Kundtjänst

EL SALVADOR - GOTT KAFFE PÅ RIKTIGT

FAMILJEN MENENDEZ

Men det finns många fler aspekter än smak att ta i beaktning för vad som faktiskt gör ett gott kaffe. Det handlar ju inte bara om vad du har i koppen, utan vad som hänt med kaffet på vägen dit. Hur behandlas naturen där kaffet odlas? Hur behandlas människorna som arbetar med det? Hur mycket får de betalt? Hur vet du ens att kaffet du dricker faktiskt kommer från den plats som förpackningen anger, när det färdats kors och tvärs över världen?

Lars Pilengrim, inköpare: »När jag berättar för människor jag träffar att jag jobbar med specialkaffe, frågar de ofta vad specialkaffe är. Den korta förklaringen är att det är kaffe som får minst 80 poäng av 100 i en kvalitetsbedömning, där man utgår från punkter som arom, smak, syra, sötma och balans. Ett specialkaffe är alltså kaffe som smakar riktigt bra.

På Johan & Nyström har vi valt att märka det kaffe som vi anser är gott på alla sätt och vis med märkningen ›Direct Trade‹. Det innebär dels att kaffet smakar bra och har fått 85 eller fler av de 100 poängen, men också att det är odlat och framställt med omtanke om såväl natur som människor. Inte minst innebär märkningen just det den säger: att vi handlar direkt från odlaren.

Vi besöker kaffeodlingarna själva och kommer överens om priser direkt med odlarna, istället för att lita till mellanhänder. Det är en relativt ovanlig företeelse i kaffevärlden eftersom det inte är helt enkelt att organisera, men det är nödvändigt för att vi verkligen ska veta att kaffet uppfyller våra kriterier. Vi betalar hellre mycket pengar direkt till odlarna för att premiera en bra produkt, än lite till många olika aktörer för en sämre produkt.

Utöver allt detta innebär Direct Trade också något annat, som inte står att finna i något av våra interndokument och förklaringar. Med långsiktigheten, de återkommande besöken och den nära kommunikationen uppstår ibland något mer: vänskap.

Av våra Direct Trade-samarbeten är det med familjen Menendez i El Salvador bland de äldsta. Vi kom i kontakt med dem då vi reste runt i landet med en salvadoransk exportör och vi fastnade direkt för deras goda kaffe, men än mer för deras värme och öppenhet. Hela familjen – pappa Miguel, mamma Lizette och sönerna Guillermo och Miguel Jr – andades sådan generositet och glädje. De bjöd in till brakmiddagar fastän vi nyss träffats, det var födelsedagsfester, skratt och sena samtal – och inte minst möttes vi i vår gemensamma passion för kvalitetskaffe. Vi kände oss omedelbart som en del av familjen.

Snart övergick vi från att handla genom exportören till att ha direktkontakt med Menendez, och sedan dess har vår relation vuxit sig starkare för varje år. När jag för några år sedan var i El Salvador för att besöka dem, men även för att träffa andra kaffeproducenter, lät de mig bo i ett rum på deras kontor. När jag fyllde år under ett besök förberedde de en tårta. När vi något år hälsade på dem i februari och berättade om fettisdagen lagade de salvadoranska imitationer av semlor, gjorda på croissanter och maräng. Vi besöker dem så ofta vi kan och de har även varit i Sverige – de firade midsommar med oss och dansade, festade och åt sill.

I fjol hälsade jag på familjen Menendez tillsammans med Eskil Ingvarsson, som är utbildare på Johan & Nyström. Det innebär att han håller kurser om oss och vårt kaffe, och mycket av hans arbete går därför ut på att få kaffeintresserade svenskar att förstå relationerna och känna närheten som Direct Trade ger med kaffeproducenterna. Och det finns nog inget bättre exempel på hur väl systemet fungerar än familjen Menendez.

