Kundtjänst

Planta till kopp

FRÅN PLANTSKOLA TILL BRYGGNING

Vägen till en god kopp kaffe är lång. Den innefattar professionalism hos alla inblandade och hårt arbete. Vi samarbetar bara med bönder som vet hur viktigt varje led är för en fulländad kaffeupplevelse.

1. PLANTSKOLA

Kaffeträdet är ett resultat av en planterad kaffeböna. Den sätts i välgödslad jord för att gro. Efter 3-4 månader bildas ett skott och en planta växer upp ur jorden, med kaffebönan längst upp i toppen. Från den porösa bönan vecklas de första bladen ut.

2. PLANTERING

9-15 månader efter plantskolan sätts kaffeplantan ut på fältet. Den är nu ca 30 cm hög. Här får den växa sig stark, helst i skuggan av andra träd för att inte stressas fram. Detta sätt att odla ger i förlängningen ett mer hållbart jordbruk där både djur och växtliv trivs

3. BLOMMNING

Efter 3-4 år sker – på det som nu är ett träd – blomningen. Den äger rum under ett par intensiva dagar och tack vare självpollinering fylls kaffefälten av träd fulla av blom, som både doftar och ser ut som jasmin. Blommorna förvandlas därefter till kaffebär.

4. BÄRETS MOGNAD

I takt med bärets mognad tilltar sockerhalten. Det tar 30-40 veckor för ett kaffebär att bli helt moget. Fortfarande plockas alltför många av världens kaffebär när de ännu inte är riktig mogna. Mycket utbildning krävs för att få alla bönder att förstå kopplingen mellan moget bär och gott kaffe. Dessutom är ett moget bär tyngre, vilket gör att bonden får ett högre skördeuttag.

5. SKÖRD AV RÖDA BÄR

Att handplocka bären när de är i rätt färg och mognad är en förutsättning för en riktigt god kopp kaffe. Bär med en naturligt högre sockerhalt ger smakprofiler fulla av karaktär och spännande smaker. Detta kräver dock en selektiv handplockning, vilket är tidskrävande och dyrt. Bären mognar inte samtidigt, vilket gör att plockarna måste gå tillbaka till samma träd 3-4 gånger. Vi betalar en extra premie till kaffe-bonden för att säkerställa att detta görs.

6. PROCESSER

TVÄTTAT: Skal och fruktkött avlägsnas i en så kallad ”pulper” (en skalmaskin) och bönorna läggs därefter ut i vattenfyllda bassänger. Det naturliga sockerlagret – mucilaget – fermenteras bort tack vare kontakten med vattnet. En variant av denna metod som blir alltmer vanlig – som inte är lika vattenkrävande – är maskiner som direkt avlägsnar mucilaget på mekanisk väg (s.k. ”eco-pulpers”). I båda varianterna tvättas kaffet ytterligare en gång med rent vatten. Kaffe processat med den tvättade metoden ger en ren smakprofil med elegant karaktär, och något mer profilerad syrlighet.

NATURAL (bärtorkat): Högröda bär – med skal och fruktkött –läggs ut på bord i solen för att torka. Den naturliga sötma som finns i bärets fruktkött torkar i takt med bären in i bönorna och skapar ett sött och bärigt kaffe. Metoden är vanlig i länder med begränsat tillgång till vatten, exempelvis Etiopien och Brasilien. Metoden sprider sig idag till andra delar av den kaffeproducerade världen. Många uppskattar inte bara de smaker som den naturliga torkningen ger kaffet, utan också att den inte kräver något vatten.

PULPED NATURAL & HONEY: Skal och fruktkött avlägsnas i en ”pulper” och bönorna går sedan – i sitt omgärdande sockerlager (mucilaget) – direkt upp på torkbord. Hur mycket av sockret man väljer att spara beror oftast på vilken karaktär man eftersträvar. Ju mindre socker, desto klarare syra. Sparas allt mucilage på bönorna så kallas metoden för Honey och kaffet blir då fylligt och karamelligt sockersött.


7. SORTERING

Oavsett processmetod kräver högkvalitativt kaffe en rigorös sortering. Här avlägsnas defekter och omogna bönor. Sorteringsprocessen är delvis manuell och tidskrävande. Men det är också bästa tillfället för en bonde att säkerställa kvaliteten och få bättre betalt för sitt kaffe.

