Nyheter

Ett kärt återseende och en lättälskad nykomling
2012 10 23
Nytt i vår limited serie är det kära återseendet av vår Pineapple Thief, samt nykomlingen Don Pepe Estate. Trots sin minimala geografiska spridning så lovar vi enorma skillnader i smaken. Läs mer om dessa här.
Espresso Yard Dog 4.0
2012 10 23
Nu är den sista pusselbiten i till vår senaste Yard Dog version äntligen hemma i Tullinge. Vi har väntat in ett alldeles speciellt kaffe från västra Etiopien och den lilla regionen Illubabor. Wutete heter tvättstationen varifrån kaffet kommer och tillsammans med soltorkade kompisarna Hafursa och Mudro utgör de version 4.0. Vi rostar den här i dagarna så håll utkik efter en ny, energisk och skällande vovve i hyllorna inom kort. Läs mer här.
Kenya AA Kagumoini
2012 10 01
Nu har vi nöjet att få presentera det tredje i raden av fem fantastiska kenyanska kaffen. Denna gång är det Kagumoini vi rostar och skickar. Läs mer här.
Raja Batak
2012 08 29
I flera hundra år har Bataks - ursprungligen ett bergsfolk från Burma och norra Thailand – levt kring sjön Toba på sydvästra Sumatra. Många av dem är bönder och ett flertal hjälper till att odla ett säreget och väldigt ursprungstypiskt kaffe. Det skiljer sig åt från de flesta andra kaffen från Indonesien genom sin noggranna urvalsprocess, det är trippelselekterat samt hand- & viktsorterat.

Aromen påminner om en amerikansk chocolate chip cookie doppad i darjeelingte. När det börjar extrahera så kommer det fram mörk frukt, fikon, tallbark och mullig skogsmylla. Passar allt bryggmetoder där man vill ha 100 % munkontakt.

RAJA BATAK

Kenya AA Tegu
2012 08 28
Nästa släpp i vår serie The Big Five! Detta kaffe kommer från tvättstationen Tegu, som likt Karogoto är del i kooperativet Tekangu. Trots den lilla geografiska skillnaden så spelar Tegu en helt annan roll i koppen. Runt och sött kaffe som ger oss alla lite sista sommarkänsla att hänga kvar vid. Läs mer här.
Espresso Yard Dog 3.0
2012 07 30
Tredje versionen av vår älskade byracka Yard Dog ligger nu och väntar på att bli gosad med. Den här gången med fint bett i syran, men med den feta goa mjuka söta personligheten oförändrad. Smek den, klappa den, låt den bli din bästa vän.
Kenya AA Karogoto
2012 07 03
Efterlängtat kaffe från Kenya är nu här. Först ut i vår serie The Big Five är superdelikata bönorna från tvättstationen/factoryn Karogoto.

Läs mer här.
J&N - The Paper
2012 06 01
Sommaren innebär inte bara att semestern hägrar, kanske ännu viktigare är att årets Kenyaner lanseras. I år är dom inte mindre än fem till antalet, alla med sin specifika tolkning av hur en riktigt bra Kenya AA skall smaka. Upplev smaker från blomster och bergamott, till de klassiska svartvinbärstonerna.

Om detta och mer därtill står att läsa i denna enkla publikation.

Glad sommar önskar vi på Sveriges färskaste Kafferosteri.
Hario
2012 05 29
Japanska Hario fortsätter att leverera utsökta bryggare till oss kaffe- och teälskare. Vi har satt ihop en liten broschyr med de bästa tillbehören. Nyheten till sommaren är den smarta vattenkaraffen, med genial öppning- och stängningfunktion, samt deras nya lösning för pour-over. Funktionellt & snyggt som vanligt.
Hario-broschyr

