Kundtjänst

I VÅR VÄRLD ÄR BONDEN KUNG 

På Johan & Nyström brinner vi för att utveckla och förändra en synnerligen traditionsrotad bransch.

Kaffe är en av de råvaror som omsätter mest pengar i världen men trots detta så lever många kaffeproducenter i extrem fattigdom. Branschen är traditionellt uppbyggd till en värdekedja fylld av mellanhänder där konsumentens pengar sällan når hela vägen fram till bonden. Vi förespråkar istället Direct Trade.


FANTASTISKT KAFFE

Vår inköpsfilosofi på Johan & Nyström är enkel. Vi tror på hög produktkvalitet och gör allt för att hitta unika kaffebönor med en kvalitet som talar för sig själv i koppen. Vi förstod tidigt hur vi skulle jobba för att hitta bönor av den kvalitet vi ville ha. Det var genom att arbeta i nära samarbete med enskilda producenter, och inte bara gå genom brokers, exportörer och importörer. Vi lägger därför mycket tid och resurser på att resa till kaffets ursprungsländer. Där besöker vi bönderna på deras odlingar och processtationer.

Vi ställer frågor, provar kaffe på plats och diskuterar problem och möjligheter direkt med dem. På så sätt bygger vi goda relationer och ett nätverk av dedikerade kaffebönder som delar vår passion för specialkaffe och kvalitet. Vi kallar modellen för Direct Trade och ser det som ett ärligare sätt att köpa kaffe på. Direkt från de som odlar kaffet och där vi försäkrar oss om att pengarna faktiskt når hela vägen fram. Vi betalar bönderna extra bra och besöker deras gårdar så ofta vi kan för att skapa nära och långsiktiga relationer. Det är ett samarbete som ger båda parter mycket tillbaka i form av både kunskap och förståelse. På så sätt kan vi tillsammans utveckla fantastiskt kaffe där ingenting lämnas åt slumpen.

VARSAMT PROCESSAT

Kaffet är selektivt plockat vid perfekt mognadsgrad och sockernivå, varsamt processat enligt överenskommen metod samt därefter torkat och slutligen sorterat till minimalt antal defekter. Det ytterst noggranna arbetet för kvaliteten innebär för en producent också högre kostnader. 

direct trade Johan & Nyström


Johan & Nyströms Direct Trade-kaffen uppfyller alltid följande kriterier: 


Prissättningen sker därför direkt med producenten, där vårt engagemang med högre prispremier till den enskilde odlaren är ett löfte om att vara en långsiktig partner.

Vi kräver inte att kaffet är ekologiskt certifierat då certifikat ofta innebär stora kostnader för små producenter. Istället kräver vi att det är odlat enligt ekologiskt sunda principer. Detta innebär att det finns en handlingsplan på gården för att stimulera mångfald bland träd, växter och djur. Där essensen av odlingen är polykulturell och i samklang med naturen, istället för monokulturell och utarmande. Skuggträd som skyddar kaffet från denskarpaste av solens strålar fungerar också som naturligahus för ett berikat djurliv, och dess fallande lövverk ger jorden ett naturligt kväveberikande gödsel. Ett sunt kretslopp som väl utfört kräver mindre insatser och tillsatser.

Trots detta är många av våra kaffebönor också ekologiskt- och/eller FairTrade-certifierade. Vår strävan är - och kommer alltid att vara - att göra ett så litet ekologiskt avtryck som möjligt.

Att handla kaffe från de producerande delarna av världen innebär också att fler parter behöver vara delaktiga i leveranskedjan - från odlare till rostare. För även om vi är överens med producenten om priset, så hjälper i många fall exportörer och importörer till när små producenter inte har möjlighet att exportera och frakta sitt egetkaffe. Då ser vi till att de inblandade parterna vet exakt vad de olika delarna kostar genom ett helt transparent kostnadsupplägg. På detta vis förstår alla i värdekedjan sitt ansvar och sin ekonomiska kompensation. Denna transparenta syn på att göra affärer går igen i allt vi gör. Vi delar med oss av vår kunskap och information till alla, från odlare till kunder.

» Vi besöker producenten minst en gång om året. Antingen strax före, efter, eller under pågående skörd.

» 100 % transparens – vi garanterar direkt kommunikation och prissättning mellan säljare, köpare och alla däremellan.All relevant ekonomisk information är tillgänglig för alla parter närhelst det efterfrågas.

» Långsiktig gemensam prissättning istället för att följa kaffebörsen. (Vi betalar alltid minst 25 % mer än gällande FairTrade-premie.)

» Priset på kaffet överenskommes direkt med producenten, innan andra aktörer såsom t.ex. speditörer kontaktas.

» Exceptionell kvalitet – kaffe som minst har betyget 84 av 100 på specialkaffe-skalan.

» Ekologiska principer – producenten har en skriftlig hållbarhetsplan, som beskriver hur de upprätthåller goda etiska och ekologiska principer.

Kafferostare och tehandlare -

Johan & Nyström

Vi är en fantastisk kaffefamilj som förändrar liv genom vår kafferevolution. En kopp i taget. Viktigast för oss är människorna, produkterna och detaljerna. Det är inte ett jobb. Det är en livsstil och en passion.

Läs mer
Favoriter
179 kr

 500G HELA BÖNOR BRYGGKAFFE - 100% ARABICA - EKOLOGISKT & FAIRTRADE

Denna blandning andas framtidens bryggkaffe. Det välbalanserade och mjukt rostade kaffet innehållande bönor av exceptionella kvaliteter från Etiopien, Indonesiens Sumatra och Nicaragua.