8. PACKNING & SKEPPNING

Sista ledet i ursprungslandet är förpackningen. Traditionellt har råkaffe alltid paketerats i jutesäckar. Men på senare år har nya förpackningar dykt upp för de bättre lotterna. Här ingår både vakuum- och grainpro-förpackning (den sistnämnda en jutesäck med en innerpåse av plast). Sedan packas säckarna eller vakuumkartongerna i container och skeppas över haven i båt till vårt kafferosteri.

9. ROSTNING

Varje lott kaffe kommer med sin egen story och karaktär, vilket gör att vi vill ge kaffet en unik rostning. Vi rostar vårt kaffe för hand, i små upplagor, med olika temperaturer och tider, allt för att det skall passa det aktuella kaffet bäst. Kaffet rostas enligt en metod som kallas Slow Roast. Den långsamma rostningen lockar fram alla de smaknyanser som finns i kaffebönorna, vilket märks direkt i koppen.

10. PACKNING

Kaffet packas i tillslutna påsar direkt efter rostning. Varje påse har en ventil, som möjliggör för koldioxiden (som är en biprodukt av rostningen) att lämna påsen, samtidigt som syret hålls borta. På så sätt håller sig kaffet färskt och gott så länge som möjligt.

11. MALNING & BRYGGNING

För att på bästa sätt lyckas med ditt kaffe, rekommenderar vi att du maler bönorna precis innan bryggning. Använd friskt, kallt vatten – uppvärmt till runt 95° C. Tänk på att alltför finmalet kaffe lätt blir bittert medan all för grovmalt kan bli vattnigt och tunt. Läs gärna våra brygguider för att säkerställa att du får ett riktigt gott kaffe.KUNSKAP

SPECIALKAFFE

Vi vill inte vara en auktoritet som distanserar sig till människor som inte förstår vad vi jobbar med. Vi vill istället inspirera folk att våga prova något nytt, även om man är van vid sitt hemmakaffe som oftast är rostat åt det mörkare hållet.

Läs mer
KUNSKAP

PLANTA TILL KOPP

Vägen till en god kopp kaffe är lång. Den innefattar professionalism hos alla inblandade och hårt arbete. Vi samarbetar bara med bönder som vet hur viktig varje led är för en fulländad kaffeupplevelse.

Läs mer
KUNSKAP

KAFFETRÄDET

Kaffeträd trivs i växlande klimat med varma dagar och svala nätter och odlas främst i Afrika, Sydamerika, Centralamerika och Asien. Arabica växer på höjder av 1000-2000 m, generellt mellan vändkretsarna. Kaffeplantan uppskattar soljuset där och det aningen svalare klimatet på hög höjd.

Läs mer
KUNSKAP

HÅLLBART

Människor och deras miljöer är alltid centralt kopplade till kaffe. Råvaran kaffe odlas och processas på några av de mest avlägsna platserna på vårt jordklot och följer du ekvatorn finns det goda chanser att du finner dess olika ursprung.

Läs mer
KUNSKAP

Kaffets historia

Kaffets absoluta vagga och centrum är Etiopien och det har det varit sedan drygt 1000 år. Det var här man upptäckte den buske som har försett mänskligheten med det oemotståndliga kaffebäret.

Läs mer
KUNSKAP

Teets historia

Människan har alltid varit skicklig på att nyttja det som naturen har att erbjuda, särskilt de växter som har givit oss en uppiggande och stimulerande effekt.

Läs mer
OM OSS

DIRECT TRADE

På Johan & Nyström brinner vi för att utveckla och förändra en synnerligen traditionsrotad bransch. Kaffe är en av de råvaror som omsätter mest pengar i världen men trots detta så lever många kaffeproducenter i extrem fattigdom.

Läs mer
KUNSKAP

KAFFEKVALITET

För oss är kvalitet extremt viktigt, och vi jobbar hela tiden för att höja kvaliteten på allt kaffe vi köper.Tillsammans med de producenter vi jobbar med strävar vi mot att konstant utveckla och förbättra kaffet.

Läs mer