Kundtjänst

RESEBERÄTTELSER

På Johan & Nyström brinner vi för att utveckla och förändra en synnerligen traditionsrotad bransch. Kaffe är en av de råvaror som omsätter mest pengar i världen men trots detta så lever många kaffeproducenter i extrem fattigdom.

Vi kallar modellen för Direct Trade och ser det som ett ärligare sätt att köpa kaffe på. Direkt från de som odlar kaffet och där vi försäkrar oss om att pengarna faktiskt når hela vägen fram. Vi betalar bönderna extra bra och besöker deras gårdar så ofta vi kan för att skapa nära och långsiktiga relationer.

Vår inköpsfilosofi på Johan & Nyström är enkel. Vi tror på hög produktkvalitet och gör allt för att hitta unika kaffebönor med en kvalitet som talar för sig själv i koppen. Vi förstod tidigt hur vi skulle jobba för att hitta bönor av den kvalitet vi ville ha.

Att handla kaffe från de producerande delarna av världen innebär också att fler parter behöver vara delaktiga i leveranskedjan - från odlare till rostare. För även om vi är överens med producenten om priset, så hjälper i många fall exportörer och importörer till när små producenter inte har möjlighet att exportera och frakta sitt eget kaffe.

Då ser vi till att de inblandade parterna vet exakt vad de olika delarna kostar genom ett helt transparent kostnadsupplägg. På detta vis förstår alla i värdekedjan sitt ansvar och sin ekonomiska kompensation. Denna transparenta syn på att göra affärer går igen i allt vi gör. Vi delar med oss av vår kunskap och information till alla, från odlare till kunder.

RESEDAGBOK

Etiopien - Kaffets vagga

Det finns många fler aspekter än smak att ta i beaktning för vad som faktiskt gör ett gott kaffe. Det handlar ju inte bara om vad du har i koppen, utan vad som hänt med kaffet på vägen dit. Hur behandlas naturen där kaffet odlas?

Läs mer
RESEDAGBOK

Sumatra Gayo -spårbarhet, små mängder och hög kvalitet?

Att besöka ett land som specialkaffehandlare är något helt annat än att besöka det som turist. Lars Pilengrim, som köper in allt vårt kaffe, sade någon gång till mig: ›Att resa med kaffet är att få se vardagen.

Läs mer
RESEDAGBOK

Brasilien - Ett ekologiskt paradis

En tredjedel av världens kaffe, över 2,5 miljoner ton varje år, produceras i landet. Reser du genom någon av Brasiliens kafferegioner – Minas Gerais, São Paulo eller Paraná – ser du hektar efter hektar av industriella kaffeodlingar breda ut sig över landskapet.

Läs mer
RESEDAGBOK

El SALVADOR - GOTT KAFFE PÅ RIKTIGT

Vi åt och samtalade länge om allt från kaffe till fotboll – ibland samtidigt; Miguel liknade familjen vid den hårt jobbande mittfältaren i ett fotbollslag, som passar fram bollen till centerforwarden Johan & Nyström som gör mål.

Läs mer