Kundtjänst

Att “koppa" kaffe är ett sätt att utvärdera dess smaker, dofter och aromer. Vi gör det hela tiden professionellt för att bedöma alla kaffen vi provar, men det kan också vara ett fantastiskt enkelt och bra sätt att testa kaffen bland vänner.


koppa kaffe med johan & nyström

Tekniken är enkel, det är en standard som följs av alla kaffeproducenter, baristor och kafferostare runt om i världen. Vi börjar med att väga upp 12 g kaffe, redan här kan vi se, känna och dofta på de rostade kaffebönorna innan vi maler dem, allt för att skapa oss en så klar bild av kaffet som möjligt. Kaffet mals sedan ungefär som bistromalet, något grövre än bryggmalet, och utvärderas som ”torrt”. Här finns det otroligt mycket information att samla då många av de smaker som kan komma att finnas i den färdiga koppen går att känna i det nymalda kaffet.

Nu är det dags att brygga kaffet och det gör vi med 92-gradigt vatten, 2 dl i varje kopp. Vi låter sedan kaffet dra i 4 min, här utvärderas doften av kaffet som ”blött”. Även här kan vi känna mycket, allt dokumenteras för att skapa en klar och tydlig bild av kaffets karaktär och kvalitet. Därefter rör vi runt i koppen och kontrollerar en sista gång de aromer och dofter som kaffet har. Kaffesumpen sjunker ner till botten och lämnar oss med en klar och färdigbryggd kopp kaffe. Nu börjar den riktiga smakutvärderingen där vi testar kaffet från varmt, ljummet och även när kaffet har fått svalna ordentligt. Det är otroligt spännande att följa kaffets smaker och hur de ändras när temperaturen i koppen sjunker.

Vid en professionell provning börjar vi ofta med att utvärdera kaffets syra, sötma och beska. Sedan fokuserar vi på munkänsla, intensitet och eftersmak – och skriver ner de smaker vi känner. Det är lätt att fokusera för mycket på kaffets smak, men dess karaktär är minst lika viktig för att få en så klar bild av kaffet som möjligt. Vid kaffeprovningen upptäcker vi även defekter eller andra smaker som negativt påverkar kaffet. En professionell kaffeprovare kan lättkänna från vilket land kaffet kommer ifrån samt under vilka förhållanden det har vuxit – allt från jordmån tillklimat och andra odlingsförhållanden. Köp hem några olika kaffen och anordna din egen kaffeprovning, det är både kul och lärorikt!