Kundtjänst

FAMILJEN CROCE

Fazenda Ambiental Fortaleza, Brasilien

Kaffeindustrin orsakar många miljöproblem, som torka, spridning av gifter och monokultur. Johan Damgaard, en av Johan & Nyströms grundare, reste tillsammans med Lars Pilengrim till gården FAF i Brasilien för att visa våra kunder att kaffeodling också kan vara något annat: ett äkta, ekologiskt paradis.

»Brasilien är världens överlägset största kaffeproducent. En tredjedel av världens kaffe, över 2,5 miljoner ton varje år, produceras i landet. Reser du genom någon av Brasiliens kafferegioner – Minas Gerais, São Paulo eller Paraná – ser du hektar efter hektar av industriella kaffeodlingar breda ut sig över landskapet.

De prydliga raderna av kaffeträd, som fortsätter så långt ögat kan nå, ser vackra och grönskande ut. De har länge varit en grundpelare för den brasilianska ekonomin: kaffeproduktionen stod ett tag för mer än hälften av landets export. Men nu har den näring som gett Brasilien så stora inkomster istället börjat ge landet problem.

Hela sydöstra Brasilien, där bland annat São Paulo och Minas Gerais ligger, har de senaste åren lidit av torka – och en stor del av skulden för det ligger hos kaffeodlarna. I jakten på en ständigt stigande produktion har de skövlat mer och mer regnskog för att göra plats för sina plantager, och ersatt det varierade djur- och växtlivet med en enda gröda. Man har förstört den naturliga faunan genom skövling och besprutning och torkat ut naturliga vattenkällor. Hela regionen, inklusive miljonmetropoler som São Paulo och Rio de Janeiro har tvingats ransonera vattnet, och kaffeproduktionen har dalat.

De flesta blundar för problemen – deras enda svar verkar vara mer odling, mer skövling, mer besprutning. Men det finns de som vill vända utvecklingen – med alla naturliga medel som går att finna. På Johan & Nyström har vi alltid letat efter de där uppstickarna. Vi har sett vilken skada kaffet kan göra på naturen om det odlas fel – men också hur berikande kaffet kan vara om det odlas rätt. Vi vill hitta de som arbetar med naturen, istället för emot den – de som eftersträvar kvalitet snarare än kvantitet.Länge var kaffevärlden väldigt ointresserad av personerna bakom kaffet, av deras tankar, arbetssätt och filosofier. De flesta handlade fortfarande bara kaffe på bulk, där kaffet kom från små bönder, som sålde det till större bönder, som sålde det till ännu större, och ännu större, och ännu större ... Få brydde sig om var kaffet egentligen kom ifrån, hur det odlats eller hur villkoren såg ut för de anställda. 

Men efter millennieskiftet började det hända något. Kafferosterier som framhöll kaffets ursprung och berättelserna om bönderna började poppa upp runt om i världen – först framförallt i USA men snart också i Sverige. När jag var med och grundade Johan & Nyström 2004 arbetade vi med mellanhänder för att hitta gott kaffe, men allt eftersom märkte vi att det var bättre att ha direktkontakt med bönderna. Vi ville göra avståndet mellan oss och odlaren så kort som möjligt, för att utveckla relationer där vi fick påverka hur kaffet vi köpte hade tillverkats – och verkligen vara på plats för att se hur allt gick till. På så vis kunde vi också ge all bakgrund om hur kaffet odlats och framställts direkt till kunden, med fokus på att det skulle vara ett gott kaffe, både i koppen och för natur och människa.

2009 fick jag ett tips av en kompis om en familj i Brasilien som borde passa oss perfekt. De arbetade extremt hållbart, hade initierat projekt för att få fler att ställa om till samma tankesätt och gjorde gott kaffe. Det lät tillräckligt intressant för att vi skulle ta kontakt med dem, och året därpå reste Johan & Nyström för första gången till gården Fazenda Ambiental Fortaleza (förkortat FAF) i São Paulo-regionen. Det blev omedelbart en av mina favoritplatser på jorden, en plats man vill behålla helt för sig själv och samtidigt visa upp för hela världen.

Gården drivs av paret Marcos Croce och Silvia Barretto. Silvia ärvde den 2001 efter sin morfar, stället har funnits i släktens ägo sedan 1850 och var länge en traditionell, industriell kaffeplantage. Men Silvia och Marco var övertygade om att de skulle ställa om till ett helt ekologiskt lantbruk. Det kostade: de första åren sjönk produktionen med 80 procent, eftersom man ryckte bort alla de bekämpningsmedel och det konstgödsel som kaffeträden var vana vid. Men långsamt har de återställt gården till det den en gång var: en djungel av växt- och djurliv där allt växer i harmoni.

Jag besökte familjen Croce senast förra året, då jag reste dit med några av Johan & Nyströms kunder och vår kaffeinköpare Lars Pilengrim. Gården är en del av vårt Direct Trade-projekt, vilket innebär att vi handlar kaffet direkt av familjen. Vi skickar ofta folk från företaget dit, eftersom gården är ett sådant skolboksexempel på hur hållbar odling kan gå till, och nu grönskade allt på gården ännu mer än vid mina tidigare besök.

