Kundtjänst

Direct Trade

I VÅR VÄRLD ÄR BONDEN KUNG

På Johan & Nyström brinner vi för att utveckla och förändra en synnerligen traditionsrotad bransch. Kaffe är en av de råvaror som omsätter mest pengar i världen men trots detta så lever många kaffeproducenter i extrem fattigdom. Branschen är traditionellt uppbyggd till en värdekedja fylld av mellanhänder där konsumentens pengar sällan når hela vägen fram till bonden. Vi förespråkar istället Direct Trade.

Direct Trade JN 3

Vår inköpsfilosofi på Johan & Nyström är enkel. Vi tror på hög produktkvalitet och gör allt för att hitta unika kaffebönor med en kvalitet som talar för sig själv i koppen.Vi förstod tidigt hur vi skulle jobba för att hitta bönor av den kvalitet vi ville ha. Det var genom att arbeta i nära samarbete med enskilda producenter, och inte bara gå genom brokers, exportörer och importörer. Vi lägger därför mycket tid och resurser på att resa till kaffets ursprungsländer. Där besöker vi bönderna på deras odlingar och processtationer. Vi ställer frågor, provar kaffe på plats och diskuterar problem och möjligheter direkt med dem. På så sätt bygger vi goda relationer och ett nätverk av dedikerade kaffebönder som delar vår pass-ion för specialkaffe och kvalitet. Vi kallar modellen för Direct Trade och ser det som ett ärligare sätt att köpa kaffe på. Direkt från de som odlar kaffet och där vi försäkrar oss om att pengarna faktiskt når hela vägen fram. Vi betalar bönderna extra bra och besöker deras gårdar så ofta vi kan för att skapa nära och långsiktiga relationer. Det är ett samarbete som ger båda parter mycket tillbaka i form av både kunskap och förståelse. På så sätt kan vi tillsammans utveckla fantastiskt kaffe där ingenting lämnas åt slumpen. 

Kaffet är selektivt plockat vid perfekt mognadsgrad och sockernivå, varsamt processat enligt överenskommen metod samt därefter torkat och slutligen sorterat till minimalt antal defekter. Det ytterst noggranna arbetet för kvaliteten innebär för en producent också högre kostnader.

Prissättningen sker därför direkt med producenten, där vårt engagemang med högre prispremier till den enskilde odlaren är ett löfte om att vara en långsiktig partner.

Vi kräver inte att kaffet är ekologiskt certifierat då certifikat ofta innebär stora kostnader för små producenter. Istället kräver vi att det är odlat enligt ekologiskt sunda principer. Detta innebär att det finns en handlingsplan på gården för att stimulera mångfald bland träd, växter och djur. Där essensen av odlingen är polykulturell och i samklang med naturen, istället för monokulturell och utarmande. Skuggträd som skyddar kaffet från denskarpaste av solens strålar fungerar också som naturligahus för ett berikat djurliv, och dess fallande lövverk ger jorden ett naturligt kväveberikande gödsel. Ett sunt kretslopp som väl utfört kräver mindre insatser och tillsatser.

Trots detta är många av våra kaffebönor också ekologiskt- och/eller FairTrade-certifierade. Vår strävan är - och kommer alltid att vara - att göra ett så litet ekologiskt avtryck som möjligt.

Att handla kaffe från de producerande delarna av världen innebär också att fler parter behöver vara delaktiga i leveranskedjan - från odlare till rostare. För även om vi är överens med producenten om priset, så hjälper i många fall exportörer och importörer till när små producenter inte har möjlighet att exportera och frakta sitt egetkaffe. Då ser vi till att de inblandade parterna vet exakt vad de olika delarna kostar genom ett helt transparent kostnadsupplägg. På detta vis förstår alla i värdekedjan sitt ansvar och sin ekonomiska kompensation. Denna transparenta syn på att göra affärer går igen i allt vi gör. Vi delar med oss av vår kunskap och information till alla, från odlare till kunder.

Direct Trade JN 4

» Vi besöker producenten minst en gång om året. Antingen strax före, efter, eller under pågående skörd.

» 100 % transparens – vi garanterar direkt kommunikation och prissättning mellan säljare, köpare och alla däremellan. All relevant ekonomisk information är tillgänglig för alla parter närhelst det efterfrågas.

» Långsiktig gemensam prissättning istället för att följa kaffebörsen. (Vi betalar alltid minst 25 % mer än gällande FairTrade-premie.)

» Priset på kaffet överenskommes direkt med producenten, innan andra aktörer såsom t.ex. speditörer kontaktas.

» Exceptionell kvalitet – kaffe som minst har betyget 84 av 100 på specialkaffe-skalan.

» Ekologiska principer – producenten har en skriftlig hållbarhetsplan, som beskriver hur de upprätthåller goda etiska och ekologiska principer.