Yard Dog 2.1
2012 04 23
Yard Dog 2.1 är en mjuk förändring från 2.0, där Costa Rica Caturran har ersatts av en smörig, rödfruktig Pacamara från El Salvador. Blandningen blir på så sätt aningen fetare och spritter inte lika mycket i syran.
Etiopien Hafursa
2012 04 06
Vi avslutar vår relation med Etiopien Harrar, då det blir svårare och svårare att hitta bra lotter från denna region, och välkomnar istället en soltorkad Yirgacheffe som uppfyller alla krav man kan ha på en Naturlig processad söt & fruktig Etiopier. Hafursa är ett solvarmt kaffe som smakar som en gräddig fruktkaka; oemotståndligt publikfriande & mångsidigt. Ni kommer att älska den.
Fazenda Ambiental Fortaleza x3
2012 01 30
Återigen får vi nöjet att rosta Marcos och hans kollegor på Fazenda Ambiental Fortalezas kaffen. Likt förra året har vi fått tag på de två extrema lotterna Bourbon Passa och Supernatural. I år hade vi turen på vår sida och har även fått hem Organic Reserve. Glada är både vi och Marcos att förra årets råkaffetjuvar höll sig borta denna gång.

Alla tre lotterna har ett par saker gemensamt, och utmärkande är hur supersöta de alla är. Läs mer här.
Nyheter på tefronten
2012 01 30
Smakrika tenyheter:
VALENTIN vårt nya gröna kärlekste, med smak av blåbär, jordgubbe och sötsyrlig yoghurt. Dekorerat med bland annat blomblad från magnolia och röd robinia samt vita och röda sockerthjärtan.

EKOLOGISK HONULULU är det senast på ekofronten. Svart te smaksatt med Lulu (naranquilla), nypon och lime. Givetvis helt naturliga och ekologiska smaksättningar. Utsmyckat med nypon, citrongräs och torkade bitar av citron.

Yard Dog 2.0 är här
2012 01 30
I januari förra året lättade vi på kopplet och lät vår kära byracka ränna fritt ut till landets alla espressodyrkare. Den har tassat runt bland Stockholms gator, Skånes åkrar och Norrlands vida vyer och har under det gångna året samlat på sig en hel del erfarenheter och intryck.

Nu är det dags att göra en sann kraftsamling och tid att snöra på nya skor, ge honom nya ben att tugga på, och få fortsätta charma i söta centilitrar. 2012 är nämligen året då vi på riktigt pysslar om vår herrelösa vovve.

Läs mer här.
Maria Elena Släpps fri
2012 01 04
Nytt år, nya valmöjligheter. Nu är det fritt fram att välja och vraka bland våra Tres Processos, vi släpper dom nämligen som enskilda påsar nu. Så för er som har en favorit bland de tre, eller bara vill köpa en åt gången, nu är det bara att välja, Washed, Honey eller Natural.


Colombia Decaf
2011 12 16
Årets sista, men kanske en av de mest spektakulära nyheter kommer från Colombia. Kaffet odlas och processas i den hyllade kafferegionen Huila. Tillsammans med bönderna Pedronel, Fabio, Eva, Hector, Pedro, Norbey, Irma, Arbey, Hermed, Laureano och Ersaid har vi nöjet att få presentera det godaste koffeinfria kaffe vi någonsin smakat.

Läs mer här
Maria Elena - De Tres Procesos
2011 11 01
Nu är det dags för årets smakrikaste julklapp att göra entré.

Nu har vi äntligen börjat rosta de tre lotterna Pacamara från våra goda kaffekollegor på Finca El Ausol i El Salvador.

Att variationerna är stora bland världens alla kaffeländer, det har vi länge vetat och fått uppleva. Men att skillnaden i smak kan vara om möjligt ännu större, när samma kaffe, från samma gård, processas på tre helt olika vis, det är något helt nytt för oss alla.

Från gården Ausol i El Salvador så har ägaren Maria Elena exklusivt för oss processat sin prisvinnande Pacamara på tre olika sätt. Detta ger kaffet tre helt olika smakkaraktärer, från fin citrussyra i den tvättade metoden, söt cidersötma i Honey-metoden, till fruktiga melon- & honungstoner i den soltorkade.

