Kundtjänst

KAFFEPLANTAN

KAFFETRÄDET GILLAR MÅNGFALD OCH TRIVS BÄST RUNT EKVATORN PÅ HÖG HÖJD

Allt börjar med att fröna från ett kaffebär planteras i en plantskola för att gro. Efter 9 – 15 månader har de blivit ca 30 cm höga, det är då dags att förflytta dem till kaffeplantaget och låta dem utvecklas vidare. Det finns olika metoder att odla kaffe, det optimala är att jobba småskaligt med en varierande växtlighet, för att på så sätt ge kaffeträden en optimal jordmån att utvecklas i.

Kaffeträd trivs i växlande klimat med varma dagar och svala nätter och odlas främst i Afrika, Sydamerika, Centralamerika och Asien. Kaffeträdet växer på höjder mellan 1000-2000 m.ö.h. generellt mellan vändkretsarna. Kaffeträdet trivs bäst med en balanserad exponering av solljus, därför används ofta skuggträd på kaffeplantagen. Om man ser till temperaturen så är 18 – 21 C optimalt för kaffeträdet.

En stor fördel med mångfald i växtligheten är att kaffeträden tillåts att växa i skugga under de andra träden, och klarar på så sätt av de varma dagarna bättre samt att risken för svampangreppen minskar. Skörden blir mindre men kvaliteten ökar.

Den första blomningen sker efter ca 3 år, i detta stadie har kaffeträdet uppnått en höjd av ca 1,5 m. I denna fas äger den första pollineringen rum vilket efter ca 40 veckor resulterar i mogna kaffebär. Sen är det dags för den första skörden, en viktig detalj är man skördar för hand för att enbart ta del av de mogna bären. Huvudskörden kompletteras sedan med uppföljande skördar för att på så sätt ta vara de bär som inte var mogna vid huvudskörden. Efter skörden är det viktigt att kaffeträden beskärs och vårdas för att ge bästa möjliga förutsättningar för nästkommande skördesäsong. Det mesta kaffet skördas för hand och det är inte ovanligt att de människor som jobbar med plockningen flyttar med skörden då det krävs som mest arbetskraft på gården under skördetiden. Efter skörden går träden i dvala. Då beskärs de för att få en kraftigare tillväxt och det är även ett bra tillfälle att inspektera jorden och den övriga växtligheten.

Odla kaffe hemma

Om man vill plantera kaffe hemma är det optimala att använda en kaffeböna som fortfarande har sin pergaminohinna kvar. Kaffe-bönorna gillar att ligga i blöt i 24 timmar innan de planteras. Använd gärna sandblandad jord och lägg bönan ungefär 2 cm under jordytan. Vänd bönans platta sidan nedåt och den välvda uppåt. Tricket för att få den att gro är dels att hålla jorden lätt fuktig (där den fördelaktigt vattnas underifrån, tex på fatet) samt att ställa den på en värmematta eller ett uppvärmt badrumsgolv. Växtlampa är verkligen att rekommendera eftersom det är mörkt större delen av året i Sverige. Efter 4-6 veckor kikar kaffegrodden fram, låt den växa till sig stark i ca ytterligare 2 veckor innan den planteras i en djupare kruka. Några veckor efter omplanteringen skjuter de första små späda bladen fram, sen kommer ytterligare bladpar att bildas. Ibland kan ett kaffeträd i hemmet bära frukt men det är ganska ovanligt. Om det sker kan det ta hela 4 –5 år. Oftast får man istället njuta av dessa gröna skönhet och ibland även vissa fagra jasminliknande kaffeblommor.

KUNSKAP

SPECIALKAFFE

Vi vill inte vara en auktoritet som distanserar sig till människor som inte förstår vad vi jobbar med. Vi vill istället inspirera folk att våga prova något nytt, även om man är van vid sitt hemmakaffe som oftast är rostat åt det mörkare hållet.

Läs mer
KUNSKAP

PLANTA TILL KOPP

Vägen till en god kopp kaffe är lång. Den innefattar professionalism hos alla inblandade och hårt arbete. Vi samarbetar bara med bönder som vet hur viktig varje led är för en fulländad kaffeupplevelse.

Läs mer
KUNSKAP

KAFFETRÄDET

Kaffeträd trivs i växlande klimat med varma dagar och svala nätter och odlas främst i Afrika, Sydamerika, Centralamerika och Asien. Arabica växer på höjder av 1000-2000 m, generellt mellan vändkretsarna. Kaffeplantan uppskattar soljuset där och det aningen svalare klimatet på hög höjd.

Läs mer
KUNSKAP

HÅLLBART

Människor och deras miljöer är alltid centralt kopplade till kaffe. Råvaran kaffe odlas och processas på några av de mest avlägsna platserna på vårt jordklot och följer du ekvatorn finns det goda chanser att du finner dess olika ursprung.

Läs mer
KUNSKAP

Kaffets historia

Kaffets absoluta vagga och centrum är Etiopien och det har det varit sedan drygt 1000 år. Det var här man upptäckte den buske som har försett mänskligheten med det oemotståndliga kaffebäret.

Läs mer
KUNSKAP

Teets historia

Människan har alltid varit skicklig på att nyttja det som naturen har att erbjuda, särskilt de växter som har givit oss en uppiggande och stimulerande effekt.

Läs mer
OM OSS

DIRECT TRADE

På Johan & Nyström brinner vi för att utveckla och förändra en synnerligen traditionsrotad bransch. Kaffe är en av de råvaror som omsätter mest pengar i världen men trots detta så lever många kaffeproducenter i extrem fattigdom.

Läs mer
KUNSKAP

KAFFEKVALITET

För oss är kvalitet extremt viktigt, och vi jobbar hela tiden för att höja kvaliteten på allt kaffe vi köper.Tillsammans med de producenter vi jobbar med strävar vi mot att konstant utveckla och förbättra kaffet.

Läs mer