3 Items

per sida
Fallande ordning

3 Items

per sida
Fallande ordning

KUNSKAP

ODLA KAFFE

Efter skörden går träden i dvala. Då beskärs de för att få en kraftigare tillväxt och det är även ett bra tillfälle att inspektera jorden och den övriga växtligheten.

Läs mer
KUNSKAP

HÅLLBART

Människor och deras miljöer är alltid centralt kopplade till kaffe. Råvaran kaffe odlas och processas på några av de mest avlägsna platserna på vårt jordklot och följer du ekvatorn finns det goda chanser att du finner dess olika ursprung.

Läs mer
KUNSKAP

Specialkaffe

Vi vill inte vara en auktoritet som distanserar sig till människor som inte förstår vad vi jobbar med. Vi vill istället inspirera folk att våga prova något nytt, även om man är van vid sitt hemmakaffe som oftast är rostat åt det mörkare hållet.

Läs mer
KUNSKAP

Planta till kopp

Vägen till en god kopp kaffe är lång. Den innefattar professionalism hos alla inblandade och hårt arbete. Vi samarbetar bara med bönder som vet hur viktigt varje led är för en fulländad kaffeupplevelse.

Läs mer
KUNSKAP

Kaffets historia

Kaffets absoluta vagga och centrum är Etiopien och det har det varit sedan drygt 1000 år. Det var här man upptäckte den buske som har försett mänskligheten med det oemotståndliga kaffebäret.

Läs mer
KUNSKAP

Kaffevarieteter

Generellt när man pratar om olika sorters kaffe, så är det vanligt att man pratar om Arabica eller Canephora (även kallad Robusta). Dessa två är de vanligaste arterna av kaffe och således de kommersiellt viktigaste.

Läs mer
OM OSS

DIRECT TRADE

På Johan & Nyström brinner vi för att utveckla och förändra en synnerligen traditionsrotad bransch. Kaffe är en av de råvaror som omsätter mest pengar i världen men trots detta så lever många kaffeproducenter i extrem fattigdom.

Läs mer
KUNSKAP

KAFFEKVALITET

För oss är kvalitet extremt viktigt, och vi jobbar hela tiden för att höja kvaliteten på allt kaffe vi köper.Tillsammans med de producenter vi jobbar med strävar vi mot att konstant utveckla och förbättra kaffet.

Läs mer
KUNSKAP

Teets historia

Människan har alltid varit skicklig på att nyttja det som naturen har att erbjuda, särskilt de växter som har givit oss en uppiggande och stimulerande effekt.

Läs mer
KUNSKAP

Kaffeprocesser

Tvättat, Honey eller Natural. Hur vi förädlar och processar kaffet har stor inverkan på smaken. Efter skörd är bären redo för vidare förädling, så kallad process. Natural (även kallat soltorkat och bärtorkat) samt tvättat (även kallat washed) är de mesta använda processmetoderna.

Läs mer

BREW BASICS

Ingen har väl kunnat missa bryggkaffets stora frammarsch senaste åren. Den här kursen är till för dig som vill lära dig om hur man brygger kaffe på ett professionellt sätt.

Boka idag!

KAFFEKURS

Följ med på en kunskapsresa till de olika kaffeländerna, kaffesorterna och kaffesmakerna. Vad har arter, jordmån och skördemetod med saken att göra?

Boka idag!

BARISTA BASIC 1

En halvdags utbildning för caféer och coffeeshops som ger en bra grund i barista-yrket. Ni får veta mer om hur olika espresso smakar och varför.

Boka idag!

BARISTA BASIC 2

Av de espressobaserade dryckerna på svenska caféer är drygt 90% med mjölk. Därför har vi tagit fram en kurs som fokuserar på dessa, främst cappuccino och latte.

Boka idag!
KURSER- För oss är kunskapen kring kaffe och te lika viktig som dryckerna i sig. Vi erbjuder därför ett antal kurser, både till er som har café eller butik, men även till dig som är intresserad privatperson.
Eskil Edblad - Utbildningsansvarig på Johan & Nyström

BARISTA ADVANCED

En fortsättningkurs till Basic-utbildningen som tar yrket till en högre nivå. Vi går tillbaka till ursprunget och lär oss mer om botanik och process.

Boka idag!

BARISTA HOME

Sveriges bästa utbildning för alla hemmabaristor som vill lära sig mer om kaffe, maskiner, bryggteknik och mjölkskumning.

Boka idag!

TEKURS

Teernas värld är fylld av mystik och aromer, i vår te-skola beger vi oss in i denna värld och lär oss mer vad te är, hur det kan smaka och de många traditionerna att tillreda drycken.

Läs mer

PRESENTKORT

För oss är kunskapen kring kaffe och te lika viktig som dryckerna i sig. Kedjan från böna till kopp är oerhört lång och kvalitén kan lätt gå förlorad i brist på kunskap. Köp ett presentkort idag!

Läs mer