Allt vedertaget så säljer vi dessa tre, á 200g förpackade i en fin box med tillhörande broschyr.
Bättre restaurangkaffe åt folket
2011 10 23
I samband med vårt deltagande på årets restauranggala slog det oss att vi lär arbeta mer aktivt för att sprida det goda kaffet ut till restaurang. Därför slår vi slag i saken och sätter upp en helt ny kurs på repertoaren. En kurs där vi spetsat innehållet till att på bästa sätt lämpa sig för restaurangmiljö. Vi kallar den kort och gott; Bättre restaurangkaffe åt folket och vad passar inte bättre än att Årets Servitör och andrepristagaren är de första eleverna att inta auditoriet? Läs mer under Kurser.
Shakiso Guji Natural
2011 07 25
Soltorkat kaffe från Etiopien är sällan fel, framförallt om man gillar söta kaffen med fin frukt och bra fyllighet. Detta är vårt senaste tillskott, håll till godo, vi tror att ni kommer att tycka om det.
Espresso Yard Dog
2011 01 11
De bortglömda varieteternas blandning kallar vi den, denna älskade espresso med så mycket personlighet och charm att vi tror att den kommer hitta många vänner. Ganska balanserad, otroligt söt och så med den där flexibiliteten i kaffets oljor som gör att man kan extrahera den på väldigt många sätt och på så sätt få fram så många sidor av samma kaffe.

Just den här kallar vi helt enkelt Version 1. Den tar vid där vår Espresso Sweet Holy Moses slutade. Lite lättare rostad, lite mer lätt frukt, men med samma kärlek till espresson som förmedlare av ren och skär bärsötma.


Termometerfrossa
2011 01 10
Om ni letar efter den optimala termometern, look no further. Med säker hand tar den här lilla robusta rackarn tempen på alla dina extraheringar. Snabb som få, robust och med oöverträffad kvalitetskänsla kommer det här snart bli din nya bästis som du kommer vilja att ha med dig vart du än går.
Harionyheter
2010 11 29
Några nyheter i Hariosortimentet hittar du här. Vi kan verkligen rekommendera det smidiga pappersfiltret till Sifonbryggaren, gör att det blir enklare att brygga en kopp sifonkaffe. Även den smidiga serveringskannan i tre storlekar blir snart en bästa vän, lika bra till Aeropress som till porslinsfiltret.

Harionyheter
Fruktjuicekaffe
2010 09 09

Sidamo Kebado Dara är ett sånt där härligt fruktigt och smakrikt kaffe som Etiopien har skämt bort oss med flera gånger de senaste åren. Den soltorkade metoden ger varma toner av röda bär och sötman är på topp.

Det är gott både som espresso, i porslinsfiltret eller i presskanna. Men framförallt är det grymt som Aeropress. Här är lite bryggtips:

  • Mal 18 gram bryggmalet kaffe
  • Dosera i din Aeropress (upp och ner).
  • Häll på 18-22 cl vatten och låt extrahera 45-60 sekunder
  • Vänd på Aeropressen och pressa mjukt och bestämt i en lagom stor kopp
  • Läs mer

    Höstutskick
    2010 09 08
    Nu är det oundvikligen höst och varför inte glädja sig åt vitt te från Nepal, bästa budgetkvarnen någonsin, fruktjuicekaffe från Etiopien, ekologisk espresso och Geisha från Panama. Läs mer i vårt senaste utskick.

    Höstens Nyheter
    Smakexplosion från Kenya
    2010 05 30
    En styggt bra Kenya från kooperativet Kangunu i Nyeri-regionen. Den lovar i karaktären kristallklar fruktsyra och massor av pigga aromer av grön citrus & svarta vinbär. Vi har ljusrostat kaffet så att syran bokstavligen hoppar i munnen. Ett kaffe för dig som - precis som vi - tycker om juiciga, klara och eleganta kaffen.

    Kaffe från Nyeri - där kooperativet ligger - har ofta en klarare citrus än kaffe från gårdar närmare Nairobi. Den strama syran är tydlig när kaffet är riktigt hett men svalnar med en sådan elegans att koppen till sist vid ljummen smakar ren juice. 


