Kundtjänst

Kaffevarieteter

Unika smak- och växtegenskaper

Generellt när man pratar om olika sorters kaffe, så är det vanligt att man pratar om Arabica eller Canephora (även kallad Robusta). Dessa två är de vanligaste arterna av kaffe och således de kommersiellt viktigaste. Vad som hamnat mer i fokus på senare tid är kaffets olika underarter eller varieteter. Liksom det finns olika sorter av äpplen såsom Pink Lady, Ingrid Marie och Gravensteiner eller olika vindruvor som Syrah, Pinot Noir och Nebbiolo, har även Arabica olika sorter. Alla är snarlika, men har var och en unika smak- och växtegenskaper lämpade för olika klimat och ändamål.

Bourbon och Typica.
Bourbon har fått sitt namn från ön La Reunion i Indiska Oceanen som förr i tiden gick under namnet Bourbon. Bourbon är idag en av de vanligaste varieteterna och odlas över hela världen tack vare sin relativt goda avkastning och höga koppkvalitet. Typica är en något högre planta än Bourbon och ger lägre avkastning. Även Typican ger utmärkt koppkvalitet, vilket har gjort den till ”förälder” till mängder av nya varieteter.

SL28 och SL34
En av de mer kända varieteterna är SL28 och SL34. Båda härstammar från Bourbon, men togs fram av Scotts Lab på uppdrag av den kenyanska staten under 1930-talet. Målet var att få fram ett kaffe med hög avkastning och bättre resistens mot sjukdomar och torka än tidigare. Av alla sorter som togs fram visade sig SL28 presentera bäst smakprofil tillsammans med SL34. SL28 ger klara, söta kaffen med hög syra och komplexitet och SL34 ger lite mer kropp. Hittills har så gott som all odling av dessa två sorter varit begränsade till Kenya, men de senaste åren har fler odlare runtom i världen börjat experimentera med SL-sorterna.

Caturra
Caturra är även den sprungen ur Bourbonplantan. Den något mindre plantan har kanske gjort sig mest känd på Colombias högvuxna plantage där den ger lätta, syrliga kaffen. De senaste åren har dessvärre stora odlingsarealer med Caturra förstörts av svampen Coffee Leaf Rust. 

Geisha
Geisha är förmodligen kaffevärldens mest omtalade och hyllade varietet. Ursprunget tros vara i södra Etiopien kring byn Gesha. Geishan fick dock sitt enorma genomslag efter kaffetävlingen Best of Panama 2005 då gården Hacienda la Esmeralda vann med sin Geisha och fick en rekordsumma i den efterföljande auktionen. Kaffet kännetecknas av teliknande kropp, bergamott och jasmin i smaken och oöverträffad renhet. På senare år har odlingen av Geisha ökat explosionsartat runtom i världen, både tack vare det högre priset kaffet betingar men också på grund av Geishans resistens mot Coffee Leaf Rust.

Kaffevarietetsträdet

KUNSKAP

ODLA KAFFE

Efter skörden går träden i dvala. Då beskärs de för att få en kraftigare tillväxt och det är även ett bra tillfälle att inspektera jorden och den övriga växtligheten.

Läs mer
KUNSKAP

HÅLLBART

Människor och deras miljöer är alltid centralt kopplade till kaffe. Råvaran kaffe odlas och processas på några av de mest avlägsna platserna på vårt jordklot och följer du ekvatorn finns det goda chanser att du finner dess olika ursprung.

Läs mer
KUNSKAP

Specialkaffe

Vi vill inte vara en auktoritet som distanserar sig till människor som inte förstår vad vi jobbar med. Vi vill istället inspirera folk att våga prova något nytt, även om man är van vid sitt hemmakaffe som oftast är rostat åt det mörkare hållet.

