• sumatra_gayo_presentationsbild_hemsida_3600
  • Sumatra Gayo bärplockare
  • Sumatra Gayo skymning
  • Sumatra Gayo bärplockare
  • Sumatra Gayo pulpning
  • Sumatra Gayo kooperativet
  • Sumatra Gayo plocka kaffebär

Sumatra Gayo

smakruta sumatra gayo

 

 

Sumatra Gayo är känt för sina mustiga aromer av kryddor, örter och färska fikon. Kaffet är påfallande fylligt, välbalanserat och har en mild mjukhet i avslutning. Vi köper detta fairtrademärkta och ekologiskt certifierade kaffe från kooperativet Koptan Gayo Megah Bersiri i Aceh-provinsen på Sumatras allra nordligaste spets. I dagsläget består kooperativet av mer än 500 medlemsbönder men långt många fler står i kö för att bli del av det populära Gayo Mega Bersiri. Kaffet av lokala typica-varieteter såsom Ateng, Tim-tim och S-lini växer på mellan 1300 och 1500 meters höjd.

Efter plockning av de mogna bären skalas fruktköttet av. Detta görs direkt av bonden på en primitiv pulping-maskin som ofta är byggd av enkla metallbitar och cykeldelar. Därefter lämnas kaffet att fermentera över natten i vävda plastsäckar innan det dagen efter börjar torkas i solen. Denna process ger ett kaffe som kombinerar det bästa från ett tvättat Gayo-kaffe och en traditionell Sumatra Lingtung eller Mandheling.

Johan & Nyström har haft nöjet att få servera det fantastiska kaffet Sumatra Gayo till gästerna på Nobelbanketten under 2012-2014. Kaffet är fairtrade- och ekologiskt certifierat. Fairtrade garanterar att denna produkt är handlad i enighet med internationella Fairtrade-kriterier. Läs mer om fairtrade på www.fairtrade.se
Under vårt senaste besök på kooperativet som odlar vår Sumatra Gayo spelade vi in den här filmen.

 

Informationsblad om Sumatra Gayo