    Nya tekannor från Hario
    2010 05 08
    Hario är den japanska tillverkaren av fina te- och kaffetillbehör som många har tagit till sina hjärtan. Kombinationen av stilren klassisk japansk formgivning och känsla för detaljer och hantverk gör dom, tycker vi, helt oslagbara.

    HARIO

    Kopi Luwak is in the building
    2010 03 11
    Det mest efterfrågade kaffet under de nästan sex år vi har rostat kaffe är utan tvekan bönorna som passerar igenom en indonesisk sibetkatts matsmältningssystem: Kopi Luwak. Vi höll emot länge, men när Johan E var på Sumatra i november 2009 så stötte han ihop med den legendariska kaffeätande sibetkatten Luwak. Omsorgen för att producera detta kaffebajsande djurs kaffe var smått rörande, och han köpte hem 20 stycken 1-kilospåsar med råkaffe. Det är dessa vi nu rostar och säljer så länge det lilla lagret räcker.
    Misty Valley
    2009 12 28

    2009 års stora sensation är tillbaka. I den lilla dalgången kring staden Idido processas de fruktigaste och mest aromatiska kaffen man kan tänka sig. Lika mycket fruktjuice i smaken som klassiskt kaffe. Vi har lyckats komma över några säckar som är väldigt bra. I smaken hittar vi stora tropiska aromer, svag citrus och mycket jäst frukt. Passar utmärkt som bistro men även som espresso kommer varma söta citrusfrukter fram. Säljs under en väldigt begränsad tid.

     

    Sweet Holy Moses
    2009 10 07

    Vi tröttnade på att vara måttliga och började leta efter kaffen som skriker efter uppmärksamhet. Vi längtade efter att göra en blandning som maxar allt det vi tycker är gott i kaffe: toksötma, superfrukt och tjock kropp. Vi rekommenderar att du överdoserar, överextraherar och överkonsumerar.

    LÄS MER!

    Rwanda Late Harvest Sun Dried
    2009 09 16
    Innan sommaren sålde vi under några veckor en soltorkad limited edition av Rwanda Gatsinga, den sålde slut fort. Denna upplaga av Rwanda Sun Dried är en så kallad Late Harvest, där bären är plockade under skördeperiodens absolut sista vecka. Målet var att se om frukttonerna i kaffet var mer utvecklade senare på säsongen. Svaret är definitivt ett rungande JA! Vädret var varmare i slutet av säsongen än tidigare vilket förkortade torktiden till lite mer än två veckor. Kanske har detta bidragit till kaffets utvecklade fruktkaraktär. Mer om kaffet och karaktären kan du läsa under fliken "Vårt Kaffe"!

    Vi har provat kaffet i diverse bryggmetoder och den klara vinnaren är Espresso. Sött som plommon, svag citrus i eftertonerna, jordgubbe och en aning russin. Bästa shotsen kom kring de här parametrarna:

    Dosering: 20 gram
    Temperatur: 87-91
    Volym: 40 ml
    Tid: 27-32

    Panama Geisha 2009!
    2009 08 31

    Äntligen är årets Geisha från Esmeralda här! Vid årets auktion gick kaffet för rekordpriser och vi är tacksamma över att till sist ha kommit över en av lotterna. Att kalla det årets mest efterlängtade kaffe är nog ingen överdrift. Passa på för tillgången är extremt begränsad.

    Kaffet är plockat i April 2009. Området där plockningen skett på farmen heter Mario, samma område som gett oss vinnarkaffet från denna farm fyra år i rad. Läs mer här!