Så fort Eskil och jag kom fram till Ahuachapán i västra El Salvador blev vi bjudna på middag av Miguel och Lizette, hemma i deras townhouse mitt i staden. Det var inrett med Jungfru Maria-ikoner, krucifix och porslinsfigurer. I vardagsrummet satt en papegoja och visslade på den amerikanska nationalsången – ett tecken på familjens relation till USA, där sönerna Guillermo och Miguel Jr. bor den mesta av tiden. När Eskil fick se mängden av lokala specialiteter som de dukat fram i köket hörde jag honom säga tyst för sig själv: ›Wow.‹

Vi åt och samtalade länge om allt från kaffe till fotboll – ibland samtidigt; Miguel liknade familjen vid den hårt jobbande mittfältaren i ett fotbollslag, som passar fram bollen till centerforwarden Johan & Nyström som gör mål. Inte ens framåt småtimmarna ville någon av oss sova. För mig, som hade haft veckovis kontakt med dem under hela året för att planera transporter och diskutera problem, var det härligt att äntligen få träffa dem på riktigt igen.

Dagen efter gav vi oss iväg för att inspektera familjens gårdar. Vid det här laget känner jag gårdarna väl, men det är alltid lika intressant att besöka dem för att titta på nya planteringar, se hur de gamla klarar sig och diskutera nya initiativ. Menendez äger sammanlagt nio gårdar, som klättrar på de dramatiska sluttningarna uppför vulkanen Santa Ana. Vulkanjorden är väldigt mineralrik och människor har därför odlat där i många hundra år – men den höga höjden gör miljön extra lämplig för kaffe. På väg upp längs vulkanen såg vi gejsrar som spottade upp kokande vatten ur berget. Det nästan kändes hur energin i marken fick träden att växa.

Menendez är kaffeodlare i fjärde generationen och när man besöker gårdarna syns det omedelbart vilken erfarenhet och kunskap de har. Ofta är kaffekedjan uppdelad: någon odlar kaffet, en annan processar det, en tredje torkar och exporterar det. Men Menendez har kontroll över allt: från att bäret växer på kaffeträdet till att den färdiga bönan skickas iväg. Varje lott Eskil och jag gick förbi hade ett unikt nummer och det fördes protokoll över alla processer; allt för att varje kaffebär skulle kunna spåras till där det ursprungligen kommer ifrån. Eskil liknade det vid en välskött trädgård. Allt har sin plats, är organiserat och snyggt, och samtidigt grönskande och fullt av liv.

Man såg också hur den omtanke som kännetecknar familjen Menendez även fanns bland de som jobbar i företaget. Dels genom att alla på gårdarna behandlade varje individuellt kaffeträd med omsorg. Men också genom att omsorgen fött lojalitet. Under vårt besök träffade vi Rene Monroy, som hade arbetat på gården sedan den ägdes av Miguel Menendez pappa. Han hade börjat som plockare som 19-åring, och i dag är han 66 år och förman. Den långsiktigheten är oerhört viktig om man strävar efter att hela tiden förbättra kaffet, både för Menendez och för oss. Att arbeta med samma människor gör kommunikationen enklare. 

Vi träffade också Nacho, chef för gården El Rosario, som arbetat med Menendez i väldigt många år. När Nacho för några år sedan upptäckte en ny varietet i sin odling – tre träd som inte såg ut som de bourbonträd som växte där – fick jag snart veta det. De nyupptäckta bären påminde om etiopiskt kaffe – de hade ett slags persikosötma och smakade verkligen helt fantastiskt – och jag kunde ge tips och tankar kring kring hur etiopiskt kaffe hanteras och processas.

