Kundtjänst

Natural

PROCESS : BÄRTORKAT

Att processa kaffet så kallat Natural innebär att bäret läggs ut i solen för att torkas med både fruktkött och skal kvar runt kaffebönan.

natural kaffe

Vanligt hos kvalitetsmedvetna producenter idag är att man dessförinnan låter blötlägga kaffebären, för att få en naturlig bortselektering av omogna och defekta bär. Dessa flyter helt enkelt vid vattnets yta – till skillnad från mer mogna och kompakta bär som sjunker till botten. Därefter är det viktigt att bären snabbt läggs ut på torkbord eftersom de annars börjar fermentera (jäsa) utan kontroll på processen.

Genom torkning på upphöjda bord med finmaskigt nät ger man bären god ventilation, då luften kan strömma till både ovan- och underifrån. För att minimera riskerna för överfermentering så vänds bären minst en gång per timme under torkningens första dagar. Detta sammantaget ger en jämn torkning som oftast pågår i upp till tre veckor. Under hela torkningstiden fortsätter man att sortera bort defekta kaffebär.

Kaffet är färdigtorkat när dess fuktighet understiger 12 %. I detta skede körs bären i ett tröskverk för att avlägsna både skal och fruktkött. Kvar blir råkaffet som i detta läge är redo för export. 

Genom en korrekt utförd natural-process förstärks kaffets naturliga sötma och den karaktäristiska smaken från bäret tränger in i bönorna. Processen resulterar även i ett kaffe med något fylligare munkänsla. 

Metoden är, och har länge varit, väldigt vanlig i länder där tillgången på färskt vatten är begränsad. Länder som Etiopien är i och med detta stor producent av naturals. Men på senare år har natural-processen blivit allt vanligare även på andra håll i världen. Vår Direct Trade-partner Luis Balladarez är ett exempel på en kaffebonde som börjat processa kaffen på detta sätt, och främst gör det för de intressanta smakerna. Processen är också väldigt miljövänlig då ingen annan energi än solens egentligen behöver användas. 

1 Item

per sida
Fallande ordning

1 Item

per sida
Fallande ordning