Kundtjänst

Kaffevarieteter

Unika smak- och växtegenskaper

Generellt när man pratar om olika sorters kaffe, så är det vanligt att man pratar om Arabica eller Canephora (även kallad Robusta). Dessa två är de vanligaste arterna av kaffe och således de kommersiellt viktigaste. Vad som hamnat mer i fokus på senare tid är kaffets olika underarter eller varieteter. Liksom det finns olika sorter av äpplen såsom Pink Lady, Ingrid Marie och Gravensteiner eller olika vindruvor som Syrah, Pinot Noir och Nebbiolo, har även Arabica olika sorter. Alla är snarlika, men har var och en unika smak- och växtegenskaper lämpade för olika klimat och ändamål.

Bourbon och Typica.
Bourbon har fått sitt namn från ön La Reunion i Indiska Oceanen som förr i tiden gick under namnet Bourbon. Bourbon är idag en av de vanligaste varieteterna och odlas över hela världen tack vare sin relativt goda avkastning och höga koppkvalitet. Typica är en något högre planta än Bourbon och ger lägre avkastning. Även Typican ger utmärkt koppkvalitet, vilket har gjort den till ”förälder” till mängder av nya varieteter.

SL28 och SL34
En av de mer kända varieteterna är SL28 och SL34. Båda härstammar från Bourbon, men togs fram av Scotts Lab på uppdrag av den kenyanska staten under 1930-talet. Målet var att få fram ett kaffe med hög avkastning och bättre resistens mot sjukdomar och torka än tidigare. Av alla sorter som togs fram visade sig SL28 presentera bäst smakprofil tillsammans med SL34. SL28 ger klara, söta kaffen med hög syra och komplexitet och SL34 ger lite mer kropp. Hittills har så gott som all odling av dessa två sorter varit begränsade till Kenya, men de senaste åren har fler odlare runtom i världen börjat experimentera med SL-sorterna.

Caturra
Caturra är även den sprungen ur Bourbonplantan. Den något mindre plantan har kanske gjort sig mest känd på Colombias högvuxna plantage där den ger lätta, syrliga kaffen. De senaste åren har dessvärre stora odlingsarealer med Caturra förstörts av svampen Coffee Leaf Rust. 

Geisha
Geisha är förmodligen kaffevärldens mest omtalade och hyllade varietet. Ursprunget tros vara i södra Etiopien kring byn Gesha. Geishan fick dock sitt enorma genomslag efter kaffetävlingen Best of Panama 2005 då gården Hacienda la Esmeralda vann med sin Geisha och fick en rekordsumma i den efterföljande auktionen. Kaffet kännetecknas av teliknande kropp, bergamott och jasmin i smaken och oöverträffad renhet. På senare år har odlingen av Geisha ökat explosionsartat runtom i världen, både tack vare det högre priset kaffet betingar men också på grund av Geishans resistens mot Coffee Leaf Rust.

Kaffevarietetsträdet

KUNSKAP

SPECIALKAFFE

Vi vill inte vara en auktoritet som distanserar sig till människor som inte förstår vad vi jobbar med. Vi vill istället inspirera folk att våga prova något nytt, även om man är van vid sitt hemmakaffe som oftast är rostat åt det mörkare hållet.

Läs mer
KUNSKAP

PLANTA TILL KOPP

Vägen till en god kopp kaffe är lång. Den innefattar professionalism hos alla inblandade och hårt arbete. Vi samarbetar bara med bönder som vet hur viktig varje led är för en fulländad kaffeupplevelse.

Läs mer
KUNSKAP

KAFFEPLANTAN

Kaffeträd trivs i växlande klimat med varma dagar och svala nätter och odlas främst i Afrika, Sydamerika, Centralamerika och Asien. Arabica växer på höjder av 1000-2000 m, generellt mellan vändkretsarna. Kaffeplantan uppskattar soljuset där och det aningen svalare klimatet på hög höjd.

Läs mer
KUNSKAP

HÅLLBART

Människor och deras miljöer är alltid centralt kopplade till kaffe. Råvaran kaffe odlas och processas på några av de mest avlägsna platserna på vårt jordklot och följer du ekvatorn finns det goda chanser att du finner dess olika ursprung.

Läs mer
KUNSKAP

Kaffets historia

Kaffets absoluta vagga och centrum är Etiopien och det har det varit sedan drygt 1000 år. Det var här man upptäckte den buske som har försett mänskligheten med det oemotståndliga kaffebäret.

Läs mer
KUNSKAP

Teets historia

Människan har alltid varit skicklig på att nyttja det som naturen har att erbjuda, särskilt de växter som har givit oss en uppiggande och stimulerande effekt.

Läs mer
OM OSS

DIRECT TRADE

På Johan & Nyström brinner vi för att utveckla och förändra en synnerligen traditionsrotad bransch. Kaffe är en av de råvaror som omsätter mest pengar i världen men trots detta så lever många kaffeproducenter i extrem fattigdom.

Läs mer
KUNSKAP

KAFFEKVALITET

För oss är kvalitet extremt viktigt, och vi jobbar hela tiden för att höja kvaliteten på allt kaffe vi köper.Tillsammans med de producenter vi jobbar med strävar vi mot att konstant utveckla och förbättra kaffet.

Läs mer