Kundtjänst

I VÅR VÄRLD ÄR BONDEN KUNG 

På Johan & Nyström brinner vi för att utveckla och förändra en synnerligen traditionsrotad bransch.

Kaffe är en av de råvaror som omsätter mest pengar i världen men trots detta så lever många kaffeproducenter i extrem fattigdom. Branschen är traditionellt uppbyggd till en värdekedja fylld av mellanhänder där konsumentens pengar sällan når hela vägen fram till bonden. Vi förespråkar istället Direct Trade.


FANTASTISKT KAFFE

Vår inköpsfilosofi på Johan & Nyström är enkel. Vi tror på hög produktkvalitet och gör allt för att hitta unika kaffebönor med en kvalitet som talar för sig själv i koppen. Vi förstod tidigt hur vi skulle jobba för att hitta bönor av den kvalitet vi ville ha. Det var genom att arbeta i nära samarbete med enskilda producenter, och inte bara gå genom brokers, exportörer och importörer. Vi lägger därför mycket tid och resurser på att resa till kaffets ursprungsländer. Där besöker vi bönderna på deras odlingar och processtationer.

Vi ställer frågor, provar kaffe på plats och diskuterar problem och möjligheter direkt med dem. På så sätt bygger vi goda relationer och ett nätverk av dedikerade kaffebönder som delar vår passion för specialkaffe och kvalitet. Vi kallar modellen för Direct Trade och ser det som ett ärligare sätt att köpa kaffe på. Direkt från de som odlar kaffet och där vi försäkrar oss om att pengarna faktiskt når hela vägen fram. Vi betalar bönderna extra bra och besöker deras gårdar så ofta vi kan för att skapa nära och långsiktiga relationer. Det är ett samarbete som ger båda parter mycket tillbaka i form av både kunskap och förståelse. På så sätt kan vi tillsammans utveckla fantastiskt kaffe där ingenting lämnas åt slumpen.

VARSAMT PROCESSAT

Kaffet är selektivt plockat vid perfekt mognadsgrad och sockernivå, varsamt processat enligt överenskommen metod samt därefter torkat och slutligen sorterat till minimalt antal defekter. Det ytterst noggranna arbetet för kvaliteten innebär för en producent också högre kostnader. 

direct trade Johan & Nyström


Johan & Nyströms Direct Trade-kaffen uppfyller alltid följande kriterier: 


Prissättningen sker därför direkt med producenten, där vårt engagemang med högre prispremier till den enskilde odlaren är ett löfte om att vara en långsiktig partner.

Vi kräver inte att kaffet är ekologiskt certifierat då certifikat ofta innebär stora kostnader för små producenter. Istället kräver vi att det är odlat enligt ekologiskt sunda principer. Detta innebär att det finns en handlingsplan på gården för att stimulera mångfald bland träd, växter och djur. Där essensen av odlingen är polykulturell och i samklang med naturen, istället för monokulturell och utarmande. Skuggträd som skyddar kaffet från denskarpaste av solens strålar fungerar också som naturligahus för ett berikat djurliv, och dess fallande lövverk ger jorden ett naturligt kväveberikande gödsel. Ett sunt kretslopp som väl utfört kräver mindre insatser och tillsatser.

Trots detta är många av våra kaffebönor också ekologiskt- och/eller FairTrade-certifierade. Vår strävan är - och kommer alltid att vara - att göra ett så litet ekologiskt avtryck som möjligt.

Att handla kaffe från de producerande delarna av världen innebär också att fler parter behöver vara delaktiga i leveranskedjan - från odlare till rostare. För även om vi är överens med producenten om priset, så hjälper i många fall exportörer och importörer till när små producenter inte har möjlighet att exportera och frakta sitt egetkaffe. Då ser vi till att de inblandade parterna vet exakt vad de olika delarna kostar genom ett helt transparent kostnadsupplägg. På detta vis förstår alla i värdekedjan sitt ansvar och sin ekonomiska kompensation. Denna transparenta syn på att göra affärer går igen i allt vi gör. Vi delar med oss av vår kunskap och information till alla, från odlare till kunder.

» Vi besöker producenten minst en gång om året. Antingen strax före, efter, eller under pågående skörd.

» 100 % transparens – vi garanterar direkt kommunikation och prissättning mellan säljare, köpare och alla däremellan.All relevant ekonomisk information är tillgänglig för alla parter närhelst det efterfrågas.

» Långsiktig gemensam prissättning istället för att följa kaffebörsen. (Vi betalar alltid minst 25 % mer än gällande FairTrade-premie.)

» Priset på kaffet överenskommes direkt med producenten, innan andra aktörer såsom t.ex. speditörer kontaktas.