    Förpackningsstorlek 125 gram

    Graciano odlar vinnarkaffet
    2009 06 09
    Graciano Cruz har vunnit pris för sitt Honeykaffe i BEST OF PANAMA (tävling som korar årets bästa kaffe från Panama 2009). Vi gratulerar Graciano till vinsten och passar på att tipsa om att vi säljer hans Honey och Sun Dried hela sommaren (sista säljdag 28 augusti). På bilden står han tillsammans med sin pappa (som driver den ekologiska gården Los Lajones).
    Grattis Teälskare
    2009 04 15

    Att årets skörd av Darjeeling First Flush har kommit är årets säkraste tecken på att nu är det vår. Detta friska, fräscha, gräsiga och smått underbara te kommer varje år i början till mitten av April och varje teälskare borde skynda sig ner till närmaste välsorterade tebutik och köpa teet på lösvikt eller i vår nya förpackning, 100 % ekologiskt bambu. Det är nämligen en högtidsstund för alla som tycker om fräscha teer med lite gräsig karaktär.

    Darjeeling first flush är lätt oxiderat, har därför ljus färg, och påminner till viss del om ett bra grönt oolongte. Ofta kallas det för teernas champagne, en stilig liknelse som inte helt saknar relevans. Ofta har dessa teer en lite blommig och friskt ärtig/gräsig smak. Förkortningen FTGFOP (som står efter namnet) betyder att kvaliteten är hög - Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. Det innebär att ditt te består av hela teblad, samt att det finns en hel del ljusa knoppar bland bladen som borgar för hög kvalitet.

    Vår First Flush 2009 kommer från gården Puttabong som ligger på 2000 meters höjd, 9 km nordöst om staden Darjeeling. Plantagen Puttabong - även kallat Tukvar teplantage lokalt - påstås vara det första teplantagen på Darjeelings sluttningar. Den första tebusken planterades där redan 1852. Puttabong är välkänt för sin extremt höga kvalité av teälskare över hela vårt jordklot.    

    BRYGGNING: Puttabong First Flush bör inte dra mer en tre minuter, det räcker för att man skall få en elegant kopp te. Dosera 15-18g/liter och vattnet skall vara mellan 95 - 100 grader.

    Hela tesortimentet kan du läsa om här: TE

    Madam Popas Lintung
    2009 03 06

    Vår kärlek för kaffe från Sumatra stegrades avsevärt sedan vi lärde känna Madam Popa och fick köpa hennes Lintung. Hon i sin tur köper kaffe från småbönder som odlar i lerig jord på små platåer på 1500-1800 meter. Inga bekämpningsmedel används. Nu har vi bett henne att välja ut det allra bästa från den första plockningen av 2008 års skörd och det är det vi nu säljer under en begränsad periond. 

    Rsultatet är ett kaffe med en mjuk lite örtig syra som ligger gömd inne i själva hjärtat av kaffet, omgärdat av en rik fyllighet som istället för attack, smyger sig in i munnen och lägger sig som en mjuk gosefilt mot gommen. Ja så upplever vi det. Ett kaffe som är lätt att tycka om och som med enkla medel förmedlar sin unika karaktär.

    Sweet Panama
    2008 12 29

    Säg ordet sötma och vi tänker på Gracianos kaffen från Panama. Han använder två metoder som lyfter fram kaffets naturliga sötma och gör kaffena smeksamma mot gommen och fylliga som mogna körsbär.

    Vi köper bönorna direkt från Graciano Cruz, en kaffevisionär som predikar ekologi och kvalitet med naturlig auktoritet. Han är kaffevärldens Doktor Balthazar; uppväxt i en kaffefamilj sedan generationer och med en kemiingenjörutbildning i ryggen, så kombinerar han afrikanska kaffesängar med senaste teknik för att skapa skräddarsydda kaffen i absolut världsklass.

    Kaffebären plockas när de är fullmogna torkas sedan under solens strålar och under oavbruten omrörning. Inget vatten används och alla restprodukter går tillbaka som gödsel, ett mer ekologiskt sätt att utvinna kaffe finns inte.

    LÄS MER

    Espresso Fem gårdar 3.0
    2008 12 27

    Den senaste versionen av Espresso 5 Estate finns nu rostat. Vi har plockat det bästa från årets skördar för att göra en optimalt söt och balanserad espresso.