Härliga aromer och smaker från ursprungskaffena finns med och presenterar en pigg, söt och lite lätt fruktig kopp. Buena Vista är en blandning av specialkaffe som tilltalar de flesta. Buena Vista är ett fairtrademärkt och ekologiskt bryggkaffe och Fairtrade garanterar att denna produkt är handlad i enighet med internationella Fairtrade-kriterier.

INFORMATIONSBLAD OM BUENA VISTA

 

Läs mer

FRAKTFRITT vid köp över 300kr eller tre påsar!

Klarna logo for checkout Dhl service point

139 kr

250G HELA BÖNOR - EKOLOGISKT - SMAKRIKT OCH SÖTT

Kaffeplantagen Welena – och systergården Suke Quto – ligger i Oromia, en av Etiopiens största regioner. Själva gården ligger i en zon som kallas Guji i Oromias södra del, lokala området kallas Shakiso, angränsande Sidama och zonen Gedeo.

I Shakiso odlas traditionellt inte så mycket kaffe, då jorden är full av guld, vilket lockar människor från hela landet att komma hit i jakt på lycka. Detta var ett av skälen till att Tesfay och hans partners bestämde sig för att starta en kaffeodling 2001, att ge en mer stabil inkomst till lokalbefolkningen, och skapa en infrastruktur som är bestående.

Kaffen från Shakiso skiljer sig distinkt från kaffe som odlas i t ex Sidamo och Yirgacheffe, även om de generella beskrivningarna är liknande; citrus, floral arom i de tvättade kaffena, och jordgubbe och tropiska toner i de soltorkade. Kaffena här är generellt fruktigare än Yirgahceffe och Sidamo, mer bär och kraftigare i kroppen. Jordmån är en förklaring, regionala varieteter en annan. Och den långa fermenteringen – i den tvättade metoden – med allt socker på mucilaget, en tredje.

Vår Welena Plantation består just nu av endast tvättat kaffe. Det tvättade kaffet skalas efter plockning i en traditionell maskin som behåller allt socker kvar på mucilaget. Kaffet fermenteras med allt socker kvar i vattenbassänger mellan 35-48 timmar, beroende på väder (ju varmare, desto snabbare fermentering). Och därefter tvättas det i långa kanaler, som separerar de riktigt mogna bären. Kaffet ligger sedan i vattenbad ytterligare ett dygn, för att få en riktigt fullfruktig syrlighet. 

PDF om kaffet

Läs mer

FRAKTFRITT vid köp över 300kr eller tre påsar!

Klarna logo for checkout Dhl service point

229 kr

500G HELA BÖNOR - 100% ARABICA - SMAKRIKT OCH SÖTT

Denna sirapslika och fruktsöta espresso har varit Johan & Nyströms stolthet sedan 2006. Gårdarna varierar, men resultatet präglas alltid av en tydligt fruktig espresso med medelsyra, mjuk kropp och oöverträffad balans.

The 5th Estate är resultatet av all den kunskap vi samlat om espresso. I blandningen ingår alltid kaffesorter från olika gårdar, direkt upphandlade från några av de bönder vi jobbar närmast med. Som en del av Johan & Nyströms utvidgade miljöarbete och målsättning att arbeta med ännu fler ekologiskt certifierade bönder, så är även 5th Estate 100% ekologisk.

INFORMATIONSBLAD OM THE 5TH ESTATE

 

Läs mer

FRAKTFRITT vid köp över 300kr eller tre påsar!

Klarna logo for checkout Dhl service point

139 kr

250G HELA BÖNOR - 100% ARABICA - ETT SMAKRIKT OCH GODISSÖTT KAFFE MED MYCKET SVARTVINBÄR OCH KÖRSBÄR SAMT EN RIKTIGT SKÖN VINBÄRSSYRA

Tvättstationen Karumandi är en del av det välkända Baragwi Co-operative Society. Karumandi ligger i distriktet Kirinyaga, ungefär 10 mil nordost om Nairobi intill Mount Kenya. Tvättstationen grundades 1961 och processar idag kaffe från 1600 småbönder med gårdar på omkring 1 700 meters höjd. Bären sorteras för hand innan de skalas och pulpas. Därefter sorteras bönorna igen efter densitet och genomgår därefter fermentering i 16-24 timmar beroende på lufttemperatur.

Efter fermentering tvättas kaffet och sorteras ytterligare en gång varpå de blötläggs i rent vatten i 16-18 timmar. Kaffet torkas sedan i upp till 21 dagar på upphöjda bord och täcks under nattetid och dygnets varmaste timmar. I Kenya graderas bönorna efter storlek, där AA är störst och de som historiskt har haft högst status. Därefter kommer AB och sedan C. Det är dock en förenkling att säga att det bara är bönor med AA-klassificering som kan ge hög kvalitet. Bland alla årets prover från Kenya var det två lotter som verkligen stod ut. Det visade sig att de lotterna var av graderingen AB .

Vi är väldigt stolta att kunna presentera denna lot, AB Karumandi # 99. Dels för att det är ett grymt gott kaffe, men även för att det ger oss chansen att visa på den fantastiska mångfalden som finns i kaffevärlden.

Gillar du det här kaffet kommer du även älskar vår Welena från Etiopien!

Läs mer

FRAKTFRITT vid köp över 300kr eller tre påsar!

Klarna logo for checkout Dhl service point

Johan & Nyström

Johan & Nyström är en fantastisk kaffefamilj som förändrar liv genom vår kafferevolution. En kopp i taget. Viktigast för oss är människorna, produkterna och detaljerna. Det är inte ett jobb. Det är en livsstil och en passion.