Kundtjänst

Chemex - Brygguide

Hur brygger man en Chemex?

Såhär brygger vi vår Chemex!

SKÖLJ FILTRET 

Detta görs för att undvika smaker från pappret samt för att värma upp kannan. Glöm inte att hälla ut vattnet som samlas i botten av kannan, det är ett klassiskt första-gången-misstag.

LÄGG NER 45 G GROVMALET KAFFE 

Kaffet ska vara färskt och nymalet. Försök alltid att köpa kaffe som är så nyrostat som möjligt. Investera gärna i en kvarn så att kaffet kan malas direkt inpå bryggningen. För att vara exakt, använd våg för att väga både vattnet och kaffet.

FUKTA KAFFET MED LITE AV VATTNET 

För att vara exakt: Häll på 100 g av vattnet, även här kan du använda vågen. Ställ hela Chemexen på vågen och nollställ innan du börjar hälla. Detta kommer öka smak, jämnhet och upplevelse. Det blir helt enkelt godare om du är noggrann.

RÖR RUNT I KAFFET 

Tänk på varm choklad: Om man blandar chokladpulvret med all mjölk direkt så bildas det massa klumpar i drycken. Om man istället blandar ihop chokladen med hälften av mjölken, rör runt, och sedan häller på resten av mjölken så blandas allt pulver med vätskan. Samma sak vill man uppnå här med kaffet.

FYLL VATTEN UPP TILL KANTEN 

Nu fyller du med cirkulära rörelser upp till totalt 400 g inklusive de första 100 g vatten du använde i föregående steg. Häll i cirklar för att träffa och tränga igenom allt kaffe samt skapa en turbulens i kaffet vilket utvinner mer smaker.

LÅT VATTNET NÄSTAN DROPPA IGENOM 

Man vill att kaffet ska bryggas jämnt, så fort bryggningen avstannar är det svårt att kontrollera bryggningen. När du nästan ser kaffet tränga igenom vattenytan är det dags att fortsätta hälla.

FYLL PÅ MED RESTERANDE VATTEN 

Fyll på resterande 300 g vatten, återigen med cirkulära rörelser. Precis innan kaffet har trängt igenom ytan rör du runt i kaffet med en sked. Rör i samma riktning som du hällt vattnet. Ta din tid och se de sista kaffedropparna träffa vattenytan. Varför inte passa på att göra en slow motion- film av sista droppen som försvinner ner i det bryggda kaffet?

NJUT! 

Ladda ner vår brygguide här.

1 Item

per sida
Fallande ordning

1 Item

per sida
Fallande ordning

BRYGGUIDER — Chemexguiden tog mitt kaffe till nya höjder!
Gabriella Matheny
CHEMEX

CHEMEX - GUIDE

Chemex är bryggmetoden där form möter funktion, stil möter smak och upplevelse möter ögongodis. Lika älskad för sitt utseende som för sitt sätt att brygga kaffe.

Läs och ladda ner
V60

V60 - GUIDE

En serie högklassiga porslinsfilter som kaffekonnässörer världen över hyllar för sina enastående egenskaper. Konens lutning, det stora hålet i botten och de skruvade ribborna längs väggarna ger en perfekt bryggning och en fenomenal kopp kaffe.

Läs och ladda ner
AEROPRESS

AEROPRESS - GUIDE

Perfekt för den som tröttnat på stora maskiner, vill ha en liten kaffebryggare med sig på kajakturen eller fjällvandringen, eller bara vill ha en riktigt god kopp kaffe. Bryggaren har de senaste åren diskuterats livligt på specialkaffescenen och lovorden avlöser varandra.

Läs och ladda ner
ESPRESSO

ESPRESSO - GUIDE

För många en snabb, besk och tuff kick på morgonen. För andra en känslig produkt med fina, friska smaker. En bryggmetod som öppnar en värld av smaker, tävlingar och tekniker. Vi älskar och brinner för den perfekta espresson.

Läs och ladda ner

Kannor

Kannor för gas, värmespis eller induktion

Det finns idag en mängd olika bryggmetoder att välja mellan, alla är olika på sitt sätt men i slutändan kan vi få fram fantastiska resultat med alla de olika metoderna. Vi har kannan för dig!

Köp

Bryggfilter

Börja handbrygga ditt kaffe

Vi har en serie högklassiga porslinsfilter som kaffekonnässörer världen över hyllar för sina enastående egenskaper. Chemex, Hario och Saint Anthonys m.fl.

Köp

Kvarnar och vågar

Våga väga och mala ditt kaffe!

Om du vill höja smaken på din kopp, få ut mer av dina bönor och ta full kontroll på ditt kaffe är en våg samt en kvarn ett måste. Hos Johan & Nyström hittar du allt du behöver för att kunna utvecklas inom kaffe.

Köp

Hela sortimentet

Allt du behöver för en fantastisk kaffeupplevelse

Johan & Nyströms sortiment av kaffe & te fyller hela smakspektrumet. Det finns idag en mängd olika bryggmetoder att välja mellan, alla är olika på sitt sätt men i slutändan kan vi få fram fantastiska resultat med alla de olika metoderna.

Köp