Läs mer
KUNSKAP

Planta till kopp

Vägen till en god kopp kaffe är lång. Den innefattar professionalism hos alla inblandade och hårt arbete. Vi samarbetar bara med bönder som vet hur viktigt varje led är för en fulländad kaffeupplevelse.

Läs mer
KUNSKAP

Kaffets historia

Kaffets absoluta vagga och centrum är Etiopien och det har det varit sedan drygt 1000 år. Det var här man upptäckte den buske som har försett mänskligheten med det oemotståndliga kaffebäret.

Läs mer
KUNSKAP

Kaffevarieteter

Generellt när man pratar om olika sorters kaffe, så är det vanligt att man pratar om Arabica eller Canephora (även kallad Robusta). Dessa två är de vanligaste arterna av kaffe och således de kommersiellt viktigaste.

Läs mer
OM OSS

DIRECT TRADE

På Johan & Nyström brinner vi för att utveckla och förändra en synnerligen traditionsrotad bransch. Kaffe är en av de råvaror som omsätter mest pengar i världen men trots detta så lever många kaffeproducenter i extrem fattigdom.

Läs mer
KUNSKAP

KAFFEKVALITET

För oss är kvalitet extremt viktigt, och vi jobbar hela tiden för att höja kvaliteten på allt kaffe vi köper.Tillsammans med de producenter vi jobbar med strävar vi mot att konstant utveckla och förbättra kaffet.

Läs mer
KUNSKAP

Teets historia

Människan har alltid varit skicklig på att nyttja det som naturen har att erbjuda, särskilt de växter som har givit oss en uppiggande och stimulerande effekt.

Läs mer
KUNSKAP

Kaffeprocesser

Tvättat, Honey eller Natural. Hur vi förädlar och processar kaffet har stor inverkan på smaken. Efter skörd är bären redo för vidare förädling, så kallad process. Natural (även kallat soltorkat och bärtorkat) samt tvättat (även kallat washed) är de mesta använda processmetoderna.

Läs mer

BREW BASICS

Ingen har väl kunnat missa bryggkaffets stora frammarsch senaste åren. Den här kursen är till för dig som vill lära dig om hur man brygger kaffe på ett professionellt sätt.

Boka idag!

KAFFEKURS

Följ med på en kunskapsresa till de olika kaffeländerna, kaffesorterna och kaffesmakerna. Vad har arter, jordmån och skördemetod med saken att göra?

Boka idag!

BARISTA BASIC 1

En halvdags utbildning för caféer och coffeeshops som ger en bra grund i barista-yrket. Ni får veta mer om hur olika espresso smakar och varför.

Boka idag!

BARISTA BASIC 2

Av de espressobaserade dryckerna på svenska caféer är drygt 90% med mjölk. Därför har vi tagit fram en kurs som fokuserar på dessa, främst cappuccino och latte.

Boka idag!
KURSER- För oss är kunskapen kring kaffe och te lika viktig som dryckerna i sig. Vi erbjuder därför ett antal kurser, både till er som har café eller butik, men även till dig som är intresserad privatperson.
Eskil Edblad - Utbildningsansvarig på Johan & Nyström

BARISTA ADVANCED

En fortsättningkurs till Basic-utbildningen som tar yrket till en högre nivå. Vi går tillbaka till ursprunget och lär oss mer om botanik och process.

Boka idag!

BARISTA HOME

Sveriges bästa utbildning för alla hemmabaristor som vill lära sig mer om kaffe, maskiner, bryggteknik och mjölkskumning.

Boka idag!

TEKURS

Teernas värld är fylld av mystik och aromer, i vår te-skola beger vi oss in i denna värld och lär oss mer vad te är, hur det kan smaka och de många traditionerna att tillreda drycken.

Läs mer

PRESENTKORT

För oss är kunskapen kring kaffe och te lika viktig som dryckerna i sig. Kedjan från böna till kopp är oerhört lång och kvalitén kan lätt gå förlorad i brist på kunskap. Köp ett presentkort idag!

Läs mer