» Exceptionell kvalitet – kaffe som minst har betyget 84 av 100 på specialkaffe-skalan.

» Ekologiska principer – producenten har en skriftlig hållbarhetsplan, som beskriver hur de upprätthåller goda etiska och ekologiska principer.

Kafferostare och tehandlare -

Johan & Nyström

Vi är en fantastisk kaffefamilj som förändrar liv genom vår kafferevolution. En kopp i taget. Viktigast för oss är människorna, produkterna och detaljerna. Det är inte ett jobb. Det är en livsstil och en passion.

Läs mer
Favoriter
179 kr

 500G HELA BÖNOR BRYGGKAFFE - 100% ARABICA - EKOLOGISKT & FAIRTRADE

Denna blandning andas framtidens bryggkaffe. Det välbalanserade och mjukt rostade kaffet innehållande bönor av exceptionella kvaliteter från Etiopien, Indonesiens Sumatra och Nicaragua.

Härliga aromer och smaker från ursprungskaffena finns med och presenterar en pigg, söt och lite lätt fruktig kopp. Buena Vista är en blandning av specialkaffe som tilltalar de flesta. Buena Vista är ett fairtrademärkt och ekologiskt bryggkaffe och Fairtrade garanterar att denna produkt är handlad i enighet med internationella Fairtrade-kriterier.

INFORMATIONSBLAD OM BUENA VISTA

 

Läs mer

Hela Johan & Nyström är FRAKTFRITT fram tills den 26/11

Klarna logo for checkout Dhl service point

219 kr

500G HELA BÖNOR - 100% ARABICA - SMAKRIKT OCH SÖTT

Denna sirapslika och fruktsöta espresso har varit Johan & Nyströms stolthet sedan 2006. Gårdarna varierar, men resultatet präglas alltid av en tydligt fruktig espresso med medelsyra, mjuk kropp och oöverträffad balans.

The 5th Estate är resultatet av all den kunskap vi samlat om espresso. I blandningen ingår alltid kaffesorter från olika gårdar, direkt upphandlade från några av de bönder vi jobbar närmast med. Som en del av Johan & Nyströms utvidgade miljöarbete och målsättning att arbeta med ännu fler ekologiskt certifierade bönder, så är även 5th Estate 100% ekologisk.

INFORMATIONSBLAD OM THE 5TH ESTATE

 

Läs mer

Hela Johan & Nyström är FRAKTFRITT fram tills den 26/11

Klarna logo for checkout Dhl service point

139 kr

250G HELA BÖNOR - 100% ARABICA - ETT SMAKRIKT OCH GODISSÖTT KAFFE MED MYCKET SVARTVINBÄR OCH KÖRSBÄR SAMT EN RIKTIGT SKÖN VINBÄRSSYRA

Gården Fram är en privat farm som ägs av James Kariruki. När James ärvde gården av sin far, var den endast 3 hektar stor. Han har sedan dess utökat arealen till att idag omfatta 12 hektar. Omkring 45 % av Kenyas kaffeproduktion utgörs av enskilda farmer, men de är oftast betydligt större än Fram. 1993 kunde James bygga sin egen tvättstation och kan idag processa kaffe åt fler bönder i området. På gården odlas endast SL28 på 1860 meters höjd. Efter skörd sorteras bären innan de skalas, sedan läggs de i vattenfyllda tankar i 16-24 timmar beroende på lufttemperatur. Kaffet tvättas sedan och sorteras efter densitet i vattenkanaler. Därefter blötläggs kaffet igen i 16-18 timmar, för att till sist torka på upphöjda bord i upp till tre veckor.

I Kenya graderas bönorna efter storlek, där AA är störst och de som historiskt har haft högst status. Därefter kommer AB och sedan C. Det är dock en förenkling att säga att det bara är bönor med AA-klassificering som kan ge hög kvalitet. Bland alla årets prover från Kenya var det två lotter som verkligen stod ut. Det visade sig att de lotterna var av graderingen AB. Vi är väldigt stolta att kunna presentera denna lot från en enskild gård, AB Fram. Dels för att det är ett grymt gott kaffe, men även för att det ger oss chansen att visa på den fantastiska mångfalden som finns i kaffevärlden.

Kaffet är godissött med mycket svartvinbär och körsbär med en riktigt skön vinbärssyra.

Läs mer

Hela Johan & Nyström är FRAKTFRITT fram tills den 26/11

Klarna logo for checkout Dhl service point

Johan & Nyström

Johan & Nyström är en fantastisk kaffefamilj som förändrar liv genom vår kafferevolution. En kopp i taget. Viktigast för oss är människorna, produkterna och detaljerna. Det är inte ett jobb. Det är en livsstil och en passion.