Kundtjänst

Kaffe karlsson - Kaffe eller drink, drink eller kaffe?

Ett väldigt bra svar på den frågan är naturligtvis kaffedrink. Vad kan då vara mer passande än en Kaffe Karlsson – denna oändligt populära och högt uppskattade svenska klassiker. Framgångsreceptet tycks ligga i att den är lika lätt att göra som den är god (och lätt) att dricka. Johan & Nyströms framgångsrecept tycks ligga i att vi alltid göra saker och ting lite olika, därför bjuder vi på tre varianter Kaffe Karlsson!

En traditionell Kaffe Karlsson innehåller lika delar Cointreau, en likör med påtaglig karaktär av apelsin och citrusskal, och Baileys som har inslag av gräddkola, vanilj, mjölkchoklad och aprikos. Eftersom vi är dom vi är, har du säkert redan räknat ut vilken vi anser är den viktigaste ingrediensen, kaffet.

Här är våra starkaste kaffekandidater inklusive juryns motivering:

Brazil Fortaleza - Ett nötigt och chokladigt kaffe. Runt och mjukt som går både det gräddiga och söta, såväl som citrustonerna till mötes. Resultatet blir fylligt och inte för sött. Passar den traditionella Karlsson. Köp kaffet här.

El Salvador Menendez - Ett kaffe med toner av mjölkchoklad, toffee och apelsin. Det här säger ju sig självt, tonerna går hand i hand med övriga ingredienser, resultatet blir något lättare och sötare. Passar den kallbryggda Karlsson. Köp kaffet här.

Espresso F.T.O - Mjuka chokladtoner med en söt fruktighet gör denna espresso fyllig och rund i smaken. Passar den moderna Macchiato Karlsson. Köp kaffet här.

 

Grundrecept:

2cl Cointreau - Köp

2cl Baileys - Köp

Garnityr: krossade kaffebönor, kakaopulver, färskt eller kanderat apelsinskal.

Mängden likör kan naturligtvis varieras beroende på hur nedkyld du är, men hälften/hälften är en bra tumregel. 

 

Traditionell Kaffe Karlsson

Det klassiska drinkreceptet som värmer gott.

 

Du behöver även:

Lättvispad grädde

 1. Häll Cointreau och Baileys i ett värmetåligt glas, här går funktion nödvändigtvis inte över form, ett bobsterglas åstadkommer tex bägge delar. Det hittar du här!
 2. Häll nybryggt Brazil Fortaleza upp till två centimeter från kanten så att du får plats med grädden. Hitta din bryggmetod här.
 3. Floata grädden. Det vill säga, lägg en sked lätt mot ytan och häll försiktigt på grädden så att den lägger sig som en fint lager på toppen, fyll upp glaset. För variation, prova att smaksätta grädden med tex kardemumma, kanel eller vaniljsocker.
 4. Garnera med tex. krossade kaffebönor, kakaopulver eller kanderat apelsinskal.

 

Kallbryggd Kaffe Karlsson

Ett perfekt sätt att ta en av vinterns klassiker med sig in i sommarmånaderna.

 

Du behöver även:

Is och mjölk

 1. Börja med att kallbrygga en kanna El Salvador Menendez, utrustning och tillvägagångssätt hittar du här. Tänk på att detta behöver cirka 12 timmar.
 2. Fyll ett highball-glas med is. Utgå ifrån grundreceptet och häll på Cointreau och Baileys.
 3. Häll på det kallbryggda kaffet upp till två centimeter från kanten.
 4. Toppa upp med mjölk och garnera med färskt apelsinskal.

 

Modern Macchiato Kaffe Karlsson

Resultatet blir en något lättar kaffedrink utan att det för den sakens skull tummar på smaken eller krämigheten. Kräver espressomaskin.

 

Du behöver även:

Mjölk 

 1. Häll Cointreau och Baileys i ett värmetåligt glas, här går funktion nödvändigtvis inte över form, ett bobsterglas åstadkommer tex bägge delar.
 2. Brygg en Macchiato på F.T.O ned i glaset. En Macchiato brygger du såhär.
 3. Garnera med kakaopulver eller kanderat apelsinskal.

 

Nu är det bara att ge sig hän!

Favoriter
109 kr

250g Hela Bönor, 100% Arabica - Ett fylligt och runt kaffe med toner av choklas, hasselnöt & karamell

Familjen Croce äger och har drivit Fazenda Ambiental Fortaleza i mer än hundra år och följaktligen flertalet generationsskiften. När Marcos Croce tog över driften, för cirka tio år sedan, sadlade han om för att göra gården till en etisk mönsterfarm med tydligt miljöfokus. Han skapade även ett nätverk av kaffeodlande grannar och vänner som delar hans vision och tro på äkta kaffekvalitet. Genom detta nätverk kan småskaliga kaffeodlare i regionen Mococa marknadsföra och exportera enastående kaffe till hängivna rostare som oss själva.

Nätverket, som heter Bob-o-Link, är döpt efter den flyttfågel som årligen flyger från norra USA genom Centralamerika till högländerna i Brasilien. I ledet av decennier av monokulturell odling genom USAs sojabönor och majsfält samt Brasiliens sockerrörsodlingar riskerar Bob-O-Link fågeln att dö ut.  Det har väckt en väldig drivkraft hos Marcos och hans vänner att i största möjliga mån komma bort från monokulturell odling som successivt utarmar jorden på dess näring.

Istället förespråkar man jordbruk med många inriktningar, så kallad polykulturell odling. Där allt från honung och blommor till frukter och grönsaker odlas i samklang med varandra, kaffet och naturen. Denna mångfald är en starkt bidragande faktor till en näringsrik jord och god tillväxt för miljön. Vi har samarbetat med Familjen Croce i flera år nu och vi är oerhört glada att kunna vara en bidragande del till hållbar kaffeodling i denna enorma kafferegion, samtidigt som kaffet smakar så gott!

Se filmen från FAF här!

Ladda ner en PDF om kaffet här.

Läs mer

      -Enkelt, flexibelt och tryggt

Adyen logo   -Trygga betalningar

 DHL Service Point  -Säkra leveranser

229 kr

Ett lättarbetat kaffe som ger en smaksensation både med och utan mjölk. Ett kaffe med mjuka chokladtoner och söt fruktighet, perfekt för att väcka ett kaffeintresse - man känner igen sig men erbjuds även att uppleva något nytt.

FTO är ett espressokaffe som är både gott och etiskt. Blandningen, som skiftar halvårsvis innehåller arabicabönor från Etiopien och Indonesien. Kaffebönorna köper vi från fairtrade-certifierade kooperativ där odlingen sker helt ekologiskt.

Ladda ner en PDF om kaffet här

Läs mer

      -Enkelt, flexibelt och tryggt

Adyen logo   -Trygga betalningar

 DHL Service Point  -Säkra leveranser