Kundtjänst

Kaffekvalitet

KVALITET SOM MÄRKS I KOPPEN

För oss är kvalitet extremt viktigt, och vi jobbar hela tiden för att höja kvaliteten på allt kaffe vi köper. Tillsammans med de producenter vi jobbar med strävar vi mot att konstant utveckla och förbättra kaffet. Tack vare långsiktiga relationer kan vi ha en dialog med bonden där vi förklarar vad vi eftersträvar och hur vi kan nå dit, samtidigt som bonden känner trygghet i att våga utvecklas.

För att producera kaffe av hög kvalitet krävs det att man endast plockar de bär som är mogna. Det innebär att plockaren kanske måste gå tillbaka till samma träd 3-4 gånger innan allt är plockat, eftersom bären mognar olika snabbt.


Högre kvalitet innebär också att bonden får bättre betalt. För även om det kostar något mer att producera kaffe av hög kvalitet, så betalas bonden betydligt mer än vad kostnadsökningen är. Det som kostar mer för bonden är främst tiden. Det normala förfarandet när man skördar kallas ”stripping”, där man helt sonika tar tag längst in på grenen och drar av alla bär på en gång. Oavsett om bären är omogna, mogna eller övermogna. För att producera kaffe av hög kvalitet krävs det att man endast plockar de bär som är mogna. Det innebär att plockaren kanske måste gå tillbaka till samma träd 3-4 gånger innan allt är plockat, eftersom bären mognar olika snabbt.

För att säkerställa kvaliteten på våra produkter jobbar vi på en rad olika sätt. Förutom det svåraste arbetet som görs av bonden på plantagen, är det första steget givetvis att rosta kaffet. När vi ska utvärdera ett kaffe rostar vi det i små volymer och relativt ljust. Detta för att lyftafram alla aspekter i kaffet, även potentiella defekter som kan döljas av mörkare rostning. Därefter koppar (provsmakar) vi kaffet. Vi använder 12 g kaffe och 200 g vatten som sedan får stå och dra i fyra minuter. Dessa koppningar gör vi kontinuerligt och i flera steg. Vi gör det första gången när vi bestämmer vilka kaffen vi ska köpa in. Därefter får vi ett prov innan kaffet lämnar hamnen i ursprungslandet som vi ska godkänna. När kaffet har kommit till oss på rosteriet testar vi det igen för att se att det inte har försämrats under transporten. Efter att vi väl kommit fram till en rostprofil som passar kaffet i fråga testar vi det kontinuerligt för att kontrollera att kaffet smakar så som det är tänkt.

"Ett relativt enkelt sätt att se skillnad på ett bra kaffe och ett av lägre kvalitet är att helt enkelt titta på bönorna. Finns det många skadade och trasiga bönor, eller många med avvikande färg, brukar det antyda att kaffet är av undermålig kvalitet."


På Johan & Nyström bedömer vi kvalitet med hjälp av en 100-gradig skala som är definierad av den internationella kaffeorganisation SCAA. Detta betyder alltså att kvaliteten bedöms på samma sätt över hela världen. Allt kaffe som får över 80 poäng kvalificeras som special-kaffe. För att nå upp till 80 poäng eller mer krävs det att kaffet besitter olika attribut och ju mer komplexa smaker och aromer kaffet har, desto högre poäng får det.

Vår målsättning är att allt kaffe vi köper in ska ha minst 83 poäng. Vad är då skillnaden för mig, tänker du kanske? Den stora skillnaden sitter såklart i smaken. Kaffet blir sötare och renare, oavsett om du väljer att dricka en av våra mörkare eller ljusare rostningar. Ett relativt enkelt sätt att se skillnad på ett bra kaffe och ett av lägre kvalitet är att helt enkelt titta på bönorna. Finns det många skadade och trasiga bönor, eller många med avvikande färg, brukar det antyda att kaffet är av undermålig kvalitet. Du kan även smaka på kaffet när det har svalnat lite. Liksom rostningsgrad kan dölja en del defekter, kan även temperatur göra det. Det är svårt att upptäcka avvikande smaker när kaffet är hett, men när det svalnar är det lättare att känna om kaffet är av hög kvalitet.

Ett annat ganska enkelt sätt är att titta på priset och räkna baklänges. Känns kaffet billigt i affären blir det antagligen inte så mycket pengar kvar till bonden att producera kvalitativt kaffe för på andra sidan planeten.

KUNSKAP

SPECIALKAFFE

Vi vill inte vara en auktoritet som distanserar sig till människor som inte förstår vad vi jobbar med. Vi vill istället inspirera folk att våga prova något nytt, även om man är van vid sitt hemmakaffe som oftast är rostat åt det mörkare hållet.

Läs mer
KUNSKAP

PLANTA TILL KOPP

Vägen till en god kopp kaffe är lång. Den innefattar professionalism hos alla inblandade och hårt arbete. Vi samarbetar bara med bönder som vet hur viktig varje led är för en fulländad kaffeupplevelse.

Läs mer
KUNSKAP

KAFFETRÄDET

Kaffeträd trivs i växlande klimat med varma dagar och svala nätter och odlas främst i Afrika, Sydamerika, Centralamerika och Asien. Arabica växer på höjder av 1000-2000 m, generellt mellan vändkretsarna. Kaffeplantan uppskattar soljuset där och det aningen svalare klimatet på hög höjd.

Läs mer
KUNSKAP

HÅLLBART

Människor och deras miljöer är alltid centralt kopplade till kaffe. Råvaran kaffe odlas och processas på några av de mest avlägsna platserna på vårt jordklot och följer du ekvatorn finns det goda chanser att du finner dess olika ursprung.

Läs mer
KUNSKAP

Kaffets historia

Kaffets absoluta vagga och centrum är Etiopien och det har det varit sedan drygt 1000 år. Det var här man upptäckte den buske som har försett mänskligheten med det oemotståndliga kaffebäret.

Läs mer
KUNSKAP

Teets historia

Människan har alltid varit skicklig på att nyttja det som naturen har att erbjuda, särskilt de växter som har givit oss en uppiggande och stimulerande effekt.

Läs mer
OM OSS

DIRECT TRADE

På Johan & Nyström brinner vi för att utveckla och förändra en synnerligen traditionsrotad bransch. Kaffe är en av de råvaror som omsätter mest pengar i världen men trots detta så lever många kaffeproducenter i extrem fattigdom.

Läs mer
KUNSKAP

KAFFEKVALITET

För oss är kvalitet extremt viktigt, och vi jobbar hela tiden för att höja kvaliteten på allt kaffe vi köper.Tillsammans med de producenter vi jobbar med strävar vi mot att konstant utveckla och förbättra kaffet.

Läs mer