Vi kom fram till huvudbyggnaden, en hacienda från 1800-talet i solblekt, gult tegel. Den står mitt i djungeln, och det nästan hördes hur det växte omkring oss. Familjen odlar avokado, mango, apelsin, nektarin, lime, banan, bönor och korn – och allt växer tillsammans med kaffeträden. Fåglar flög omkring i lövverket och deras sång och skrik höjde sig över insekternas bakgrundssurrande. 

Med Marcos påbörjade vi den sedvanliga rundturen på farmen, och han inledde: ›Om jag tar en tugga av en frukt och slänger den på marken, kommer ett nytt träd att sticka upp där om tre dagar‹. Så bördig har jorden blivit i hans och Silvias ägo, från att inget en gång kunnat växa där utan konstgödsel och andra kemikalier. Nu är gården helt självförsörjande på råvaror.

Marcos pratar ofta om att allting har sitt eget ›hus‹. Alltså: varje individ har en plats där den hör hemma. Han gick förbi ett träd och sade: ›Det här planterade jag för tio år sedan.‹ Det var två och en halv meter högt, grönskande och välmående. Lite senare pekade han på ett annat träd, som var fem meter högt. Det hade han planterat samma dag som det han visat tidigare. Ytterligare någon kilometer in i djungeln visade han ett tredje träd, också planterat samma dag. Det var stort och majestätiskt – minst tio meter högt. Här hade Marcos hittat rätt ›hus‹ för just den trädarten. Likadant är det med kaffet, förklarade han. Varje kaffeträd behöver hitta sin egen ultimata miljö: På vilken höjd trivs det bäst? Vilka skuggträd passar omkring det? Hela Marcos filosofi går ut på att vara passiv: växer kaffeplantan vid ett bananträd tjänar trädets fallande löv som gödsel. Han ser sig inte som en bonde, utan som en förvaltare av naturen, som hjälper allting att hitta sin rätta plats.

Marcos vision om att allt ska trivas handlar också om människan. Allt är en del av samma kropp, vår planet, och därför har FAF väldigt få anställda, utan vill hellre ha delägare. Medan vi vandrade med Marcos genom den allt tätare regnskogen talade han om att man bara på så vis kunde skapa rätt motivation. ›Om du delar med dig av det du äger får du nästan alltid dubbelt tillbaka, ekonomiskt och ekologiskt‹, sade han. Just sambandet mellan ekologi och ekonomi är viktigt för Marcos, för även om han främst ser sig som en miljökämpe, vill han bevisa att det också är bättre ekonomiskt att arbeta hållbart. Att man med ekologiska medel kan höja priset på sitt kaffe, få större skördar – och inte minst få tillbaka det i regionen så åtråvärda vattnet.Marcos röst fylldes med stolthet då han talade om vattenkällorna. När han och Silvia tog över gården fanns inga naturliga källor kvar – nu har de återskapat 40 stycken. ›Vatten är livets källa‹, konstaterade han. Det var tydligt att gott kaffe inte var hans huvudmål, utan ett medel för att få tillbaka vattnet till regionen: genom att sälja sitt kaffe har han tjänat pengar som han har kunnat investera i naturens återuppbyggnad. 

Familjen Croce sågs länge som tokiga i trakten, med Marcos påhitt om ›hus‹ och hans hat mot konstgödsel och bekämpningsmedel. Ett tag köpte Marcos till och med mark bara för att ingen annan skulle få chansen att förstöra den. 

Men undan för undan har hans missionerande slagit rot hos grannarna. Vid vårt besök hade Marcos engagerat ett 60-tal kaffebönder i området i ett nätverk kallat Bobolink, där samtliga ställt om till en hållbar och mer ekologiskt inriktad odling. Och de blir fler varje år – en organisk revolution.

Efter rundturen lade vi oss att äta på det bed and breakfast som Silvia driver på gården. Där serverades gårdens alla frukter och grönsaker, tillsammans med andra produkter från granngårdarna. Allt från avokadon till mangon smakade himmelskt, liksom köttet från djur som betat några kilometer bort. Vi skojade om att till och med jorden borde smaka fantastiskt här. Sedan sade Marcos:

›Har ni bara ätit ekologiskt innan ni kom hit?‹

Vi skakade på våra huvuden.

›Då borde jag egentligen inte låta er skita här – ni är fulla med gifter och dåligheter. Hade ni bara ätit ekologiskt skulle ni gärna få skita här – människoskit är fantastisk gödsel!‹

Vi tittade på honom och brast sedan ut i skratt. Han skämtade, visst – men det fanns en underton av allvar.

