Kaffeprocessen

Från träd till färdigt kaffe

Hur blir den röda frukten på kaffeträden den svarta aromrika dryck man avnjuter vid frukostbordet eller under eftermiddagsfikan? Processen från träd till färdigt kaffe är inte särskilt komplicerad, men tidskrävande och ganska slitsam.

PROCESSER

HONEY

Efter skörd tar man bort skal och fruktkött för att därefter lägga ut bönorna – med det omgärdande mucilaget – för torkning.

Läs mer

PROCESSER

NATURAL

Efter att bären plockats och sorterats läggs de ut i solen för att torka med fruktkött och skal kvar på.

Läs mer

PROCESSER

PULPED NATURAL

Efter att kaffet har plockats och sorterats så skickas det till en processtation som pulpar kaffet, dvs att kaffebäret skärs upp med hjälp av en plastkniv för att sen klämmas ut ur sitt skal via en centrifug.

Läs mer

PROCESSER

WASHED

Efter skörd sorteras bären i vattenbad där omogna och defekta bär flyter medan mogna bär sjunker till botten. Med hjälp av maskin tas skal och fruktkött bort.

Läs mer