Kundtjänst

Kaffe karlsson - Kaffe eller drink, drink eller kaffe?

Ett väldigt bra svar på den frågan är naturligtvis kaffedrink. Vad kan då vara mer passande än en Kaffe Karlsson – denna oändligt populära och högt uppskattade svenska klassiker. Framgångsreceptet tycks ligga i att den är lika lätt att göra som den är god (och lätt) att dricka. Johan & Nyströms framgångsrecept tycks ligga i att vi alltid göra saker och ting lite olika, därför bjuder vi på tre varianter Kaffe Karlsson!

En traditionell Kaffe Karlsson innehåller lika delar Cointreau, en likör med påtaglig karaktär av apelsin och citrusskal, och Baileys som har inslag av gräddkola, vanilj, mjölkchoklad och aprikos. Eftersom vi är dom vi är, har du säkert redan räknat ut vilken vi anser är den viktigaste ingrediensen, kaffet.

Här är våra starkaste kaffekandidater inklusive juryns motivering:

Brazil Fortaleza - Ett nötigt och chokladigt kaffe. Runt och mjukt som går både det gräddiga och söta, såväl som citrustonerna till mötes. Resultatet blir fylligt och inte för sött. Passar den traditionella Karlsson. Köp kaffet här.

El Salvador Menendez - Ett kaffe med toner av mjölkchoklad, toffee och apelsin. Det här säger ju sig självt, tonerna går hand i hand med övriga ingredienser, resultatet blir något lättare och sötare. Passar den kallbryggda Karlsson. Köp kaffet här.

Espresso F.T.O - Mjuka chokladtoner med en söt fruktighet gör denna espresso fyllig och rund i smaken. Passar den moderna Macchiato Karlsson. Köp kaffet här.

 

Grundrecept:

2cl Cointreau - Köp

2cl Baileys - Köp

Garnityr: krossade kaffebönor, kakaopulver, färskt eller kanderat apelsinskal.

Mängden likör kan naturligtvis varieras beroende på hur nedkyld du är, men hälften/hälften är en bra tumregel. 

 

Traditionell Kaffe Karlsson

Det klassiska drinkreceptet som värmer gott.

 

Du behöver även:

Lättvispad grädde

 1. Häll Cointreau och Baileys i ett värmetåligt glas, här går funktion nödvändigtvis inte över form, ett bobsterglas åstadkommer tex bägge delar. Det hittar du här!
 2. Häll nybryggt Brazil Fortaleza upp till två centimeter från kanten så att du får plats med grädden. Hitta din bryggmetod här.
 3. Floata grädden. Det vill säga, lägg en sked lätt mot ytan och häll försiktigt på grädden så att den lägger sig som en fint lager på toppen, fyll upp glaset. För variation, prova att smaksätta grädden med tex kardemumma, kanel eller vaniljsocker.
 4. Garnera med tex. krossade kaffebönor, kakaopulver eller kanderat apelsinskal.

 

Kallbryggd Kaffe Karlsson

Ett perfekt sätt att ta en av vinterns klassiker med sig in i sommarmånaderna.

 

Du behöver även:

Is och mjölk

 1. Börja med att kallbrygga en kanna El Salvador Menendez, utrustning och tillvägagångssätt hittar du här. Tänk på att detta behöver cirka 12 timmar.
 2. Fyll ett highball-glas med is. Utgå ifrån grundreceptet och häll på Cointreau och Baileys.
 3. Häll på det kallbryggda kaffet upp till två centimeter från kanten.
 4. Toppa upp med mjölk och garnera med färskt apelsinskal.

 

Modern Macchiato Kaffe Karlsson

Resultatet blir en något lättar kaffedrink utan att det för den sakens skull tummar på smaken eller krämigheten. Kräver espressomaskin.

 

Du behöver även:

Mjölk 

 1. Häll Cointreau och Baileys i ett värmetåligt glas, här går funktion nödvändigtvis inte över form, ett bobsterglas åstadkommer tex bägge delar.
 2. Brygg en Macchiato på F.T.O ned i glaset. En Macchiato brygger du såhär.
 3. Garnera med kakaopulver eller kanderat apelsinskal.

 

Nu är det bara att ge sig hän!

Favoriter
115 kr

Brazil Fortaleza är ett exceptionellt balanserat kaffe med tydliga toner av choklad, hasselnöt och karamell. Familjen Croce äger och har drivit Fazenda Ambiental Fortaleza i mer än hundra år och följaktligen flertalet generationsskiften. Marcos Croce tog över driften för cirka tio år sedan, och sadlade om gården till en etisk mönsterfarm med tydligt miljöfokus. Kaffet till vår Fortaleza är resultatet av Marcos och hans allra närmaste grannars samlade ansträngningar.

Fylligt & Runt - 250g hela bönor

Produktblad - PDF

Läs mer

      -Enkelt, flexibelt och tryggt

Adyen logo   -Trygga betalningar

 DHL Service Point  -Säkra leveranser

Ett kaffe som till karaktären är krämigt sött med toner av mjölkchoklad, toffee och apelsin. Miguel Menendez sköter familjens farmer i sina tre generationer förfäders fotspår, och med den långa erfarenheten är familjens gårdar och processtation state of the art. Man hanterar här hela kedjan, från plockat bär till exporterad böna. Man tvättar, fermenterar, torkar, sorterar, packar och exporterar kaffet med full kontroll och transparens. Det är inte svårt att förmedla glädjen och stoltheten över att ha våra vänner familjen Mendendez kaffe i vårt sortiment.

Fylligt & Runt - 250g hela bönor

Kermaista makeutta sekä maitosuklaan, toffeen ja appelsiinin sävyjä. Miguel Sr hoitaa sukunsa tiloja jo kolmannessa sukupolvessa. Pitkän kokemuksen myötä heidän tilastaan on kehittynyt varsinainen malliesimerkki. He vastaavat koko tuotantoprosessista kahvimarjojen poiminnasta aina kahvipapujen vientiin asti: he pesevät, fermentoivat, kuivaavat, valikoivat, pakkaavat ja hoitavat viennin. Kaikesta tekemisestämme toivottavasti välittyy se kuinka ylpeitä olemme siitä, että Menendezin perhe on ystävämme ja yhteistyökumppanimme.

Pehmeä & Täyteläinen - 250g Papuina

Läs mer
235 kr

F.T.O är en fyllig espresso med mjuka chokladtoner och söt fruktighet. Ett lättarbetat kaffe som ger en smaksensation både med och utan mjölk. Ett perfekt kaffe för att väcka ett kaffeintresse, man känner igen sig men erbjuds även att uppleva något nytt. Kaffet odlas helt ekologisk av Fairtrade-certifierade kooperativ.

Fylligt & Runt - 500g hela bönor

Produktblad - PDF

Läs mer

      -Enkelt, flexibelt och tryggt

Adyen logo   -Trygga betalningar

 DHL Service Point  -Säkra leveranser