    Gårdarna är:

    1. Brasilien Daterra Sweet Yellow

    2. Panama Emporium Honey Lott 8 & 10

    3. Guatemala Nuevo Armenia Maragogype

    4. Indien Yelnoorkhan Estate Plant. AA

    5. Rwanda Gatsinga Plantation Bourbon

    Teasy T exclusive
    2008 10 02

    Nu finns äntligen 14 av världens bästa teer att beställa. Och dessutom förpackade i en helt suverän förpackning. Sortimentet består av utvalda exklusiva teer som är snyggt förpackade i en miljövänlig förpackning gjord av bambu.  

    Bambu är världens snabbast växande planta och kan växa upp till en hel meter per dag Det är en naturligt antibakteriell växt som odlas helt utan tillsatser och är därför skonsam för miljön.  

    Till en början innehåller sortimentet 13 olika specialteer. Ladda ner broschyr här

    SM i Aeropress - 29 augusti 13:00
    2008 07 21

    Sveriges första mästerskap i Aeropress. Denna lilla finurliga kaffebryggare som kombinerar det bästa av bryggmetoderna bistro och espresso har tagit specialkaffevärlden med storm och aldrig förut har man kunnat med så små medel göra en så stor kopp kaffe. Genom att arrangera ett mästerskap vill vi sammanföra alla som har tagit bryggaren till sina kaffetörstande hjärtan. Vi vill med glädje, närhet och enkelhet som ledord få en tävling som med glimten i ögat visar på äkta kaffekärlek.

    Läs mer på PDF-en nedan och glöm inte anmäla dig om du vill tävla. Tävlingen är öppen för alla. Notera dock att den formella anmälan sker först när anmälningsavgiften på 100:- är insatt.

    Aeropress-SM

    Aricha Selection 9
    2008 06 16

    Årets mest udda kaffen kommer i år från Etiopien och från tvättstationer i dalen Misty Valley. Vi har köpt tre kaffen från tre olika stationer, och det första, minsta (och dyraste) loten lanserar vi nu. Lotens totala storlek är 600 kg och vi har 300 kg av dessa till försäljning.

    Läs mer här...

    LIMITED EDITION
    2008 04 03

    Coffee makes the world go round

    Vi kommer att öka lanseringstakten på vårt Limited Edition sortiment rejält under året. Det kommer att lanseras många nya kaffe under denna rubrik, måna i väldigt små upplagor. Först ut är Panama Café de Eleta - 15 säckar från en unik lot/upplaga, samt Colombia La Piramide. Läs mer om båda kaffesorterna under rubriken Vårt Kaffe.

    Året skördar på väg in
    2008 03 27
    Just nu provar vi igenom råkaffe från världens alla hörn. Eftersom både Afrika, Indonesien och Centralamerika har haft eller just har avslutat sin skördeperiod så är det högtryck i vårt kaffelabb. Det verkar som om Etiopien får ett fantastiskt år. Kaffeproverna därifrån har hittills varit väldigt transparenta (ursprungstypiska) på ett sätt som skörden 06/07 var långt ifrån. Vi väntar fortfarande på Harrar, men både Sidamo och Yirgacheffe är förbluffande bra. Mer info följer snart.
    Rwanda Gatsinga
    2008 02 19
    Som en del av vårt Direct Trade åtagande i Rwanda Gatsinga så har de tio kor vi investerat i kommit till farmen. Dessa kommer inte bara ge mjölk åt familjerna utan också nödvändig gödning åt kaffeträden Samtidigt har de kurser vi initierat i förädlingsmetoder och kvalitetsarbete inletts. Vi kommer att till sommaren besöka farmen igen och återkommer med mer information då. Läs mer om Rwanda Gatsinga under rubriken Vårt kaffe.
    Johan & Nyström
    Hamringevägen 1
    146 41 TULLINGE
    tel. + 46 8 530 22 440
    fax. + 46 8 530 30 449
    info@johanochnystrom.se
    Copyright © Johan & Nyström 2012