När vi satt där på terrassen och tittade ut över den fullkomliga grönskan, med varsin kopp av kaffet som odlas bara meter ifrån oss, kändes det som att vara i paradiset. Det smakade rent och kraftfullt – som att dricka essensen av naturen. Efter att vi alla suttit i tystnad ett slag, sade David, en av våra kunder: 

›Marcos och Silvia har bara sysslat med kaffe i femton år. Ändå har de fattat vad många som odlat kaffe hela sitt liv har missat.‹

Jag svarade:

›Skulle alla världens kaffeplantager skötas på samma sätt som det här, skulle vi ha en helt annan planet.‹«
 

Favoriter

250G HELA BÖNOR - 100% ARABICA - ETT FYLLIGT OCH RUNT KAFFE MED TONER AV CHOKLAD, HASSELNÖT OCH KARAMELL.

Familjen Croce äger och har drivit Fazenda Ambiental Fortaleza i mer än hundra år och följaktligen flertalet generationsskiften. När Marcos Croce tog över driften, för cirka tio år sedan, sadlade han om för att göra gården till en etisk mönsterfarm med tydligt miljöfokus. Han skapade även ett nätverk av kaffeodlande grannar och vänner som delar hans vision och tro på äkta kaffekvalitet. Genom detta nätverk kan småskaliga kaffeodlare i regionen Mococa marknadsföra och exportera enastående kaffe till hängivna rostare som oss själva.

Nätverket, som heter Bob-o-Link, är döpt efter den flyttfågel som årligen flyger från norra USA genom Centralamerika till högländerna i Brasilien. I ledet av decennier av monokulturell odling genom USAs sojabönor och majsfält samt Brasiliens sockerrörsodlingar riskerar Bob-O-Link fågeln att dö ut.  Det har väckt en väldig drivkraft hos Marcos och hans vänner att i största möjliga mån komma bort från monokulturell odling som successivt utarmar jorden på dess näring.

Istället förespråkar man jordbruk med många inriktningar, så kallad polykulturell odling. Där allt från honung och blommor till frukter och grönsaker odlas i samklang med varandra, kaffet och naturen. Denna mångfald är en starkt bidragande faktor till en näringsrik jord och god tillväxt för miljön. Vi har samarbetat med Familjen Croce i flera år nu och vi är oerhört glada att kunna vara en bidragande del till hållbar kaffeodling i denna enorma kafferegion, samtidigt som kaffet smakar så gott!

Se filmen från FAF här!

Ladda ner en PDF om kaffet här.

Läs mer
219 kr

500G HELA BÖNOR - 100% ARABICA - SMAKRIKT OCH SÖTT

Denna sirapslika och fruktsöta espresso har varit Johan & Nyströms stolthet sedan 2006. Gårdarna varierar, men resultatet präglas alltid av en tydligt fruktig espresso med medelsyra, mjuk kropp och oöverträffad balans.

The 5th Estate är resultatet av all den kunskap vi samlat om espresso. I blandningen ingår alltid kaffesorter från olika gårdar, direkt upphandlade från några av de bönder vi jobbar närmast med. Som en del av Johan & Nyströms utvidgade miljöarbete och målsättning att arbeta med ännu fler ekologiskt certifierade bönder, så är även 5th Estate 100% ekologisk.

INFORMATIONSBLAD OM THE 5TH ESTATE

 

Läs mer

FRAKTFRITT vid köp över 300kr eller tre påsar!

Klarna logo for checkout Dhl service point

159 kr

500G HELA BÖNOR - ETT FYLLIGT OCH BALANSERAT KAFFE MED SMAK AV NÖTTER OCH CHOKLAD

Fika är ett fylligt och runt kaffe som med toner av mild kakao upplevs särdeles balanserat. Detta är en blandning av olika kaffebönor och vår hyllning till den skandinaviska fikakulturen. Ett kaffe med en smak man känner igen, bara så mycket godare.

Här kan du ladda ner en PDF om kaffet.

Läs mer

FRAKTFRITT vid köp över 300kr eller tre påsar!

Klarna logo for checkout Dhl service point


Resedagbok -

El Salvador -Gott kaffe på riktigt

Det finns många fler aspekter än smak att ta i beaktning för vad som faktiskt gör ett gott kaffe. Det handlar ju inte bara om vad du har i koppen, utan vad som hänt med kaffet på vägen dit. Hur behandlas naturen där kaffet odlas?

Följ med oss

Johan & Nyström

Vi är ett gäng kaffeälskande vänner som grundade Johan & Nyström med visionen om en bättre kaffevärld. Vår mission, då som nu, är att förmedla hantverket och rosta godare, roligare och mer hållbart kaffe. Det är inte ett jobb. Det är en livsstil och en passion. Vi ska förnya, förbättra och utmana kaffeindustrins missuppfattningar om kvalitet. Vi rostar vårt kaffe varsamt enligt hantverksmetoden Slow Roast där kaffet får utveckla alla unika och fantastiska smaker som finns i de noggrant utvalda kaffebönorna. Det blir helt enkelt godast så. Vi hoppas att du kommer älska vårt kaffe lika mycket som vi gör.