Kundtjänst

Planta till kopp

FRÅN PLANTSKOLA TILL BRYGGNING

Vägen till en god kopp kaffe är lång. Den innefattar professionalism hos alla inblandade och hårt arbete. Vi samarbetar bara med bönder som vet hur viktigt varje led är för en fulländad kaffeupplevelse.

1

Plantskola

Kaffeträdet är ett resultat av en planterad kaffeböna. Den sätts i välgödslad jord för att gro. Efter 3-4 månader bildas ett skott, och en planta växer upp ur jorden, med kaffebönan längst upp i toppen. Här är bönan porös och låter de första bladen vecklas ut.

2

Plantering

9-15 månader efter plantskolan så sätts kaffeplantan ut på fältet. Den är nu cirka 30 cm hög. Här får den växa sig stark, helst i skuggan av andra träd, för att inte stressas fram. Detta sätt att odla ger i förlängningen ett mer hållbart jordbruk där både djur och växtliv trivs.

3

Blomning.

Efter 3-4 år sker – på det som nu är ett träd – blomningen. Den äger rum under ett par intensiva dagar och tack vare självpollinering fylls kaffefälten av träd fulla av blom, som både doftar och ser ut som jasmin. Blommorna förvändlas därefter till kaffebär.

4

Bärets mognad

I takt med bärets mognad så tilltar sockerhalten. Det tar 30-40 veckor för ett kaffebär att bli helt moget. Fortfarande så plockas allför många av världens kaffebär när det annu inte är riktig mogna. Mycket utbildning krävs för att få alla bönder att förstå att det finns en 100% koppling mellan moget bär och gott kaffe. Dessutom är ett moget bär tyngre, vilket gör att bonden får ett högre skördeuttag.

5

Skörd av röda bär

Att handplocka bären när de är i rätt färg och mognad är en föruttsättning för en riktigt god kopp kaffe. Bär med en naturligt högre sockerhalt ger smakprofiler fulla av karaktär och spännande smaker. Detta kräver dock en selektiv handplockning, vilket är tids-och kostnadskrävande. Bären mognar inte samtidigt, vilket gör att plockarna måste gå tillbaka till samma träd 2-3 gånger. Vi betalar en extra premie till kaffebonden för att säkerställa att detta görs.

6

Processer: Tvättat.

Skal och fruktkött avlägsnas i en så kallad ”pulper” (en skalmaskin) och bönorna läggs därefter ut i vattenfyllda bassänger. Det naturliga sockerlagret – mucilaget – fermenteras bort tack vare kontakten av med vattnet. En variant av denna metod som blir alltmer vanlig – som inte är lika vattenkrävande – är maskiner som direkt avslägsnar mucilaget på mekanisk väg (så kallade ”eco-pulpers”). I båda varianterna så tvättas kaffet ytteligare en gång med rent vatten. Kaffe processat med den tvättade metoden ger en ren smakprofil med tydligt eleganta karäkter, och något mer profilerad syrlighet.

7

Natural (bärtorkat)

Högröda bär – med skal och fruktkött –läggs ut på bord i solen för att torka. Den naturliga sötma som finns i bäret torkar i takt med bären inmed bäret in i bönorna och skapar ett sött och bärigt kaffe. Metoden är vanlig i länder med begränsat tillgång till vatten, exempelvis Etiopien och Brasilien. Metoden sprider sig idag till andra delar av dne kaffeproducerade världen. Många uppskattar inte bara de smaker som den naturliga torkningen ger kaffet, utan också för att den inte kräver något vatten.

8

Pulped natural & honey

Skal och fruktkött avlägsnas i en ”pulper” och bönorna går sedan – i sitt omgärdande sockerlager (mucilaget) – direkt upp på torkbord. Hur mycket as sockret man väljer att spara beror oftast på vilken karaktär man efterstävar. Ju mindre socker, desto klarare syra. Sparas allt mucilage på bönorna så kallas metoden för Honey och kaffet blir då fylligt och karamelligt sockersött.

9

Sortering

Oavsett processmetod kräver högkvalitativt kaffe en rigorös sortering. Här avlägsnas defekter och omogna bönor. Sorteringprocessen är delvis manuell och tidskrävande. Men det är också bästa tillfället för en bonde att säkerställa kvaliteten och få bättre betalt för sitt kaffe.

10

Packning & skeppning.

Sista ledet i ursprunglandet är förpackningen. Traditionellt har råkaffe alltid paketerats i jutesäckar. Men på senare år har nya förpackningar dykt upp för de bättre lotterna.Här ingår både vakuum- och grainpro-förpackning (den sistnämnda en jutesäck med en innerpåse av plast). Sedan packas säckarna eller vakuumkartongerna icontainer och skeppas över haven i båt till vårt kafferosteri.

11

Rostning

Varje lott kaffe kommer med sin egen story och karaktär, vilket gör att vi vill ge kaffet en unik rostning. Vi rostar vårt kaffe för hand, i små upplagor, med olika temperaturer och tider, allt för att det skall passa det aktuella kaffet bäst. Kaffet rostas enligt en metod som kallas Slow Roast. Den långsamma rostningen lockar fram alla de smaknyanser som finns i kaffebönorna, vilket märks direkt i koppen.

12

Packning

Kaffet packas i tillslutna påsar direkt efter rostning. Varje påse har en ventil, som möjliggör för koldioxiden (som är en biprodukt av rostningen) att lämna påsen, samtidigt som syret hålls borta. På så sätt håller sig kaffet färskt och gott så länge som möjligt.