Kundtjänst

Chemex - Brygguide

Hur brygger man en Chemex?

Detta är bryggmetoden där form möter funktion, stil möter smak och upplevelse möter ögongodis. Lika älskad för sitt utseende som för sitt sätt att brygga kaffe. Möj- ligheten att brygga ner i samma karaff som kaffet serveras i gör den ensam i sitt slag.

Ladda ner brygguiden här 

6 koppar / 45 g kaffe / 750 g vatten / Bryggtid: 4-5 minuter

SKÖLJ IGENOM FILTRET – För att undvika papperssmak och för att värma upp kannan. Glöm inte att hälla ut vattnet som samlas i botten av kannan, ett klassiskt första-gången- misstag!

LÄGG NER 45 G GROVMALET KAFFE I FILTRET – Och jämna ut ytan på kaffet. Använd färskt nymalet kaffe och investera gärna i en kvarn så att kaffet kan malas direkt inpå bryggningen. Använd våg för att väga både vatten och kaffe.

FUKTA KAFFET MED LITE AV VATTNET – Ställ hela Chemexen på vågen och nollställ innan du börjar hälla. Var noga med att vattnet har rätt temperatur, ca 95°C. Häll sedan på 100 g vatten. Detta kommer öka smak, jämnhet och upplevelse. Allt blir bättre om du är noggrann när du brygger kaffe.

RÖR RUNT I KAFFET – Tänk på varm choklad: Om man blandar chokladpulvret med all mjölk direkt så bildas det massa klumpar i drycken. Om man istället blandar ihop chokladen med hälften av mjölken, rör runt, och sedan häller på resten av mjölken så blandas allt pulver med vätskan. Samma sak vill man uppnå här med kaffet.

FYLL VATTEN UPP TILL KANTEN – Nu fyller du med cirkulära rörelser upp till totalt 400 g inklusive de första 100 g vatten du använde i föregående steg. Häll i cirklar för att träffa och tränga igenom allt kaffe samt skapa en turbulens i kaffet som utvinner mer smaker.

HÄLL I SAMMA TAKT SOM KAFFET DROPPAR NER I KANNAN – Man vill att kaffet ska bryggas jämnt, så fort bryggningen avstannar är den svår att kontrollera. När du nästan ser kaffet tränga igenom vattenytan är det dags att fortsätta hälla.

FYLL PÅ MED RESTERANDE VATTEN – Fyll på resterande 350 g vatten, totalt upp till 750 g, med cirkulära rörelser. Precis innan kaffet har trängt igenom ytan rör du runt i kaffet med en sked. Rör i samma riktning som du hällt vattnet.

4 Items

per sida
Fallande ordning

4 Items

per sida
Fallande ordning

GUIDE

CHEMEX

Detta är bryggmetoden där form möter funktion, stil möter smak och upplevelse möter ögongodis. Lika älskad för sitt utseende som för sitt sätt att brygga kaffe. Möjligheten att brygga ner i samma karaff som kaffet serveras i gör den ensam i sitt slag.

Läs och ladda ner
GUIDE

V60

En serie högklassiga filterhållare som kaffekonnässörer världen över hyllar för sina enastående egenskaper. Konens lutning, det stora hålet i botten och de skruvade ribborna längs kanterna ger en perfekt bryggning och en fenomenal kopp kaffe.

Läs och ladda ner
GUIDE

KAFFEBRYGGARE

Den allra vanligaste saken i det svenska folkhemmet måste ju ändå vara kaffebryggaren? Trots att det är en automatisk maskin så finns det knep för att brygga den allra godaste koppen kaffe. Vi har delat upp vårt recept i tre olika nivåer, så att du ska hitta något som passar dig och den utrustning du har hemma, men också för att du ska våga prova på något lite mer avancerat!

Läs och ladda ner
GUIDE

PHOENIX

För att brygga en perfekt kopp kaffe behöver du geometri. Phoenix70 är inte bara minimalistisk och snygg, som sprungen från ett futuristiskt inredningsmagasin, den är även konstruerad för att stödja ett pappersfilter. Genom att ändra vinkeln på filtret från det mer traditionella 60 grader till 70 ändrar man tiden då kaffet är i kontakt med vattnet vilket resulterar i en mer komplex extraktion.

Läs och ladda ner
GUIDE

AEROPRESS

Perfekt för den som tröttnat på stora maskiner, vill ha en liten kaffebryggare med sig på kajakturen eller fjällvandringen, eller bara vill ha en riktigt god kopp kaffe.

Läs och ladda ner
GUIDE

ESPRESSO

För många en snabb, besk och tuff kick på morgonen. För andra en känslig produkt med fina, friska smaker. En bryggmetod som öppnar en värld av smaker, tävlingar och tekniker. Vi älskar och brinner för den perfekta espresson.

Läs och ladda ner
GUIDE

MATCHA

Denna tidlösa och eleganta dryck har nu tagit plats i smakvärldens strålkastarljus. Det finns ingen motsvarighet. I en matcha får man ta del av de gröna tebladen i sin absoluta helhet. Vi dricker vår matcha klassiskt samt varm eller kall med mjölk. Matcha är inte bara otroligt gott, utan också fullproppad av antioxidanter och något av det nyttigaste du kan dricka i teväg.

Läs och ladda ner
KURSER

VILL DU BRYGGA BÄTTRE HEMMA?

För oss är kunskapen kring kaffe och te lika viktig som dryckerna i sig. Kedjan från böna till kopp är oerhört lång och kvalitén kan lätt gå förlorad i brist på kunskap. Vi erbjuder därför ett antal kurser, både till er som har café eller butik, men även till dig som är intresserad privatperson. Här kan du se vilka kurser vi erbjuder.

Läs mer