Kundtjänst

Varför blir vi pigga av koffein?

Det svarta guldet har försett mänskligheten med det mest konsumerande stimulantian i århundraden, och konsumtionen sägs ha hälsoeffekter, något som kan återfinnas i publiceringen av 10 000 vetenskapliga artiklar sedan 2003 gällande just detta. Koffein tillhandahåller kroppen med antioxidanter, det främsta försvaret mot så kallade ”fria radikaler”, ett ämne som anses utveckla bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Antioxidanter kan även återfinnas i en kopp te, där mängden av ämnet motsvarar närmare sju glas apelsinjuice, eller två äpplen. Den svenska ”sömngurun” Torbjörn Åkerstedt har beforskat området gällande kaffets ökande av den så kallade ”vakenhetsgraden”. Koffeinets effekter på vår vakenhetsgrad gör att vi kan behålla en alert nivå, däremot kan effekten behållas ännu längre hos människor som inte är vana vid intaget av koffein.

Enligt hjärnforskaren Steven Miller är en sen frukost att föredra för att få mest effekt av det efterlängtade morgonkaffet då det bör intas mellan klockan 9.30 och 11.30. Detta för att hjärnan sägs ha lägst halt på kortisol, även kallat ”stresshormon”, under den  tidsaspekten och som högst mellan klockan 8.00 och 9.00, då vi normalt intar den första koppen kaffe eller redan är inne på vår andra, men detta av naturlig skäl. Varför vi blir pigga av koffein beror på att ämnet ökar energiomsättningen i hjärnan och därmed höjer halten av de så kallade signalsubstanserna dopamin, ett ämne som gör att vi människor kan röra oss, och serotonin, ett ämne som reglerar känslor och humör.

v60 poru over kaffe

Koffeinnmängd

Mängden koffein i exempelvis en kopp kaffe motsvarar närmare 100mg koffein, och detta i jämförelse med en Coca Cola-burk som innehåller 50mg, detsamma som en kopp svart te. Vid låga doser koffein blir man, som tidigare nämnt, pigg och aktiv, vilket är den effekt man vill komma åt, däremot kan koffeinet överdoseras och istället generera i ångest och inaktivitet. Däremot kan vi endast dra nytta av kaffets uppiggande effekt om vi sover ordentligt om nätterna. I USA utfördes en studie för att se koffeinets påverkan på en individs energinivå om de inte sovit tillräckligt under fem dygn. Deltagarna tilläts bara sova i fem timmar per natt, och fick endast konsumera 200 milligram koffein, två gånger om dagen, något som motsvarar ungefär två koppar kaffe. Energinivån för de två första dagarna visade en positiv skillnad, något som var som bortblåst under det nästkommande dygnet. Nedåtgående prestationsförmåga kan därmed inte förhindras med hjälp av koffeinets krafter efter flera dagars sömnbrist. Väl på arbetsplatsen är kraven på att prestera ofta höga och vardagsstressen följer med in i mötessalarna, en faktor som kan komma att påverka det dagliga arbetet. Att införa en kopp te sägs ökar kreativiteten och den kognitiva förmågan, något som hjälper oss att lagra, förstå och använda information och vidare kan nyttjas i bland annat problemlösning som uppstår i vardagspusslet, eller i det yrkesmässiga livet.

Överkonsumtion

En överkonsumtion av koffein kan skapa negativa bieffekter i form av syn- och hörselhallucinationer, något som en studie från Durham University i Storbritannien tagit fram. När vi befinner oss i stressade situationer frisläpps hormonet kortisol, något som även produceras i större mängder efter konsumtion av kaffe. Detta gör att en stress, i kombination med hög kaffekonsumtion genererar i en ökad kortisolmängd, och kan därmed resultera i hallucinationer. Koffein i olika former har kommit att bli ett viktigt inslag i kulturen och ämnet dricks över hela världen och närmare 70 procent av den vuxna befolkningen konsumerar dagligen koffein. Av den procentsatsen har de nordiska länderna högst kaffekonsumtion, däribland vi svenskar som konsumerar närmare 9,2 kilo kaffe, per person och år, vilket motsvarar 3,4 koppar varje dag. Den troliga förklaringen till den svenska kaffekulturen är vår förkärlek till att fika, ett begrepp som egentligen härstammar från skinnhantverkare. När de vandrade runt i Sverige för att sälja sina varor bjöds de på kaffe, som genom dialekter blev fäka eller fik, och vidare hamnade i stockholmarnas händer och blev ett slangord med betydelsen kafferast.

rostningsgrad av kaffe

Fenomenet kaffe

Det var under mitten av 1800-talet som fenomenet kaffe blev folkligt och fikakulturen har troligtvis aldrig varit så stark som den är nu. Viss forskning hänvisar till att kaffe kan vara en viktig faktor i ett hälsosamt leverne, och att en högre konsumtion tycks generera i ett längre liv. En studie från Stanford Institute visar upp en teori om att koffein har antiinflammatoriska egenskaper, något som hjälper kroppen i kamp mot sjukdomar. Detta kan exempelvis återses i en svensk-finsk studie som vidare tittat på en regelbunden konsumtion av koffein under två veckor, där de deltagande individerna var diagnosticerade med Alzheimers där minnesförlusterna minerades.

