Kundtjänst

Washed

PROCESS: TVÄTTAT

Både fruktköttet och sockerlagret runt kaffebönan avlägsnas

tvättat kaffe

Den tvättade processmetoden innebär att kaffebönorna tvättas rent från sitt omgärdande mucilage. 

Efter skörd sorteras bären i vattenbad där omogna och defekta bär flyter medan mogna bär sjunker till botten. Detta steg i processen är väldigt användbart då det möjliggör en första, fördelaktig sortering av kvalitet genom små resurser.

Med hjälp av mekaniska så kallade ”pulpers” tas sedan skal och fruktkött bort. Konceptet bygger vanligtvis på en maskin där vertikala diskar ställs mot varandra och rör sig med hjälp av en motor. Bären tvingas sedan igenom dessa diskar och av friktionen slits skal och fruktkött bort och bönorna kan fortsätta till en vattenförsedd kanal.

Det sockerlager, även kallat mucilage, som nu omger bönorna skall sedan fermenteras för att kunna avlägsnas. Denna fermentering sker antingen med eller utan vatten, beroende på både kulturella/historiska förutsättningar men i vissa fall även beroende på vilka smakattribut man vill framhäva. Ett kaffe fermenterat under vatten, i så kallad anaerobisk miljö, tenderar ha en elegantare och klarare smakprofil med något accentuerad syrlighet. 

Men i och med dessa skiljaktigheter så varierar också fermenteringstiderna. Anaerobisk fermentering bromsar in fermenteringen och tiden det tar kan bli allt mellan 24-72 timmar beroende på vattnets temperatur. En torrfermenting, utan vatten – och således högre medeltemperatur - tar däremot betydligt kortare tid att fullgöra och är då oftast gjord till 100 % på mellan 8-24 timmar. Fermenteringen är ett kritiskt skeende i processen och bevakas därför noggrant av personalen på tvättstationen. Kaffet får här inte ta upp några defekta toner.

Oavsett fermenteringteknik så är det egentliga huvudsyftet att luckra upp mucilaget för att genom en efterföljande tvättning sedan kunna separera det från bönorna. Detta görs med rent vatten och i för ändamålet specialbyggda kanaler. Likväl här genomgår kaffet en naturlig sortering där bönorna med högre densitet har en förmåga att sjunka, till skillnad från lättare, defekta bönor som flyter vid ytan. På detta sätt kan operatören enkelt särskilja kvalitet – där de tyngre bönorna är de som längre fram i kedjansedan smakar bäst. Efter tvättningen är bönorna redo att torkas.

2 Items

per sida
Fallande ordning

2 Items

per sida
Fallande ordning