Kundtjänst

Johan & Nyström

Vi är ett gäng kaffeälskande vänner som grundade kafferosteriet Johan & Nyström med visionen om en bättre kaffevärld. Vår mission då som nu, är att förmedla hantverket och rosta godare, roligare och mer hållbart kaffe. Vårt kaffe är alltid noga selekterat, handplockat av kaffebönder och vänner som delar vår passion och vårt intresse för kvalitet. Vår filosofi bygger på ursprunget, odlarens kunskap och full transparens från planta till kopp.

LÄS MER!
Favoriter
175 kr

Colombia Tunubala micro lot är ett underbart tvättat kaffe med smaknoter av mango, lime och hallon.

Gården Finca Eucaliptos ligger i Inzá, en region som ligger i en dalgång i bergen som skiljer Huila och Cauca. Det är en region där mer än fem olika floder sammanfaller, vilket gör det till en bördig och magisk plats.

Carlos Enrique Tunubala är en tredje generationens kaffebonde som lärt sig det mesta han vet från sin fars omfattande erfarenhet av att ha varit kaffebonde i 30 år. Carlos och hans pappa Hermes fick 1996 halva gården av Carlos farfar, den andra halvan fick de köpa. För att ha råd att betala sin farfar, tog Carlos värvning i armén. När de tog över gården fanns det bara ett fåtal kaffeträd, så familjen lånade pengar och köpte 2 000 träd 1998. Idag har de 12 000 träd, och Carlos balanserar arbetet som militär med att driva sin gård tillsammans med sin pappa tills de är helt skuldfria. Fram till 2015 sålde familjen sitt kaffe som “vanligt kaffe”, d.v.s. utan kvalitetskrav och till låg förtjänst. Under 2015 lyckades han sälja sin första lot som specialkaffe och fick då tre gånger så mycket betalt som tidigare. Idag producerar gården bara specialkaffe och Carlos har gjort sig känd för sin jämna, höga kvalitet. 

Gården består av bara 3,6 hektar kaffeodling, där man odlar varieteterna bourbon, tabi och en mycket gammal typica. Under tidens gång har en unik hybrid bildats av dessa gamla typicaträd, vilket gör kaffet från gården särdeles komplext med smak av tropiska frukter och en långvarig sötma. Vi är väldigt stolta över att återigen kunna erbjuda ett fantastiskt kaffe från Carlos och hans familj.

250g - Hela bönor

Produktblad - PDF

Läs mer

      -Enkelt, flexibelt och tryggt

Adyen logo   -Trygga betalningar

 DHL Service Point  -Säkra leveranser

175 kr

En söt och rund mikrolott från Elseña Palomino med smak av mandarin, mjölkchoklad och rött äpple.

Flera medlemmar i kooperativet Incahausi har börjat separera sina kaffen som mikrolotter. Deras ambitioner har stor potential med de förutsättningar som finns i Incahuasi med altitud och klimat. Kooperativet Incahuasi ligger i regionen Cusco i södra Peru och startade sin verksamhet 2005. Att kooperativet är beläget i dalgångar snarare än högst uppe på bergen, säger en del om höjden. Odlingarna ligger här på mellan 1700 och 2300 meter över havet, och det krävs åtskilliga timmar i bil för att kunna ta sig till området.  

Idag har kooperativet 480 medlemmar som alla jobbar mot att succesivt höja kvaliteten. Man har bland annat fått bidrag och investerat pengar i torkbäddar och utrustning för att processa kaffet bättre. Sedan några år tillbaka producerar man även mikrolotter som separeras från enskilda producenter inom kooperativet. Detta skapar incitament till att producera bättre kaffe och därmed kunna få bättre betalt.  

Detta är tredje året som vi separerat individuella producenters mikrolotter, och varje år höjs kvaliteten. Just den här lotten kommer från Elseña Palominos gård La Rinconada. Den är på 2 hektar och ligger på otroliga 2089 meter över havet.

250 g - Hela bönor

Produktblad - PDF

Läs mer

      -Enkelt, flexibelt och tryggt

Adyen logo   -Trygga betalningar

 DHL Service Point  -Säkra leveranser

195 kr

En spännande Geisha från Hugo Mariño i kooperativet Incahuasi. Ett syrligt och blommigt kaffe med smak av citron och grapefrukt. Ett otroligt gott kaffe som dock skiljer sig från klassiska Geishor från t.ex. Panama. Detta eftersom mycket mer än bara varieteten inverkar på smaken. 

Flera medlemmar i kooperativet Incahausi har börjat odla den exklusiva varieteten Geisha. Deras ambitioner har en otrolig potential med de förutsättningar som finns i Incahuasi med altitud och klimat. Kooperativet Incahuasi ligger i regionen Cusco i södra Peru och startade sin verksamhet 2005. Att kooperativet är beläget i dalgångar snarare än högst uppe på bergen, säger en del om höjden. Odlingarna ligger här på mellan 1700 och 2300 meter över havet, och det krävs åtskilliga timmar i bil för att kunna ta sig till området. 

Idag har kooperativet 480 medlemmar som alla jobbar mot att succesivt höja kvaliteten. Man har bland annat fått bidrag och investerat pengar i torkbäddar och utrustning för att processa kaffet bättre. Sedan några år tillbaka producerar man även mikrolotter som separeras från enskilda producenter inom kooperativet. Detta skapar incitament till att producera bättre kaffe och därmed kunna få bättre betalt. 

