90% med mjölk. Därför har vi tagit fram en kurs som fokuserar på dessa, främst cappuccino och latte.

Boka idag!
KURSER- För oss är kunskapen kring kaffe och te lika viktig som dryckerna i sig. Vi erbjuder därför ett antal kurser, både till er som har café eller butik, men även till dig som är intresserad privatperson.
Eskil Edblad - Utbildningsansvarig på Johan & Nyström

BARISTA ADVANCED

En fortsättningkurs till Basic-utbildningen som tar yrket till en högre nivå. Vi går tillbaka till ursprunget och lär oss mer om botanik och process.

Boka idag!

BARISTA HOME

Sveriges bästa utbildning för alla hemmabaristor som vill lära sig mer om kaffe, maskiner, bryggteknik och mjölkskumning.

Boka idag!

TEKURS

Teernas värld är fylld av mystik och aromer, i vår te-skola beger vi oss in i denna värld och lär oss mer vad te är, hur det kan smaka och de många traditionerna att tillreda drycken.

Läs mer

PRESENTKORT

För oss är kunskapen kring kaffe och te lika viktig som dryckerna i sig. Kedjan från böna till kopp är oerhört lång och kvalitén kan lätt gå förlorad i brist på kunskap. Köp ett presentkort idag!

Läs mer