Kundtjänst

Kaffets historia

FRÅN URSPRUNGET I ETIOPIEN

Kaffets absoluta vagga och centrum är Etiopien och det har det varit sedan drygt 1000 år. Det var här man upptäckte den buske som har försett mänskligheten med det oemotståndliga kaffebäret. Etiopien har ständigt varit den plats dit kaffeproducenter världen över har åkt för att fördjupa sin kunskap om kaffebusken i sin ursprungliga terroir. För vad skulle jordens befolkning ha gjort om man inte hade stött på detta bär vars frö vi har lärt oss att rosta, mala och brygga den ädla drycken kaffe av? Det är svårt att greppa vilken inverkan kaffe har haft på världshistorien. Från att ha haft en relativt sluten spridning i arabvärlden till dess att handeln över haven tog det till både Indonesien samt Syd- och Centralamerika.

Vi har under hela historien varit lockade av olika stimuli från växtvärlden, men inget har blivit en lika stor del av människors vardag världen över som koffeinet. Om det är någon av våra svenska kungar vi förknippar extra mycket med kaffe är det Karl XII. Det sägs att han under sin vistelse i Bender i början av 1700-talet fattade tycke för den turkiska kaffetraditionen. Den svenska kaffepannan som började användas i början av 1700-talet hade nog ett visst släktskap med den turkiska bryggaren ibrik.

kaffets historia 2

Vårt omfamnande av kaffekulturen skedde dock inte helt utan dramatik. Hela åtta gånger försökte man förbjuda det svenska folket att dricka denna dryck som blev allt mer populär. Förbuden var av både politisk och skattemässig karaktär. Dessa prohibitioner fick människor att gå så långt att de vid vissa tillfällen gick ut i protesttåg. Kaffekonsumtionen ökade mer och mer, men synen på kaffe var långt in på 1900-talet något naiv. Bilden fortsatte att präglas av att kaffe var något kraftigt och rejält som hade som huvudsyfte att pigga upp oss. Men under första delen av 70-talet började nya vindar blåsa. Förhållandet till bonden började gå från något distanserat till ett mer öppet och nära samarbete. 

Man började bli nyfiken på om man kunde förädla kaffebäret än mer och spegla dess mer nyanserade smakkaraktärer, att låta kaffe mer närma sig vinkulturen. Steget togs från en bulkorienterad kaffeindustri till en mer småskalig och hantverksmässig produktion. Detta ledde även till att en ny term började användas, nämligen specialkaffe.

I början av 2000-talet började man i Norden se tydliga strömningar av detta förhållningssätt. Kaffekulturen började nu utvecklas rejält. Från att förut enbart ha lagt fokus vid rostkaraktären började man nu se till kaffebärets genuina smakegenskaper och strävade efter att verkligen spegla dess ursprung.

kaffets historia

KUNSKAP

ODLA KAFFE

Efter skörden går träden i dvala. Då beskärs de för att få en kraftigare tillväxt och det är även ett bra tillfälle att inspektera jorden och den övriga växtligheten.

Läs mer
KUNSKAP

HÅLLBART

Människor och deras miljöer är alltid centralt kopplade till kaffe. Råvaran kaffe odlas och processas på några av de mest avlägsna platserna på vårt jordklot och följer du ekvatorn finns det goda chanser att du finner dess olika ursprung.

Läs mer
KUNSKAP

Specialkaffe

Vi vill inte vara en auktoritet som distanserar sig till människor som inte förstår vad vi jobbar med. Vi vill istället inspirera folk att våga prova något nytt, även om man är van vid sitt hemmakaffe som oftast är rostat åt det mörkare hållet.

Läs mer
KUNSKAP

Planta till kopp

Vägen till en god kopp kaffe är lång. Den innefattar professionalism hos alla inblandade och hårt arbete. Vi samarbetar bara med bönder som vet hur viktigt varje led är för en fulländad kaffeupplevelse.

Läs mer
KUNSKAP

Kaffets historia

Kaffets absoluta vagga och centrum är Etiopien och det har det varit sedan drygt 1000 år. Det var här man upptäckte den buske som har försett mänskligheten med det oemotståndliga kaffebäret.

Läs mer
KUNSKAP

Kaffevarieteter

Generellt när man pratar om olika sorters kaffe, så är det vanligt att man pratar om Arabica eller Canephora (även kallad Robusta). Dessa två är de vanligaste arterna av kaffe och således de kommersiellt viktigaste.

Läs mer
OM OSS

DIRECT TRADE

På Johan & Nyström brinner vi för att utveckla och förändra en synnerligen traditionsrotad bransch. Kaffe är en av de råvaror som omsätter mest pengar i världen men trots detta så lever många kaffeproducenter i extrem fattigdom.

Läs mer
KUNSKAP

KAFFEKVALITET

För oss är kvalitet extremt viktigt, och vi jobbar hela tiden för att höja kvaliteten på allt kaffe vi köper.Tillsammans med de producenter vi jobbar med strävar vi mot att konstant utveckla och förbättra kaffet.

Läs mer
KUNSKAP

Teets historia

Människan har alltid varit skicklig på att nyttja det som naturen har att erbjuda, särskilt de växter som har givit oss en uppiggande och stimulerande effekt.

Läs mer
KUNSKAP

Kaffeprocesser

Tvättat, Honey eller Natural. Hur vi förädlar och processar kaffet har stor inverkan på smaken. Efter skörd är bären redo för vidare förädling, så kallad process. Natural (även kallat soltorkat och bärtorkat) samt tvättat (även kallat washed) är de mesta använda processmetoderna.

Läs mer

BREW BASICS

Ingen har väl kunnat missa bryggkaffets stora frammarsch senaste åren. Den här kursen är till för dig som vill lära dig om hur man brygger kaffe på ett professionellt sätt.

Boka idag!

KAFFEKURS

Följ med på en kunskapsresa till de olika kaffeländerna, kaffesorterna och kaffesmakerna. Vad har arter, jordmån och skördemetod med saken att göra?

Boka idag!

BARISTA BASIC 1

En halvdags utbildning för caféer och coffeeshops som ger en bra grund i barista-yrket. Ni får veta mer om hur olika espresso smakar och varför.

Boka idag!

BARISTA BASIC 2

Av de espressobaserade dryckerna på svenska caféer är drygt 90% med mjölk. Därför har vi tagit fram en kurs som fokuserar på dessa, främst cappuccino och latte.

Boka idag!
KURSER- För oss är kunskapen kring kaffe och te lika viktig som dryckerna i sig. Vi erbjuder därför ett antal kurser, både till er som har café eller butik, men även till dig som är intresserad privatperson.
Eskil Edblad - Utbildningsansvarig på Johan & Nyström

BARISTA ADVANCED

En fortsättningkurs till Basic-utbildningen som tar yrket till en högre nivå. Vi går tillbaka till ursprunget och lär oss mer om botanik och process.

Boka idag!

BARISTA HOME

Sveriges bästa utbildning för alla hemmabaristor som vill lära sig mer om kaffe, maskiner, bryggteknik och mjölkskumning.

Boka idag!

TEKURS

Teernas värld är fylld av mystik och aromer, i vår te-skola beger vi oss in i denna värld och lär oss mer vad te är, hur det kan smaka och de många traditionerna att tillreda drycken.

Läs mer

PRESENTKORT

För oss är kunskapen kring kaffe och te lika viktig som dryckerna i sig. Kedjan från böna till kopp är oerhört lång och kvalitén kan lätt gå förlorad i brist på kunskap. Köp ett presentkort idag!

Läs mer