Kaffe är en av råvarorna i världen som på ett eller annat sätt berör flest människor och platser

För att anpassa och effektivisera likställs odlingarna mer och mer med ren processindustri. Naturliga regnskogar skövlas för att ge plats för expansion av monokulturella odlingar, som i sin tur ser till att den ursprungliga floran och faunan successivt blir ett minne blott. Och som om det inte var tillräckligt utmanande lever vi även i en tid där den pågående klimatutvecklingen gör allt den kan för att göra dessa unika platser olämpliga för kaffeodling.

Vare sig det odlas i Colombia eller Brasilien, rostas och paketeras i Sverige eller serveras på något trevligt lokalt café i Värmland. Människor och deras miljöer är alltid centralt kopplade till kaffe. Råvaran kaffe odlas och processas på några av de mest avlägsna platserna på vårt jordklot och följer du ekvatorn finns det goda chanser att du finner dess olika ursprung. Tyvärr är dessa ursprung också länder präglade av utbredd fattigdom och låga inkomster. I kombination med de senaste decenniernas ökade efterfrågan har kaffeproduktion i världen styrts till absurda förhållanden. Bönder förväntas leverera allt större skördar till allt lägre priser.