Studien visar även att risken för demens sänks med 70 procent vid ett intag av tre till fem koppar kaffe om dagen för medelålders individer. Annan forskning menar att kvinnor minimerar risken för kolon cancer samt malignt melanom vid regelbundet intag av kaffe och koffein, men varför resultat inte visar på detsamma för män tros kunna bero på att deras testosteron orsakar denna skillnad. Sett till gravida kvinnor och dess intag av koffein anser Livsmedelsverket att det bör begränsas, men att tre dagliga koppar inte har någon negativ påverkan på fostret. Däremot bör förvaring av produkter innehållande koffein ske oåtkomligt för barn. Forskaren Bertil Fredholm menar att vissa forskningsresultat har visat att fostret kan få beteendeförändringar efter att kvinnor intagit koffein under graviditeten, men att studierna även visat att koffeinet kan vara positivt för barnet då risken för tillfälliga andningstillstånd, även kallat apnéer, minskar hos för tidigt födda barn.

Kaffe och alkohol

Något som de flesta troligtvis inte vet är att kaffe hjälper kroppen att rensa levern från alkohol, och detta genom två dagliga koppar kaffe som därmed skapar ett skydd för levern och därmed minskar risken för att få skrumplever med 44 procent, men detta stödjer inte en överdriven alkoholkonsumtion. Resultatet fastslogs genom amerikanska forskare som slagit samman nio undersökningar inom området, där närmare en halv miljon människor deltagit. För att summera delar av de tusentals artiklar som publiceras om kaffe och koffein har en positiv bild skapats genom att ta del av fördelar som främjas med att konsumera det svarta guldet, men detta i måttliga mängder.

Favoriter

Nu kan du följa med på en resa runt jorden. Från de friska bäriga inlagen i Sydamerika till de mer nötiga och mustiga inslagen i kaffet från Sumatra - en perfekt resa in i världen av specialkaffe. Alltid färskrostat direkt från rosten

Finkaffelådan packas i en snygg Johan & Nyström låda, ska du inte behålla dessa delikatesser själv så går det lika bra att ge bort dem. Bara att räcka över och säga grattis.

Lådan innehåller 4x250g hela bönor

Sumatra Gayo
Ethiopia Guji
Ethiopia Welena
Colombia Nariño

Läs mer
579 kr

AVSMAKNINGSMENY BRYGGKAFFE  - 4 unika blandningar

Köp hem en avsmakningsmeny av våra bästsäljande bryggkaffe-blandningar. Fyra olika kaffeblandningar som sträcker sig från de friska, syrliga smakerna i Buena Vista till de mer mustiga och chokladiga tonerna i Bourbon Jungle.

Den perfekta presenten till alla som gillar kaffe och ett perfekt första steg att utforska världen av specialkaffe. Om du inte kan eller vill välja - köp hem dessa favoriter! Alltid färskrostat direkt från rosten!

Dessa fyra kaffen packas dessutom i en snygg Johan & Nyström låda, så ska du inte behålla dessa delikatesser själv så går det lika bra att ge bort dem. Bara att räcka över och säga grattis.

Lådan innehåller 4x500g hela bönor

Läs mer

      -Enkelt, flexibelt och tryggt

Adyen logo   -Trygga betalningar

 DHL Service Point  -Säkra leveranser

430 kr

Prova vår espressolåda - en smakresa som tar dig från Italiens kaffebarer till södermalms espresso-hak. Smaker som piggar upp och väcker ditt kaffeintresse. Vi har satt ihop några av våra absoluta favoriter när det kommer till espresso. Med eller utan mjölk, i den här lådan finns något för alla.

Lådan innehåller 3x500g hela bönor

La Bombaom du någon gång druckit espresso i de små kaffebarer som finns i södra Italien, då vet du ungefär hur den här espresson smakar.
Verdeen smakrik och krämig ekologisk espresso med ett fint bett i eftersmaken.
Isola, en harmonisk blandning som de flesta associerar med en tydlig smak av choklad. Man hittar också en touch av karamelliserad frukt och i eftersmaken toner av bittermandel.

Espressokaffet packas i en snygg Johan & Nyström låda, ska du inte behålla dessa delikatesser själv så går det lika bra att ge bort dem. Bara att räcka över och säga grattis.

Läs mer

      -Enkelt, flexibelt och tryggt

Adyen logo   -Trygga betalningar

 DHL Service Point  -Säkra leveranser

579 kr

Köp hem en avsmakningsmeny av våra mest säljande bryggkaffeblandningar. Fyra olika kaffeblandningar som sträcker sig från de friska, syrliga smakerna i Buena Vista till de mer mustiga och chokladiga tonerna i Bourbon Jungle.

Den perfekta presenten eller varför inte insteget till ett godare kaffe på jobbet? Om du inte kan välja så köp hem dessa favoriter som dessutom leveras i en snygg Johan & Nyström låda. Alltid färskrostat direkt från rosten.

Lådan innehåller 4x500g nymalda kaffebönor.

Vill du istället ha hela bönor? Klicka här.

Läs mer

      -Enkelt, flexibelt och tryggt

Adyen logo   -Trygga betalningar

 DHL Service Point  -Säkra leveranser