INDIA MONSOON MALABAR - 500G HELA BÖNOR

I Lager
SKU
KU1500
159 kr

Sirapslik, mogen och kraftfull smak bjuds på i detta kaffe från Indiens västkust. Ett i alla meningar unikt kaffe, som ger en känsla av hur kaffet smakade för hundratals år sedan då det skeppades i segelbåtar av trä mellan Indien och Europa. De många och långa veckorna på det böljande havet förändrade både kaffets utseende och smak.

Européerna förvånades över kaffets smakförändring när Suezkanalen grävdes ur – och båtfärderna mer än halverades. Så idag efterliknas denna process i något man kallar för monsunering, där kaffet läggs ut att torka på bäddar i de varma monsunvindarna under 2-3 månader.  Under denna lagringstid blir bönorna spröda, gyllengula och denna unika process är upphovet till en lika unik smakkaraktär.

Läs mer Göm

Fri frakt vid köp av tre valfria påsar.

Få dina varor först - betala sen. 

PICNIC — Ett somrigt kaffe med massor av arom och smak som representerar den ljusaste årstiden på bästa sätt. Det är det perfekta kaffet för termosen och fikakorgen.
Gabriella Matheny
Favoriter
99 kr

Brazil Fortaleza är exceptionellt balanserat kaffe med tydliga toner av choklad, hasselnöt och karamell.

Familjen Croce äger och har drivit Fazenda Ambiental Fortaleza i mer än hundra år och följaktligen flertalet generationsskiften. När Marcos Croce tog över driften, för cirka tio år sedan, sadlade han om för att göra gården till en etisk mönsterfarm med tydligt miljöfokus. Han skapade även ett nätverk av kaffeodlande grannar och vänner som delar hans vision och tro på äkta kaffekvalitet. Genom detta nätverk kan småskaliga kaffeodlare i regionen Mococa marknadsföra och exportera enastående kaffe till hängivna rostare som oss själva.

Nätverket, som heter Bob-o-Link, är döpt efter den flyttfågel som årligen flyger från norra USA genom Centralamerika till högländerna i Brasilien. I ledet av decennier av monokulturell odling genom USAs sojabönor och majsfält samt Brasiliens sockerrörsodlingar riskerar Bob-O-Link fågeln att dö ut.  Det har väckt en väldig drivkraft hos Marcos och hans vänner att i största möjliga mån komma bort från monokulturell odling som successivt utarmar jorden på dess näring.

Istället förespråkar man jordbruk med många inriktningar, så kallad polykulturell odling. Där allt från honung och blommor till frukter och grönsaker odlas i samklang med varandra, kaffet och naturen. Denna mångfald är en starkt bidragande faktor till en näringsrik jord och god tillväxt för miljön. Vi har samarbetat med Familjen Croce i flera år nu och vi är oerhört glada att kunna vara en bidragande del till hållbar kaffeodling i denna enorma kafferegion, samtidigt som kaffet smakar så gott!

Se filmen från FAF här!

Läs mer

Fri frakt vid köp av tre valfria påsar.

Få dina varor först - betala sen. 

139 kr

Ethiopia Guji kännetecknar allt vad etiopiskt specialkaffe kan vara. Smakrikt, sött och med påträngande inslag av röda bär och sylt. I den lilla subregionen Guji i södra Etiopien ligger välkända och toppresterande processtationer på rad. Detta är ett unikt kaffe som varit i ropet i flera år och som är enkelt att älska. Kring stationerna odlar lokalbefolkningen kaffe på höjder av nära 2000 meter över havet. Varieteterna är som oftast i Etiopien en blandning av inhemska typer.

Efter plockning torkas bären på upphöjda bäddar och att producera dessa natural-processade kaffen av kvaliteten Grade 1 är synnerligen en utmaning. Det är en kvalitet där omogna och övermogna bär noggrant sorteras ut för att ge plats åt de med precis rätt sockerhalt. På så sätt försäkrar man sig om en sötare och renare kopp kaffe. När bären torkat till en fuktighet av endast 12% tröskas de för att ta fram de gulgröna bönorna i bärens inre. Därefter tar ytterligare sortering vid innan kaffet prepareras för export. Den aktuella processtationen varierar efter tillgång och kvalitet, och vi skriver dess namn på sidan av varje påse.

