Kundtjänst

Sumatra Gayo

Sumatra förknippas ofta med hårda sharialagar och överjäst kaffe. Men det finns de som försöker ändra på den saken. Tillsammans med kollegan Lars Pilengrim berättar Jonatan Låstbom, vår egen fotograf och art director, om sina oväntade vardags- och kaffeupplevelser på Sumatra.

Därför visste jag inte vad jag hade att vänta inför Johan & Nyströms resa till Indonesien. Vi skulle till Aceh, den norra delen av ön Sumatra, där det mesta av öns kaffe produceras – och det enda jag fått höra på förhand var att det råder strikta sharialagar där; att det var ett otroligt patriarkalt samhälle där månggifte är tillåtet och män sitter på alla tunga positioner.

Jonatan Låstbom: »»Att besöka ett land som specialkaffehandlare är något helt annat än att besöka det som turist. Lars Pilengrim, som köper in kaffe, sade någon gång till mig: ›Att resa med kaffet är att få se vardagen.‹ Och det ligger något i det. Jag har turistat runt i världen, men aldrig kommit lika nära kulturerna och människorna som när jag varit på besök i kaffeländer med Johan & Nyström. Det kan kännas både positivt och negativt: jag har sett fattigdom i Etiopien och varit rädd för kriminaliteten och gängkulturen i El Salvador – sådant man av någon sorts försvarsmekanism gärna vill stänga ute. Men jag har också träffat fantastiska eldsjälar, sett när kaffet faktiskt gör livet bättre för människor och fått oförglömliga, fantastiska minnen.

Jag visste också att kaffeindustrin där dras med dåligt rykte, speciellt i vår specialkaffevärld. Indonesien är synonymt med bulkförsäljning, stora volymer och låg kvalitet. Vilket går på tvären med allt vad specialkaffe handlar om: spårbarhet, små mängder och hög kvalitet. Mycket handlar också om den speciella process, kallad giling basah, som blivit standard i Indonesien. På de flesta platser i världen låter man kaffet torka helt, direkt efter plockning, eller tvättas för att sedan torka. Men i Indonesien har man utvecklat en lite annorlunda metod.

Först avlägsnar man skal och fruktkött från bären, innan man fermenterar kaffet i stora betongbassänger och sköljer det med rent vatten. Därefter läggs kaffet ut att torka i solen. Men innan det torkat helt läggs det i vävsäckar och transporteras till kooperativens torkstationer, där det »hullas« – vilket betyder att man tröskar bort det skyddande höljet runt bönorna. Därefter läggs bönorna ut i solen att torka igen. Den intrikata processen gör att kaffet får en ›funky‹ ton: lite överjäst, mustigt och ganska jordigt. Det faller inte alla rostare på läppen, eftersom de oftast är ute efter renare smaker än det fylliga, explosiva indonesiska kaffet.

På Johan & Nyström har vi rostat indonesiskt kaffe i många år, trots att det kanske inte är vad alla förväntar sig att ett specialkaffeföretag ska göra. Men man ska inte dra en hel nation, region eller kultur över en kam. För det finns de som börjar ifrågasätta traditionerna – såväl giling basah som de patriarkala strukturerna.

RESEDAGBOK

Etiopien - Kaffets vagga

Det finns många fler aspekter än smak att ta i beaktning för vad som faktiskt gör ett gott kaffe. Det handlar ju inte bara om vad du har i koppen, utan vad som hänt med kaffet på vägen dit. Hur behandlas naturen där kaffet odlas?

Läs mer
RESEDAGBOK

Sumatra Gayo -spårbarhet, små mängder och hög kvalitet?

Att besöka ett land som specialkaffehandlare är något helt annat än att besöka det som turist. Lars Pilengrim, som köper in allt vårt kaffe, sade någon gång till mig: ›Att resa med kaffet är att få se vardagen.

Läs mer
RESEDAGBOK

Ett ekologiskt paradis

En tredjedel av världens kaffe, över 2,5 miljoner ton varje år, produceras i landet. Reser du genom någon av Brasiliens kafferegioner – Minas Gerais, São Paulo eller Paraná – ser du hektar efter hektar av industriella kaffeodlingar breda ut sig över landskapet.

Läs mer
RESEDAGBOK

El SALVADOR - GOTT KAFFE PÅ RIKTIGT

Vi åt och samtalade länge om allt från kaffe till fotboll – ibland samtidigt; Miguel liknade familjen vid den hårt jobbande mittfältaren i ett fotbollslag, som passar fram bollen till centerforwarden Johan & Nyström som gör mål.

Läs mer