Specialkaffe -  Det är alltså inget hokuspokus, det betyder bara att kaffet är väldigt mycket godare.



Vad är specialkaffe? Ja, det undrar väldigt många.

Vi på Johan & Nyström använder oss av en kort, lätt och begriplig formulering: ”Specialkaffe är en kvalitetsbenämning där kaffet måste överstiga 80 poäng på en 100-gradig skala för att få benämnas specialkaffe.” Det är alltså inget hokuspokus, det betyder bara att kaffet är väldigt mycket godare.

SCAE använder sig även av en längre formulering men går inte in på poänggraderingen: Specialkaffe är kaffe som har odlats och skördats under ideala förhållanden och som därigenom har utvecklat en enastående karaktär. Processen att förädla moget kaffebär till råkaffe sker med största omsorg för att minimera defekter och ge högsta möjliga kvalitet. Sedan rostas kaffet varsamt för att få fram den inneboende karaktären. När kaffet bryggs med kunskap och engagemang omvandlas kaffebönan till en högkvalitativ dryck, som är både annorlunda och överlägsen marknadens norm. Den färdiga drycken skall kunna spåras tillbaka till bönornas geografiska ursprung.

Självklart har Johan & Nyström kaffen som är ekologiskt certifierade och Fairtrade-certifierade, men vi är mest stolta över den egna märkning Direct Trade. Det innebär att Johan & Nyström har ett nära direkt samarbete med kaffebönder som vi känner, litar på och vars värderingar vi delar. Vi träffar dem inte på mässor och branschtillställningar, utan där de bor, på deras gårdar och plantage; i vardagen, där de verkar och är mest naturliga. Vi betalar dem bra och besöker dem så ofta vi kan för att på så sätt skapa relationer och kunna förmedla den goda historien tillbaka till våra kunder.



Favoriter
129 kr

Ethiopia Guji kännetecknar allt vad etiopiskt specialkaffe kan vara. Smakrikt, sött och med påträngande inslag av röda bär och sylt. I den lilla subregionen Guji i södra Etiopien ligger välkända och toppresterande processtationer på rad. Detta är ett unikt kaffe som varit i ropet i flera år och som är enkelt att älska. Kring stationerna odlar lokalbefolkningen kaffe på höjder av nära 2000 meter över havet. Varieteterna är som oftast i Etiopien en blandning av inhemska typer.

Efter plockning torkas bären på upphöjda bäddar och att producera dessa natural-processade kaffen av kvaliteten Grade 1 är synnerligen en utmaning. Det är en kvalitet där omogna och övermogna bär noggrant sorteras ut för att ge plats åt de med precis rätt sockerhalt. På så sätt försäkrar man sig om en sötare och renare kopp kaffe. När bären torkat till en fuktighet av endast 12% tröskas de för att ta fram de gulgröna bönorna i bärens inre. Därefter tar ytterligare sortering vid innan kaffet prepareras för export. Den aktuella processtationen varierar efter tillgång och kvalitet, och vi skriver dess namn på sidan av varje påse.

Läs mer

Fri frakt vid köp av tre valfria påsar.

Få dina varor först - betala sen. 

149 kr

Vår idol och superstar Graciano har gjort det igen. Äntligen är klassikern Pineapple Thief tillbaka i sortimentet! Pineapple Thief bjuder på en ren och klar doft av mogen ananas. I karaktären fantastiskt söt med toner av gul mango och karamell.

Los Lajones är Panamas högst belägna kaffefarm. Här odlar vår kaffevän Graciano Cruz flertalet exklusiva varietéer på extrema 1800-2300 över havet. Tack vare den höga höjden mognar bären långsamt och skörden sträcker sig fram mot senvåren. Allt kaffe växer under skuggträd. Bären plockas för hand när de är nästan violetta till färgen. Fullkomligt laddade med sötma. Bönorna torkas i sitt fruktkött på afrikanska upphöjda bäddar direkt på farmen i upp till 21 dagar.

Farmen är helt ekologisk och Graciano har – genom att han är kemist – forskat sig fram till dagens processmetod. Genom ett projekt som innefattat ett helt vetenskapligt team av biologer, ornitologer och botaniker har Graciano inventerat det mångfald av djur, insekter och plantor som lever kring farmen. Som jämförelse så har man funnit 40% fler insekter och 25% fler fågelarter än på ett genomsnittligt plantage. Allt kaffe växer under skuggträd. Farmen har 15 hektar av Caturraträd och 17 hektar av Catuaiträd.

