Kundtjänst

EN KORT TILLBAKABLICK FRÅN URSPRUNGET I ETIOPIEN

Kaffets absoluta vagga och centrum är Etiopien och det har det varit sedan drygt 1000 år. Det var här man upptäckte den buske som har försett mänskligheten med det oemotståndliga kaffebäret. Etiopien har ständigt varit den plats dit kaffeproducenter världen över har åkt för att fördjupa sin kunskap om kaffebusken i sin ursprungliga terroir. För vad skulle jordens befolkning ha gjort om man inte hade stött på detta bär vars frö vi har lärt oss att rosta, mala och brygga den ädla drycken kaffe av? Det är svårt att greppa vilken inverkan kaffe har haft på världshistorien. Från att ha haft en relativt sluten spridning i arabvärlden till dess att handeln över haven tog det till både Indonesien samt Syd- och Centralamerika.


etiopien JN 

Vi har under hela historien varit lockade av olika stimuli från växtvärlden, men inget har blivit en lika stor del av människors vardag världen över som koffeinet. Om det är någon av våra svenska kungar vi förknippar extra mycket med kaffe är det Karl XII. Det sägs att han under sin vistelse i Bender i början av 1700-talet fattade tycke för den turkiska kaffetraditionen. Den svenska kaffepannan som började användas i början av 1700-talet hade nog ett visst släktskap med den turkiska bryggaren ibrik. 

Vårt omfamnande av kaffekulturen skedde dock inte helt utan dramatik. Hela åtta gånger försökte man förbjuda det svenska folket att dricka denna dryck som blev allt mer populär. Förbuden var av både politisk och skattemässig karaktär. Dessa prohibitioner fick människor att gå så långt att de vid vissa tillfällen gick ut i protesttåg. Kaffekonsumtionen ökade mer och mer, men synen på kaffe var långt in på 1900-talet något naiv. Bilden fortsatte att präglas av att kaffe var något kraftigt och rejält som hade som huvudsyfte att pigga upp oss. Men under första delen av 70-talet började nya vindar blåsa. Förhållandet till bonden började gå från något distanserat till ett mer öppet och nära samarbete. 

 

etiopien 2

Man började bli nyfiken på om man kunde förädla kaffebäret än mer och spegla dess mer nyanserade smakkaraktärer, att låta kaffe mer närma sig vinkulturen. Steget togs från en bulkorienterad kaffeindustri till en mer småskalig och hantverksmässig produktion. Detta ledde även till att en ny term började användas, nämligen specialkaffe.

I början av 2000-talet började man i Norden se tydliga strömningar av detta förhållningssätt. Kaffekulturen började nu utvecklas rejält. Från att förut enbart ha lagt fokus vid rostkaraktären började man nu se till kaffebärets genuina smakegenskaper och strävade efter att verkligen spegla dess ursprung.

Favoriter
139 kr

250G HELA BÖNOR - EKOLOGISKT - SMAKRIKT OCH SÖTT KAFFE MED TONER AV SYLT OCH RÖDA BÄR

Ethiopia Guji kännetecknar allt vad etiopiskt specialkaffe kan vara. Smakrikt, sött och med påträngande inslag av röda bär och sylt. I den lilla subregionen Guji i södra Etiopien ligger välkända och toppresterande processtationer på rad. Detta är ett unikt kaffe som varit i ropet i flera år och som är enkelt att älska. Kring stationerna odlar lokalbefolkningen kaffe på höjder av nära 2000 meter över havet. Varieteterna är som oftast i Etiopien en blandning av inhemska typer.

Efter plockning torkas bären på upphöjda bäddar och att producera dessa natural-processade kaffen av kvaliteten Grade 1 är synnerligen en utmaning. Det är en kvalitet där omogna och övermogna bär noggrant sorteras ut för att ge plats åt de med precis rätt sockerhalt. På så sätt försäkrar man sig om en sötare och renare kopp kaffe. När bären torkat till en fuktighet av endast 12% tröskas de för att ta fram de gulgröna bönorna i bärens inre. Därefter tar ytterligare sortering vid innan kaffet prepareras för export. Den aktuella processtationen varierar efter tillgång och kvalitet, och vi skriver dess namn på sidan av varje påse.

Här kan du ladda ner en PDF om Ethiopia Guji.

Läs mer

Hela Johan & Nyström är FRAKTFRITT fram tills den 26/11

Klarna logo for checkout Dhl service point

 

VECKANS KAFFE

COLOMBIA SAN FERMIN

San Fermin är till smakbilden ett oerhört komplext och mjukt kaffe som representerar Tolima på bästa sätt. Vi på Johan & Nyström är oerhört stolta över att få erbjuda en ekologisk Colombia av denna kvalitet i vårt sortiment. Kaffebönorna har en smak av mandel, plommon och lätt kanderad citrus.

119 KR
VECKANS TE

PERSIKA & CITRONGRÄS

Man kan naturligtvis dricka grönt te för att grönt te är så hälsosamt. Eller för att man blir så harmonisk av det. Sover så bra på det. För att grönt te är svaret på alla livets frågor. För att grönt te = fred på jorden. Man kan också dricka gott grönt te smaksatt med persika och citrongräs. Bara för att det är gott.

189 KR
FIKA — En vanlig kopp kaffe fast speciell. Balanserad mustig smak, ändå söt och syrlig. Gott helt enkelt!
Haydar Khder