Ofta skiljer sig smakpreferenserna mellan olika länder – i El Salvador föredrar de till exempel ett sötare kaffe än vad vi gör i Sverige – men tack vare vår relation med Menendez är det lätt att ge våra önskemål kring hur de ska framställa det kaffe vi köper. När Johan & Nyström ett år fick uppdraget att ta fram Blossas årgångsglögg vände vi oss till familjen Menendez och bad dem göra ett kaffe som skulle passa perfekt som smaksättning. De reste till och med över till Sverige för lanseringen, och blev själva väldigt förtjusta i glöggen. Miguel Sr. frågar mig fortfarande om jag kan ta med mig några flaskor när jag kommer på besök, och jag får hela tiden påminna honom om att det var en årgångsglögg som sålt slut för länge sedan.

Vi har samarbetat i sju år nu, och hela tiden har mängden kaffe vi köper ökat. Johan & Nyström är faktiskt de enda kunderna i Europa som handlar direkt av dem. Det om något är nog beviset på hur nära vi har kommit och hur mycket vi litar på varandra: de litar på att vi kommer fortsätta betala schysta priser för deras kaffe, och vi är övertygade om att de fortsätter att producera och utveckla fantastiskt kaffe.

Men allt kan förstås inte vara frid och fröjd. De senaste åren har Centralamerika plågats av sjukdomen kaffebladsrost, en sorts svamp som sprider sig i luften och angriper kaffeträdens blad. De blir då rostliknande, innan de lossnar helt och lämnar kaffebären oskyddade för solljuset. Speciellt i El Salvador har sjukdomen slagit hårt mot kaffeodlarna, som förlorat stora delar av sina skördar. När Eskil och jag vandrade över gården Las Delicias tillsammans med Miguel berättade han att många salvadoranska odlare försökt ställa om till andra grödor än kaffe, och att vissa till och med fått överge sina odlingar eller gått i konkurs. Kaffe är som olja, en råvara som hela tiden höjs och sänks i pris på börsen. Kan du inte skörda och sälja mycket, samtidigt som priset är lågt, är du så gott som dödsdömd.

Även Menendez gårdar har lidit av sjukdomen: på många ställen kunde vi se gamla, sjuka träd som beskurits för att stoppa spridningen, och unga träd som planterats för att de gamla dött. Sedan erkände Miguel något jag inte hade en aning om: att kaffebladsrosten för bara några år sedan också hotade att försätta dem i konkurs. Jag och Eskil tittade häpet på varandra. Vår bild var att familjen Menendez, med sina nio gårdar, var förmögna och tryggade. Sedan lade han till: ›Men det hände inte. Tack vare relationer som den ni och vi har.‹

Jag blev chockad och visste inte riktigt vad jag skulle svara. Sedan sköljde en våg av lättnad och glädje över mig. Jag var glad över att mina vänner hade klarat sig, och över att jag skulle få fortsätta jobba med dem.«

RESEDAGBOK

Etiopien - Kaffets vagga

Det finns många fler aspekter än smak att ta i beaktning för vad som faktiskt gör ett gott kaffe. Det handlar ju inte bara om vad du har i koppen, utan vad som hänt med kaffet på vägen dit. Hur behandlas naturen där kaffet odlas?

Läs mer
RESEDAGBOK

Sumatra Gayo -spårbarhet, små mängder och hög kvalitet?

Att besöka ett land som specialkaffehandlare är något helt annat än att besöka det som turist. Lars Pilengrim, som köper in allt vårt kaffe, sade någon gång till mig: ›Att resa med kaffet är att få se vardagen.

Läs mer
RESEDAGBOK

Ett ekologiskt paradis

En tredjedel av världens kaffe, över 2,5 miljoner ton varje år, produceras i landet. Reser du genom någon av Brasiliens kafferegioner – Minas Gerais, São Paulo eller Paraná – ser du hektar efter hektar av industriella kaffeodlingar breda ut sig över landskapet.

Läs mer
RESEDAGBOK

El SALVADOR - GOTT KAFFE PÅ RIKTIGT

Vi åt och samtalade länge om allt från kaffe till fotboll – ibland samtidigt; Miguel liknade familjen vid den hårt jobbande mittfältaren i ett fotbollslag, som passar fram bollen till centerforwarden Johan & Nyström som gör mål.

Läs mer