Läs mer

Fri frakt vid köp av tre valfria påsar.

Få dina varor först - betala sen. 

119 kr

San Fermin
I Planadas, Colombia enas ett 30-tal kaffeproducenter under namnet San Fermin att i en strävan att genom kvalitet – 7 dagar i veckan, 365 dagar om året  Dessa producenter har lagt ned mycket arbete för att konsekvent producera ekologiskt kaffe av hög kvalitet. Färre defekter, specialiserad trädvård, selektiv plockning, bättre torktekniker samt återinvesteringar i farmernas infrastruktur - är bara några av de åtgärder dessa kvalitetsmedvetna bönder tagit.

Om gården:
Farmerna är alla belägna på mellan 1600 och 2000 meters höjd. Dessa höga höjder, i kombination med den rika jordmånen skapar ypperliga förhållanden för bönderna att till merparten odla och förädla av varieteten Caturra. Efter skörd pulpas de högröda bären för att genomgå en cirka 24 timmar lång torrfermentering, där det sockersöta mucilaget luckras upp och för att senare tvättas rent. Torkningen sker därefter under solen på så kallade parabolic patios eller afrikanska torkbord. Huvudskörden i Planadas, Tolima äger rum under månaderna maj-augusti och tack vare närheten till ekvatorn har man möjligheten att skörda ytterligare volymer under månaderna oktober-december. Denna, till volymen mindre skörd kallas lokalt för Mitaca.

Om kaffet:
San Fermin är till smakbilden ett oerhört komplext och mjukt kaffe som representerar Tolima på bästa sätt. Vi på Johan & Nyström är oerhört stolta över att få erbjuda en ekologisk Colombia av denna kvalitet i vårt sortiment. Kaffebönorna har en smak av mandel, plommon och lätt kanderad citrus.

Läs mer

Fri frakt vid köp av tre valfria påsar.

Få dina varor först - betala sen. 

139 kr

Om gården
Tvättstationen Thimu ligger i det berömda distriktet Kirinyaga, söder om berget Mount Kenya. Till stationen hör 750 bönder från Baragwikooperativet, alla lotter är belägna på 1700-1800 m ö.h. och den höga höjden ger en medeltempratur på 15-24 grader. Varieteterna SL28 och SL34 odlas i rika vulkaniska jordar, tvättas med färskt flodvatten och torkas på upphöjda afrikanska bäddar.

Region: Kirinyaga Thimu Factory, Kenya Altitud: 1700-1800 meter över havet Varietet: SL28/SL34
Process: Tvättat Smaknoter: Smör, svarta vinbär, blad från svarta vinbär och rabarber

Dubbeltvättat kaffe med ren smak och hög syra
I Kenya använder man sig så gott som uteslutande av processmetoden washed. Här har man förfinat processen och tvättar kaffet i två omgångar istället för en gång som är mer vedertaget. Tack vare detta så framhävs kaffets unika attribut ytterligare. Kaffe från Kenya har en förhållandevis lätt kropp med ren smak och hög, nästan vibrerande syra.

Läs mer

Fri frakt vid köp av tre valfria påsar.

Få dina varor först - betala sen. 

139 kr

Sulawesi - ett kaffeparadis i den Indonesiska övärlden
Vårt indonesiska kaffe är och har varit en uppskattad konstant i vår produktportfölj under många år. Den har nästlat sig in i mångas hjärtan tack vare den karakteristiskt fylliga smakprofilen; som till stor del härstammar från den unika Giling Basah-processen. Här vill vi dock vända blickarna mot en annan av landets alla tusen öar.

Sulawesi är beläget centralt bland dessa och är känt från den holländska kolonialtiden som ett handelscentra för bland annat kaffe. Under holländarnas närvaro, från det tidiga 1700-talet, byggdes både produktion och handel upp på ön. Idag, hundratals år senare, är Sulawesi tack vare detta ett namn på den Indonesiska kaffekartan. I detta myller av producenter har vi lyckats urskilja ett kvalitativt unikum.

Smaknoter: Aprikosmarmelad, marsipan, söt morot, rabarber, apelsin och örter.

 

Läs mer

Fri frakt vid köp av tre valfria påsar.

Få dina varor först - betala sen.