Läs mer

Fri frakt vid köp av tre valfria påsar.

Få dina varor först - betala sen. 

129 kr

Kaffeplantagen Welena – och systergården Suke Quto – ligger i Oromia, en av Etiopiens största regioner. Själva gården ligger i en zon som kallas Guji i Oromias södra del, lokala området kallas Shakiso, angränsande Sidama och zonen Gedeo.

Kaffen från Shakiso skiljer sig distinkt från kaffe som odlas i t ex Sidamo och Yirgacheffe, även om de generella beskrivningarna är liknande; citrus, floral arom i de tvättade kaffena, och jordgubbe och tropiska toner i de soltorkade. Kaffena här är generellt fruktigare än Yirgahceffe och Sidamo, mer bär och kraftigare i kroppen. Jordmån är en förklaring, regionala varieteter en annan. Och den långa fermenteringen – i den tvättade metoden – med allt socker på mucilaget, en tredje.

Vår Welena Plantation består just nu av endast tvättat kaffe. Det tvättade kaffet skalas efter plockning i en traditionell maskin som behåller allt socker kvar på mucilaget. Kaffet fermenteras med allt socker kvar i vattenbassänger mellan 35-48 timmar, beroende på väder (ju varmare, desto snabbare fermentering). Och därefter tvättas det i långa kanaler, som separerar de riktigt mogna bären. Kaffet ligger sedan i vattenbad ytterligare ett dygn, för att få en riktigt fullfruktig syrlighet. 

Läs mer

Fri frakt vid köp av tre valfria påsar.

Få dina varor först - betala sen. 

99 kr

Colombia Decaf är ett kaffe med en fin frisk sötma, medel fyllighet och en eftersmak som är helt ren och mycket njutbar. Med all säkerhet det godaste koffeinfria kaffe du någonsin druckit.

I juni 2011 spenderade vi några veckor på resande fot bland de högt belägna kaffeplantagerna i Huila, södra Colombia. Här kom vi i kontakt med en speciell processtation i staden Manizales. På DESCAFECOL processar man, med hjälp av avancerad teknik, nämligen koffeinfria kaffebönor med totalt fokus på kvalité, smak och hållbarhet. Och till skillnad från merparten av alla koffeinfria kaffen i världen är detta specifika lotter som anländer färska, direkt från de närliggande gårdarnas torkbord.

Vår Serrania Decaf är just ett sådant exempel. Kaffet är upphandlat direkt av 11 småbönder kring städerna Pitalito och Oporapa i denna hyllade kafferegion. Dessa lotter är samtliga skördade inom en tio dagars period och därefter processat enligt den sedvanliga tvättade metoden.

För decaf så förs kaffet ner till Manizales och DESCAFECOL. Metoden man använder på decaf-fabriken bygger på en kombination av enbart kristallklart bergsvatten och en ester kallat etylacetat, som utvinns naturligt ur melassen från rörsocker. Etylacetat är vanligt även i mängder av färska frukter och grönsaker.

Utan att utsätta bönorna för onödigt högt tryck eller höga temperaturer har man med hjälp av sofistikerad ångteknik möjligheten att extrahera enbart koffeinet från kaffet. Detta bibehåller då bönans naturliga cellstruktur samt även smak och arom.

INFORMATIONSBLAD OM COLOMBIA DECAF

 

Läs mer

Fri frakt vid köp av tre valfria påsar.

Få dina varor först - betala sen. 

99 kr

Johan & Nyström har haft nöjet att få servera det fantastiska kaffet Sumatra Gayo till gästerna på Nobelbanketten under 2012-2016. Kaffet är fairtrade- och ekologiskt certifierat.
Fairtrade garanterar att denna produkt är handlad i enighet med internationella Fairtrade-kriterier.

Sumatra Gayo är känt för sina mustiga aromer av kryddor, örter och färska fikon. Kaffet är påfallande fylligt, välbalanserat och har en mild mjukhet i avslutning. Vi köper detta fairtrademärkta och ekologiskt certifierade kaffe från kooperativet Koptan Gayo Megah Bersiri i Aceh-provinsen på Sumatras allra nordligaste spets.

Läs mer

Fri frakt vid köp av tre valfria påsar.

Få dina varor först - betala sen.