Detta är tredje året som vi separerat individuella producenters mikrolotter, och varje år höjs kvaliteten. Just den här lotten kommer från Hugo Mariño, vars gård Santa Monica endast är 0,75 hektar och ligger på 1950 meter över havet.

250 g - Hela bönor

Produktblad - PDF

Läs mer

      -Enkelt, flexibelt och tryggt

Adyen logo   -Trygga betalningar

 DHL Service Point  -Säkra leveranser

150 kr

Ethiopia Welena är resultatet av ett långvarigt samarbete med Tesfaye Bekele. Det ekologiska kaffet bjuder på en underbart blommig smak och toner av persika och citrus.

 
Tesfaye Bekele som driver gården är agronom, ekonom och kaffespecialist, och vi har köpt kaffe av honom sedan vi möttes första gången 2012. Efter plockning läggs kaffebären i långa kanaler för att separera ut de riktigt mogna bären. Därefter skalas (pulpas) bären i en traditionell maskin och transporteras till fermenteringstankar. Kaffebönorna fermenteras för att ta bort mucilaget i 35-48 timmar, beroende på väder (ju varmare, desto snabbare fermentering). Kaffet ligger sedan i vattenbad ytterligare ett dygn, för att få en riktigt fullfruktig syrlighet.

I Shakiso odlas traditionellt inte så mycket kaffe, då jorden är full av guld, vilket lockar människor från hela landet att komma hit i jakt på lycka. Detta var ett av skälen till att Tesfaye och hans partners bestämde sig för att starta en kaffeodling 2001. För att ge en stabilare inkomst till lokalbefolkningen, och skapa en infrastruktur som är bestående. Kaffen från Shakiso skiljer sig distinkt från kaffe som odlas i t.ex. Sidamo och Yirgacheffe, även om de generella beskrivningarna är liknande med citrus och florala aromer i de tvättade kaffena. Kaffena här är generellt fruktigare än i Yirgacheffe och Sidamo, mer bär och kraftigare i kroppen. Jordmån är en förklaring, regionala varieteter en annan. Och den långa fermenteringen i den tvättade metoden, med sockret på mucilaget, en tredje anledning.

Platsen kännetecknas av höga dissekerade berg, platåer, dalar och slätter. Den vulkaniska jorden är full av näringsämnen, generellt är jorden bördig och spröd, med sandblandad lera och ett imponerande jorddjup på minst två meter. En enastående egenskap hos jorden är att dess bördighet upprätthålls genom ekologisk återvinning; nedfallande löv och grenar från buskar och träd samt rotrester från kaffeträd berikar jorden. Kaffet är skuggväxande genom odling av bl.a. falsk banan (Etiopiens vanligaste gröda) och olika frukter. De flesta kaffeträden har planterats från 2004 och framåt. Förutom 221 hektar med egna kaffeträd köper Tesfaye även kaffebär från 70 närliggande familjejordbruk. De flestas levnadsstandard är extremt låg, och en av vägarna ut från den extrema fattigdomen, förmodligen den viktigaste, är att fortsätta odla specialkaffe. Bara genom att förbättra sin kaffekvalitet kan böndernas kaffe höja sig ifrån kaffebörsens spekulationsyra och få ett eget helt oberoende värde.

Läs mer

      -Enkelt, flexibelt och tryggt

Adyen logo   -Trygga betalningar

 DHL Service Point  -Säkra leveranser

SINGLE ORIGIN

Vårt sortiment av specialkaffe från specifika ursprung där bönders ansträngningar för kvalitet och miljö gör tydliga avtryck i koppen.

Läs mer

LIMITED EDITION

Olika kaffeproducerande länder har olika skördesäsonger och vårt fokus är att alltid erbjuda kaffe från ursprung där kaffet är i säsong! Därför uppdaterar kontinuerligt vårt sortiment med nya kaffen med liknande smakprofiler från ett annat ursprung när en kaffe går mot lågsäsong - istället för att fortsätta rosta kaffe som börjar förlora friskhet och smak.

Läs mer

BRYGGKAFFE - HELA BÖNOR

Vårt kaffe är alltid noga selekterat. Handplockat av kaffebönder och vänner som delar vår passion och vårt intresse för kvalitet.

Läs mer

BRYGGKAFFE - MALET

Vårt färskrostade kaffe är noga utvalt i alla led. Vi har ett nära samarbete med alla våra kaffebönder; på deras gårdar växer kaffeplantorna upp i kärleksfulla förhållanden och alla bären plockas förhand

Läs mer

ESPRESSO - HELA BÖNOR

En god kopp är en kombination av hängivenhet, kunskap, nymalda bönor av hög kvalitet, färskt vatten och en utrustning som kan få ut det mesta av kaffet på dess väg ner i koppen.

Läs mer

HELA KAFFESORTIMENTET

Alla kaffesorter på Johan & Nyström passar inte alla smaklökar, men vi garanterar att det alltid finns ett kaffe och en favorit för alla i vårt sortiment.

Läs mer

FÄRDIGPACKADE ESPRESSO & KAFFELÅDOR

Vi har satt ihop några av våra absoluta favoriter när det kommer till espresso och bryggkaffe. Med eller utan mjölk, i dessa lådor finns något för alla.

Läs mer